Έχω δίδυμα 15 μηνών και αναρωτιέμαι αν κάνω λάθος με κάποια πράγματα στο μεγάλωμά τους...

Έχω δίδυμα 15 μηνών και αναρωτιέμαι αν κάνω λάθος με κάποια πράγματα στο μεγάλωμά τους...
Η παρακάτω απάντηση δεν προέρχεται από κάποιο αυτόματο πρόγραμμα, ούτε από ένα ανώνυμο συντάκτη. Είναι από ένα πραγματικό γονιό, σαν εσένα, με ένα πραγματικό προβληματισμό, όπως οι δικοί σου. Στο «Όσα οι γονείς ρωτούν», η ψυχολόγος Ρομίνα Σαλούστρου απαντά σε αυτά τα προβλήματα, έγκυρα και με ευαισθησία. Αγόρασε τώρα το βιβλίο εδώ. Γιατί γονιός δε γεννιέσαι, γίνεσαι!
Ερώτηση:
Έχω 15 μηνών δίδυμα (ένα κοριτσάκι-ένα αγοράκι). Έχω 2 απορίες όσων αφορά στην ανάπτυξή τους: α) τα παιδάκια δεν τρώνε ακόμα μόνα τους, ούτε πιάνουν το μπιμπερό για γάλα, θα πρέπει να τα πιέσω να προχωρήσουμε σε αυτό το στάδιο; Πώς ακριβώς πρέπει να συμπεριφερθώ αφού τώρα ξεκινήσαμε δειλά- δειλά να τρώμε μικρές μπουκίτσες και μη αλεσμένα; Έχω μείνει πίσω; β) το κοριτσάκι μου κοιμάται μαζί μας στο κρεβάτι και δεν θέλει να απομακρυνθεί σε καμία περίπτωση από κοντά μας όσο και αν έχω προσπαθήσει. Συνέχεια κλαίει και νιώθει ανασφάλεια ενώ το μεσημέρι, η νταντά την βάζει στην κούνια χωρίς πρόβλημα. Θέλει να είναι με τους γονείς της απ' ότι καταλαβαίνω και δεν θέλω να την βλέπω να κλαίει αλλά να είναι ήρεμη. Από την άλλη όμως, κάποια στιγμή θα πρέπει να πάει να κοιμηθεί με τον αδερφό της, ο οποίος κοιμάται μόνος του. Πόσο να την ζορίσω μήπως καταφέρω κάποια στιγμή να την κάνω να κοιμηθεί στην κούνια της; Να ανησυχώ για τον χαρακτήρα της και τα «ψυχολογικά» της; Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Να σας ζήσουν τα παιδάκια σας! Όσο αφορά το θέμα της ανάπτυξής τους και της σίτισης είναι σημαντικό να τα συζητήσετε με τον παιδίατρό σας. Εκείνος, έχοντας τη συνολική εικόνα των παιδιών και της πορείας τους, είναι ο πιο κατάλληλος να σας συμβουλεύσει πότε θα κάνετε το επόμενο βήμα ή εάν κάτι τον ανησυχεί.

Όσον αφορά το θέμα του ύπνου είναι λογικό το κορίτσι σας να θέλει να κοιμάται μαζί σας, εάν έτσι έχει μάθει μέχρι σήμερα και να μην επιθυμεί η συνθήκη αυτή να αλλάξει. Δεν περιμένετε τη δική της επιθυμία για αλλαγή, αλλά εσείς φροντίζετε καθώς μεγαλώνει, να τη διδάσκετε νέα πράγματα. Όπως λοιπόν με τη σίτιση, έτσι και με τον ύπνο, χρειάζεται να της δείξετε το νέο τρόπο να κοιμάται μόνη της, και να την εμπιστευτείτε ότι πάρα την αρχική δυσανασχέτηση που θα δείξει, θα είναι το καλύτερο για εκείνη και θα το καταφέρει. Είναι πολύ ωραίο που μπορεί να κοιμάται μόνη της το μεσημέρι! Έχει λοιπόν ήδη αποδείξει ότι μπορεί. Με τον ίδιο τρόπο και με εμπιστοσύνη στις αποφάσεις σας, προχωράτε στο επόμενο βήμα, του βραδινού ύπνου. Έχει ιδιαίτερη σημασία να είστε σταθεροί σε αυτό που έχετε αποφασίσει. Εάν καταγράψει ότι το κλάμα της την επαναφέρει στο κρεβάτι σας, τότε θα το διατηρήσει πολύ περισσότερο. Της μιλάτε λοιπόν, της εξηγείτε μέσα στην ημέρα ότι από το βράδυ θα κοιμάται στο κρεβάτι της, και ότι θα είστε διαθέσιμη εάν κάτι χρειαστεί.

Σας ευχαριστώ. 

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v