Ο ανιψιός μου δέχεται να τον χτυπάνε άλλα παιδιά και δεν αντιδρά. Πώς να το διαχειριστούμε;

Ο ανιψιός μου δέχεται να τον χτυπάνε άλλα παιδιά και δεν αντιδρά. Πώς να το διαχειριστούμε;
Η παρακάτω απάντηση δεν προέρχεται από κάποιο αυτόματο πρόγραμμα, ούτε από ένα ανώνυμο συντάκτη. Είναι από ένα πραγματικό γονιό, σαν εσένα, με ένα πραγματικό προβληματισμό, όπως οι δικοί σου. Στο «Όσα οι γονείς ρωτούν», η ψυχολόγος Ρομίνα Σαλούστρου απαντά σε αυτά τα προβλήματα, έγκυρα και με ευαισθησία. Αγόρασε τώρα το βιβλίο εδώ. Γιατί γονιός δε γεννιέσαι, γίνεσαι!
Ερώτηση:
Ο ανιψιός μου είναι 8 ετών και μοναχοπαίδι. Από μικρός όποιο παιδάκι συναντούσε στις βόλτες μας, ήθελε να το κάνει φίλο του. Αυτό ισχύει μέχρι και τώρα. Το πρόβλημα, όμως, είναι πως έχει τόση ανάγκη από αυτές τις φιλίες που μπορεί να τον χτυπάνε και να τον πονάνε και αυτός να μην βάζει όρια. Όταν του λέμε να λέει πως δεν θέλει να του φέρονται έτσι, απαντάει πως εάν το πει αυτό, θα τους χάσει από φίλους. Και έτσι κάθεται και τα δέχεται όλα. Πηγαίνει και πολεμικές τέχνες αλλά δεν σηκώνει χέρι να χτυπήσει άλλα παιδάκια. Δεν ξέρουμε πώς να το διαχειριστούμε. 
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Τα παιδιά λαχταρούν τις ανθρώπινες σχέσεις και αυτό είναι πολύ θετικό. Ο τρόπος με τον οποίο θα σχετιστούν, όπως και όλα τα υπόλοιπα στοιχεία στο μεγάλωμά τους, μαθαίνεται. Οι ενήλικες, οι γονείς και οι σημαντικοί άλλοι, είναι εκείνοι που με τα λόγια, αλλά κυρίως με τη στάση τους, θα δείξουν στο παιδί με ποιόν τρόπο θα επιδιώξει να συναλλαγεί με ένα άλλο πρόσωπο. Εάν οι γονείς παρακινούν το παιδί να κινηθεί με έναν τρόπο που οι ίδιοι δεν έχουν κατακτήσει, τότε προκαλείται δυσκολία.

Τα παιδιά είναι πολλές φορές η αφορμή για να δουν οι ενήλικες ένα θέμα που τους αφορά και να το «προχωρήσουν» προκειμένου να δείξουν και στα παιδιά τον τρόπο. Στη δική σας περίπτωση, οποιοσδήποτε και εάν είναι ο λόγος που ο ανιψιός σας μπαίνει να σχετιστεί με τον τρόπο αυτό, χρειάζεται βοήθεια.

Η βοήθεια δεν μπορεί να στραφεί αποκλειστικά στον ανιψιό, αλλά σε όλη την οικογένεια καθώς καθένας από την πλευρά του μπορεί να βοηθήσει και να συμβάλει στην αλλαγή. Με πρωτοβουλία των γονέων λοιπόν, απευθύνονται σε έναν ειδικό για να προχωρήσουν το θέμα αυτό και οτιδήποτε άλλο μπορεί να δυσκολεύει.

Σας ευχαριστώ. 

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v