Ερώτηση:
Η πρώτη μου κόρη είναι 2 1/2 χρονών και μέχρι τώρα μεγαλώνει με εμένα, την μαμά της, στο σπίτι. Πριν 2 1/2 μήνες, ήρθε στο κόσμο η αδερφούλα της. Με την πρώτη μου κόρη, κοιμόμαστε μαζί στο δωμάτιο της λόγω θηλασμού και λόγω του ότι δεν ήθελε να αποχωριστεί την μαμά της και επειδή εγώ δεν ήθελα να κάνω αλλαγές στην ζωή της τώρα που θα ερχόταν το δεύτερο μωρό! Το πρόβλημα τώρα είναι ότι θέλει να την κουνάω για να κοιμηθεί και να κοιμάται στην αγκαλιά μου και ότι δεν πάει για ύπνο εάν δεν πάμε μαζί και όταν ξυπνάω για να πάω να αλλάξω το μωρό, αμέσως ξυπνάει και με ρωτάει πού πάω. Της εξηγώ ότι πάω να αλλάξω την μπέμπα και ξανακοιμάται αμέσως. Στο δωμάτιό της αυτή την στιγμή, κοιμόμαστε μαζί και έχουμε και το μωρό το οποίο θηλάζει! Οπότε, της εξηγώ πως δεν γίνεται να την κουνάω για να κοιμηθεί, πως μένω δίπλα της όμως για να μην φοβάται και να μην νομίζει ότι ήρθε η μπέμπα και την άφησα και πως σε λίγο καιρό που θα μεγαλώσει η μπέμπα, θα έχει παρέα ή μια την άλλη και θα πάω να κοιμηθώ στο δωμάτιό μου με τον μπαμπά. Το αποτέλεσμα είναι να μην με ακούει, να κλαίει και να μου ζητάει να την πάρω αγκαλιά και να την κουνήσω καθιστή. Της αρνούμαι, της εξηγώ της λέω πως θα ξαπλώσουμε και απλά θα την κρατήσω αγκαλιά μέχρι να κοιμηθεί αλλά τίποτα, δεν ακούει μέχρι που νευριάζω, βάζω της φωνές, τότε σταματάει και μετά από λίγο πέφτει στην αγκαλιά μου και κοιμάται. Όμως, εγώ νιώθω άσχημα που της φωνάζω και την μαλώνω. Την ενοχλεί που γυρίζω προς την μεριά της μπέμπας και ξυπνάει να μου πει να την πάρω αγκαλιά και ξανά κοιμάται. Πώς να της συμπεριφερθώ; Τι πρέπει να κάνω και πώς να φερθώ;Απάντηση:
*Φωτογραφία: familyfocus.org
Αγαπητή αναγνώστρια,
Δεν είναι καθόλου περίεργο που η κόρη σας αντιδρά στα νέα δεδομένα και τις αλλαγές που προτείνετε. Η μεταξύ σας σχέση, και ο τρόπος ύπνου μοιάζει μέχρι τώρα να έχει παγιωθεί. Οι αλλαγές που φοβηθήκατε να κάνετε σε προηγούμενες φάσεις ανάπτυξής της, είναι αναμενόμενο αυτή τη στιγμή να δυσκολεύουν περισσότερο εσάς και κατ΄επέκταση και εκείνη. Η σύνδεση που έχει γίνει με τον ερχομό του νέου σας παιδιού, είναι επίσης λογικό να της δημιουργήσει δυσκολία και να επιθυμεί τα πράγματα να λειτουργούν ξανά με τον γνώριμο για εκείνη τρόπο. Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να θυμώνετε μαζί της, ούτε οι φωνές σας θα οδηγήσουν σε κάτι διαφορετικό. Αντιθέτως, με πολλή αγάπη και τρυφερότητα χρειάζεται αυτήν τη στιγμή να της μάθετε τον νέο τρόπο να κοιμάται και τη νέα σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ σας αλλά και με την αδερφή της!
Η επανάληψη είναι απαραίτητη για να κατακτηθεί κάθε νέα γνώση, επομένως μην απογοητεύεστε. Ξανά, με υπομονή και σταθερότητα, υπερασπίζεστε το μεγάλωμά της και τις νέες ελευθερίες που της δίνει η ηλικία της. Επιπλέον, πέρα από το μωρό σας, είναι σημαντικό να δώσετε ξεχωριστό χρόνο μέσα στην ημέρα σε εκείνη, έτσι ώστε να μπορεί να κοιμηθεί ήσυχη το βράδυ.
Είναι πολύ σημαντικό να κοιμάστε με τον σύντροφό σας και μοιάζει να είναι κάτι που χρόνια τώρα το στερείστε. Μην ξεχνάτε την φροντίδα αυτής της σχέσης. Η σχέση με τον σύντροφό σας, θα σας δώσει τους πιο χρήσιμους τρόπους για να μεγαλώνετε τα παιδιά σας. Φροντίστε την!
Σας ευχαριστώ.
*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.
Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr