Από τότε που τα παιδιά έφυγαν από το σπίτι για σπουδές, ο γάμος μας περνάει κρίση. Τι φταίει;

Από τότε που τα παιδιά έφυγαν από το σπίτι για σπουδές, ο γάμος μας περνάει κρίση. Τι φταίει;
Η παρακάτω απάντηση δεν προέρχεται από κάποιο αυτόματο πρόγραμμα, ούτε από ένα ανώνυμο συντάκτη. Είναι από ένα πραγματικό γονιό, σαν εσένα, με ένα πραγματικό προβληματισμό, όπως οι δικοί σου. Στο «Όσα οι γονείς ρωτούν», η ψυχολόγος Ρομίνα Σαλούστρου απαντά σε αυτά τα προβλήματα, έγκυρα και με ευαισθησία. Αγόρασε τώρα το βιβλίο εδώ. Γιατί γονιός δε γεννιέσαι, γίνεσαι!
Ερώτηση:

***Κάντε τη δική σας ερώτηση στην ειδικό, αν κάποιο πρόβλημα στη σχέση σας, σας απασχολεί!***

Έχουμε 2 γιους με τον άντρα μου, ο ένας είναι 21 ετών και ο άλλος 19. Πέρασαν και οι δύο σε πανεπιστήμια εκτός Αθηνών κι έτσι δεν τους βλέπουμε συχνά και μας λείπουν. Αυτό που έχω παρατηρήσει είναι ότι από τότε που έφυγε και ο δεύτερος γιος μας για σπουδές, ο γάμος μας έχει αλλάξει. Τσακωνόμαστε περισσότερο, ξεσπάμε ο ένας στον άλλον χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος και πολλές φορές βαριόμαστε όταν είμαστε οι δυο μας. Φταίει που τόσα χρόνια είχαμε τα παιδιά στο σπίτι και ασχολούμαστε κυρίως με εκείνα; Τι μπορούμε να κάνουμε τώρα σαν ζευγάρι;

Απάντηση:

*Φωτογραφία: pinterest.com

Αγαπητή αναγνώστρια,

Όταν ένα ζευγάρι αποκτά παιδιά, μπαίνει σε μια νέα φάση ζωής, με πρωταρχικό στόχο να αντεπεξέλθει στο νέο γονικό του ρόλο. Σαν γονείς πια, έχουν πολλή έγνοια να φροντίσουν και να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, προσφέροντάς τους χρόνο, αγάπη και ό,τι άλλο χρειάζονται.

Κατά την περίοδο που τα παιδιά ενηλικιώνονται και παύουν να είναι ουσιαστικά παιδιά, το ζευγάρι καλείται ξανά να κάνει μια νέα μετάβαση. Μια επιπλέον αλλαγή στην επόμενη φάση ζωής, που δεν θα αποτελεί πρωταρχικό μέλημα η φροντίδα των παιδιών, αλλά η χαρά των γονέων από το προχώρημά τους και η στροφή ξανά στη μεταξύ τους σχέση.

Ως γονείς, λοιπόν, μοιάζει να τα καταφέρατε καλά. Προσφέρατε στα παιδιά σας και τώρα τα ελευθερώσατε να ακολουθήσουν το δικό τους δρόμο.  Η σχέση με τον σύντροφό σας βρίσκεται ξανά στο προσκήνιο. Πολλά συναισθήματα μπορεί να προκαλούνται από αυτήν την αλλαγή. Φόβος, αγωνία, αμηχανία, λαχτάρα, χαρά. Είναι πολύ σημαντικό να πλησιάσετε ξανά ο ένας τον άλλον και να χαρείτε αυτήν την νέα φάση, που ενδεχομένως έχετε ξεχάσει. Μιλήστε με τον σύντροφό σας, και εξομολογηθείτε τα συναισθήματα και τις σκέψεις σας, φροντίζοντας να ονειρευτείτε μαζί και να συν-δημιουργήσετε την κοινή σας πορεία από εδώ και πέρα.

Τα παιδιά σας ήρθαν στη ζωή σας απόρροια της σχέσης σας κι όχι σαν λόγος που σας ένωσε. Αυτή η σχέση που συνεχίζει να υπάρχει και να αλλάζει, χρειάζεται ξανά τη φροντίδα και την προσοχή σας!

Σας ευχαριστώ.

 *Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v