Η κόρη μου έπαιξε ένα πονηρό παιχνίδι με τον ξάδερφό της. Πώς να χειριστώ αυτή την κατάσταση;

Η κόρη μου έπαιξε ένα πονηρό παιχνίδι με τον ξάδερφό της. Πώς να χειριστώ αυτή την κατάσταση;
Η παρακάτω απάντηση δεν προέρχεται από κάποιο αυτόματο πρόγραμμα, ούτε από ένα ανώνυμο συντάκτη. Είναι από ένα πραγματικό γονιό, σαν εσένα, με ένα πραγματικό προβληματισμό, όπως οι δικοί σου. Στο «Όσα οι γονείς ρωτούν», η ψυχολόγος Ρομίνα Σαλούστρου απαντά σε αυτά τα προβλήματα, έγκυρα και με ευαισθησία. Αγόρασε τώρα το βιβλίο εδώ. Γιατί γονιός δε γεννιέσαι, γίνεσαι!
Ερώτηση:
Ο άντρας μου έπιασε την 5 ετών κόρη μας να παίζει το παιχνίδι που της έμαθε ο ξάδερφός της, ανιψιός του άντρα μου. Το παιχνίδι ήταν να φιλάει ο ένας την ευαίσθητη περιοχή του αλλού! Το έπαιζαν, λέει, και πέρσι. Ο συγκεκριμένος είναι 7 ετών και έρχεται στο σπίτι μας κάθε Χριστούγεννα, Πάσχα και όλο το καλοκαίρι χωρίς τους γονείς του. Πώς να αντιμετωπίσω την κατάσταση όσον αφορά την κόρη μου; Δεν ξέρω πώς να το διαχειριστώ.
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Τα παιδιά από πολύ νωρίς, κατά τη διαδικασία της ανάπτυξής τους, αναπτύσσονται και σεξουαλικά. Αυτό σημαίνει ότι επιθυμούν να γνωρίσουν το σώμα και τις λειτουργίες του, και η επιθυμία αυτή οδηγεί συχνά σε περιέργεια που μπορεί να καλύπτεται με έναν όχι κατάλληλο τρόπο. Είναι λοιπόν σημαντικό, οι γονείς να είναι προετοιμασμένοι και ενήμεροι για το πώς να μιλήσουν στο παιδί τους για το σώμα του και τα συναισθήματα που μπορεί να νιώθει.

Η κόρη σας χρειάζεται φροντίδα. Με τρυφερότητα, λοιπόν, προσεγγίστε την και μιλήστε της για το θέμα αυτό. Είναι σημαντικό να της επιτρέψετε να σας μιλήσει, να διατυπώσει απορίες που τυχόν της έχουν δημιουργηθεί. Τα λόγια σας χρειάζεται να είναι τέτοια που να μπορεί να κατανοήσει. Εάν δυσκολεύεστε στην προσέγγισή σας, υπάρχουν στο εμπόριο βιβλία κατάλληλα για τις ηλικίες αυτές που μπορούν να σας βοηθήσουν. Επίσης, θα βρείτε ωραίες ιστορίες στο διαδίκτυο, σε μορφή παραμυθιού, που μιλούν για το θέμα αυτό και για το σεβασμό στο σώμα. Χρειάζεται να της μάθετε επιπλέον πώς να φροντίζει τον εαυτό της, τι επιτρέπεται και τι όχι για τη δική της ασφάλεια.

Μιλήστε με τους γονείς του ανιψιού σας, καθώς χρειάζεται και εκείνος φροντίδα στο θέμα αυτό. Αναλάβετε ευθύνη, χωρίς να ενοχοποιήσετε τα παιδιά, αλλά με πολλή έγνοια για να τους διδάξετε με κάθε τρόπο πώς να προχωρούν καλά στη ζωή τους.

Σας ευχαριστώ.

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v