Γιατί η 20 μηνών κόρη μου μας φωνάζει και μας χτυπάει όταν ξυπνάει το βράδυ;

Γιατί η 20 μηνών κόρη μου μας φωνάζει και μας χτυπάει όταν ξυπνάει το βράδυ;
Η παρακάτω απάντηση δεν προέρχεται από κάποιο αυτόματο πρόγραμμα, ούτε από ένα ανώνυμο συντάκτη. Είναι από ένα πραγματικό γονιό, σαν εσένα, με ένα πραγματικό προβληματισμό, όπως οι δικοί σου. Στο «Όσα οι γονείς ρωτούν», η ψυχολόγος Ρομίνα Σαλούστρου απαντά σε αυτά τα προβλήματα, έγκυρα και με ευαισθησία. Αγόρασε τώρα το βιβλίο εδώ. Γιατί γονιός δε γεννιέσαι, γίνεσαι!
Ερώτηση:
Καλησπέρα σας. Η μικρή μου, 20 μηνών, κάποια βράδια ξυπνούσε κλαίγοντας και δεν ηρεμούσε εύκολα. Τώρα κάποια βράδια χτυπάει, μας σπρώχνει και τσιρίζει νευριασμένα. Να πω ότι το κρεβατάκι της είναι διπλά από το δικό μας, ενωμένο, καθώς θηλάζει ακόμα. Δεν μπορώ να καταλάβω τον λόγο που συμβαίνει αυτό. Με ανησυχεί. Κάνω κάτι λάθος στην διάρκεια της ημέρας; Το έχετε ξανακούσει αυτό σαν συμπεριφορά; Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων. 
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Η διαδικασία του ύπνου, περνά συχνά από διάφορες φάσεις μέχρι να κατακτηθεί, αλλά όχι απαραίτητα. Όταν ένα παιδί δεν κοιμάται καλά, πολλοί λόγοι μπορεί να συμβάλλουν. Υπάρχει πιθανότητα να υπάρχει κάποια οργανική αιτία που να δυσκολεύει τον ύπνο, όπως κάποιος σωματικός πόνος. Υπάρχει πιθανότητα να υπάρχουν ψυχολογικοί λόγοι που να προκαλούν δυσκολία, όπως το αυξημένο άγχος, η ανησυχία ή κάποιοι φόβοι. Ένα δύσκολο όνειρο ακόμη μπορεί να επηρεάσει.

Η κόρη σας, ήδη διεκδικεί για την ηλικία της το προχώρημά της στην επόμενη φάση. Μεγαλώνει, αλλάζει, ζητάει ελευθερίες. Προχωρήστε κι εσείς ανοίγοντας της το δρόμο για τις νέες συνθήκες. Φροντίστε την και καμαρώστε την που μεγαλώνει.

Πρακτικά, θα βοηθούσε εάν αποφεύγατε οποιαδήποτε διαδικασία με ένταση πριν από την ώρα του ύπνου. Μια όμορφη ιστορία, ένα χαλαρωτικό τραγούδι ή μια κουβέντα μαζί της θα ήταν βοηθητική. Εάν νιώθετε ότι συμβαίνει κάτι που μέσα στην ημέρα σας της προκαλεί ανησυχία, τότε θα χρειαστεί να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό προκειμένου να το προχωρήσετε. Τα παιδιά αντιλαμβάνονται πολύ εύκολα τις δυσκολίες, ακόμη και εάν οι γονείς νιώθουν ότι δεν τις επικοινωνούν. Φροντίστε, λοιπόν, οποιαδήποτε δυσκολία πιθανά υπάρχει, για να κοιμάστε όλοι ήσυχοι.

Σας ευχαριστώ. 

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v