*Φωτογραφία: noticiasaominuto.com
Πρώτο στάδιο: Από τη γέννηση έως την ηλικία των 2 ετών
Ασφάλεια: Είμαι ασφαλής; Με αγαπάνε;
Αυτό που χρειάζεται κάθε μωρό, ανεξαρτήτως φύλου, σ’ αυτή την ηλικία είναι να του δείχνουμε τρυφερότητα, να το αγκαλιάζουμε, να του μιλάμε, να το νανουρίζουμε και φυσικά να παίζουμε μαζί του. Όταν ανταποκρινόμαστε στις φυσικές και συναισθηματικές του ανάγκες, τα επίπεδα των λεγόμενων ορμονών της ανάπτυξης αυξάνονται στο σώμα και το μυαλό του.
Δεύτερο στάδιο: 2 έως 5 ετών
Ανακάλυψη: Πώς είναι ο κόσμος;
Η κόρη σας έχει φτάσει σε μια ηλικία που μπορεί να αρχίσει να χτίζει σχέσεις με τους ανθρώπους του περιβάλλοντός σας, να μαθαίνει καινούρια πράγματα και να ανακαλύπτει τις δυνατότητές της. Συμμετέχοντας κι εσείς σε δραστηριότητες που την ευχαριστούν, θα έχετε την ευκαιρία να έρθετε πιο κοντά της και να της δώσετε την ώθηση που χρειάζεται για να συνεχίσει τις ανακαλύψεις της, νιώθοντας ασφάλεια δίπλα σας.
*Φωτογραφία: virbcdn.com
Τρίτο στάδιο: 5 έως 10 ετών
Η επικοινωνία με τους ανθρώπους: Μπορώ να τα πάω καλά με τους άλλους;
Σε αυτή την ηλικία, ένα κορίτσι μαθαίνει ότι το να μοιράζεσαι, να συνεργάζεσαι, να παίζεις με άλλα παιδιά είναι πολύ πιο διασκεδαστικό από το να είσαι μόνη σου- κάτι που μέχρι την ηλικία των 4 ετών είναι από δύσκολο έως ακατόρθωτο. Δείχνοντας στην κόρη σας ότι την αγαπάτε αλλά ότι δεν είναι το κέντρο του κόσμου και ότι πρέπει κι εκείνη να προσέχει πώς φερόμαστε στους κοντινούς μας ανθρώπους, της δίνετε ένα σημαντικό εφόδιο όχι μόνο για τώρα, αλλά και για την υπόλοιπη ζωή της.
Τέταρτο στάδιο: 10 έως 14 ετών
Η εξερεύνηση του εαυτού της: «Πώς θα καταλάβω ποια πραγματικά είμαι και τι με κάνει ευτυχισμένη;»
Την δύσκολη περίοδο της εφηβείας, το κορίτσι αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι πλέον δεν είναι παιδί αλλά ούτε και γυναίκα, γι’ αυτό προσπαθεί να βρει την ταυτότητά του. Οι αλλαγές που βιώνει στο σώμα και την ψυχολογία είναι πολλές και δεν είναι εύκολα διαχειρήσιμες, όπως και οι καινούριες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει. Οι σχέσεις της με το άλλο φύλο, το να βάζει όρια στα αγόρια και να συνειδητοποιεί τι σημαίνει «συγκατάθεση» αλλά και η επιλογή της παρέας είναι από τα θέματα που «καίνε».
Υποχρέωσή μας είναι να βοηθήσουμε την κόρη μας να καταλάβει ότι δεν πρέπει να ζει για την αποδοχή (ένα λάθος που πολλά έφηβα κορίτσια κάνουν) των άλλων και ότι δεν πρέπει να αφήσει κανέναν να τη χειραγωγήσει.
Γι’ αυτόν τον λόγο, όπως τονίζει ο Biddulph σε συνέντευξή του, είναι εξίσου σημαντικό να προστατεύσουμε τα έφηβα κορίτσια από την υπερέκθεσή τους στα social media. Τα ίδια τα κορίτσια δεν είναι σε θέση να δουν τους κινδύνους που κρύβει η χρήση του σε αυτή την ευαίσθητη ηλικία που αποζητούν την αποδοχή των συνομηλίκων τους. Πώς θα το κάνουμε αυτό; Εφαρμόζοντας τον κανόνα «όχι ίντερνετ στο δωμάτιο». Περιορίστε την χρήση των λάπτοπ και τάμπλετ στους κοινούς χώρους του σπιτιού και αφήστε το κινητό του παιδιού (αν έχει), να φορτίζεται το βράδυ έξω από το δωμάτιό του.
Πέμπτο στάδιο: 14 έως 18 ετών
Ο δρόμος προς την ενηλικίωση: «Μπορώ να γίνω υπεύθυνη για τη ζωή μου;»
*Φωτογραφία: dailyparent.com
Περίπου κοντά στα 14, οι γονείς θα παρατηρήσουν κάποιες σημαντικές αλλαγές. Τότε, τα κορίτσια αρχίζουν να ασχολούνται περισσότερο με το σώμα και τη διατροφή τους ενώ είναι ταυτόχρονα η περίοδος που η συμπεριφορά και η διάθεσή τους αλλάζει.
Σύμφωνα με τον Biddulph, κάπου ανάμεσα στα 14- και τα 18 χρόνια, τα κορίτσια συνήθως βιώνουν ένα γεγονός που θα τα σημαδέψει κι αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Είναι ίσως η πρώτη συνειδητοποίηση ότι η ζωή δεν είναι τέλεια, ότι η ίδια πρέπει να σκέφτεται τις συνέπειες των πράξεών της και ότι σιγά σιγά αφήνει την παιδική ηλικία πίσω της. Αυτό μπορεί να φαίνεται τρομακτικό για κάθε κορίτσι, αλλά με τη στήριξη και καθοδήγηση των γονιών του, τα πάντα θα γίνουν πιο εύκολα.
Τι χρειάζεται, τελικά, ένα κορίτσι;
Καλές οι θεωρίες και η σημασία των 5 σταδίων, όμως τι είναι αυτό που έχει πραγματικά ανάγκη ένα κορίτσι; Πρώτα απ’ όλα, μια μαμά που θα την ακούσει χωρίς να την κατακρίνει και θα την συμβουλεύσει για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, όποιες κι αν είναι αυτές. Και δεύτερον, έναν μπαμπά που θα τη σέβεται, θα της δείχνει ότι την αγαπάει και που θα είναι δίπλα της, όχι κακομαθαίνοντάς την με δώρα ή κάνοντάς της όλα τα χατίρια, αλλά αφιερώνοντάς της χρόνο. Εκείνος είναι το πρώτο ανδρικό πρότυπο που θα συναντήσει στη ζωή της και που θα καθορίσει τις σχέσεις της με το άλλο φύλο. Αν τη σέβεται, η κόρη σας θα μάθει να έχει την ίδια αξίωση από τους άντρες που θα γνωρίσει!
Αυτό που θα πρέπει να θυμούνται οι 2 γονείς είναι ότι τα κορίτσια χρειάζονται κάτι ακόμα: να μιλήσουν! Μ’ αυτόν τον τρόπο θα καταλάβουν τον κόσμο και τον εαυτό τους. Γι’ αυτό φροντίστε να είστε δίπλα στην κόρη σας και να την ακούτε- είναι ό,τι καλύτερο μπορείτε να κάνετε για εκείνη...
Πηγή: good.net.nz