Ο γιος μου γίνεται επιθετικός όταν δεν του κάνουμε το χατίρι, με τους συμμαθητές του όμως δεν είναι έτσι. Πρέπει να πάμε σε ειδικό;

Ο γιος μου γίνεται επιθετικός όταν δεν του κάνουμε το χατίρι, με τους συμμαθητές του όμως δεν είναι έτσι. Πρέπει να πάμε σε ειδικό;
Η παρακάτω απάντηση δεν προέρχεται από κάποιο αυτόματο πρόγραμμα, ούτε από ένα ανώνυμο συντάκτη. Είναι από ένα πραγματικό γονιό, σαν εσένα, με ένα πραγματικό προβληματισμό, όπως οι δικοί σου. Στο «Όσα οι γονείς ρωτούν», η ψυχολόγος Ρομίνα Σαλούστρου απαντά σε αυτά τα προβλήματα, έγκυρα και με ευαισθησία. Αγόρασε τώρα το βιβλίο εδώ. Γιατί γονιός δε γεννιέσαι, γίνεσαι!
Ερώτηση:
Καλησπέρα σας! Το αγοράκι μου είναι 4.5 χρονών και είναι αρκετά επιθετικό όταν δεν του κάνουμε το χατίρι- χτυπάει με μίσος. Αυτή η συμπεριφορά έχει χειροτερέψει τους 2- 3 τελευταίους μήνες. Θεωρείτε ότι θα πρέπει να το ελέγξουμε με κάποιον ειδικό; Θα ήθελα να τονίσω ότι στο σχολείο είναι υπάκουος και δεν σηκώνει χέρι σε αλλά παιδάκια. Ευχαριστώ πολύ.
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Τα παιδιά στις ηλικίες αυτές μπορεί να χρησιμοποιούν σαν αντίδραση επιθετικές συμπεριφορές. Λόγω του ότι οι κοινωνικές τους δεξιότητες είναι υπό ανάπτυξη, καθώς μιλούμε για προσχολικές ηλικίες, οι γονείς και η οικογένεια είναι το πλαίσιο αναφοράς που όμορφα και σταδιακά, θα διδάξει στο παιδί νέους τρόπους να επικοινωνεί και να εκφράζει αυτό που θέλει.

Με καθημερινές λοιπόν αφορμές, φροντίζετε τον γιο σας, έχοντας πάντα έγνοια για τη δική σας στάση. Είναι περισσότερο σημαντική η στάση σας από τα λόγια σας. Με τρυφερότητα, δείχνετε κατανόηση στη δυσκολία του ή στο θυμό του, και τον μαθαίνετε εναλλακτικούς τρόπους να τον εκφράσει, όπως η συζήτηση. Για να κατακτηθεί μια νέα συμπεριφορά, χρειάζεται μια καλή, συνεχής και επαναλαμβανόμενη εμπειρία. Μην απογοητεύεστε, λοιπόν, γιατί έτσι θα απογοητευτεί κι εκείνος.

Είναι πολύ σημαντικό το ότι στο σχολείο έχει μια διαφορετική εικόνα. Αυτό σας αποδεικνύει ότι έχει την ικανότητα να ενταχθεί σε ομάδα και να ακολουθήσει κανόνες. Ίσως υπάρχει κάτι στο οικογενειακό πλαίσιο που τον δυσκολεύει, και το εκφράζει μέσα από την επιθετική του συμπεριφορά. Εάν επιθυμείτε να διερευνήσετε τι μπορεί να είναι αυτό και να το φροντίσετε, η επίσκεψη σας σε έναν ειδικό σίγουρα θα ήταν βοηθητική. Έτσι, μπορεί η επιθετικότητα να λειτουργήσει σαν αφορμή για φροντίδα- φροντίδα για όλους σας.

Σας ευχαριστώ. 

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v