Ο γιος μου ήταν μαζί μου στην κουζίνα την ώρα που μαγείρευα, και έπεσε κατά λάθος στο χέρι του βραστό νερό. Του έβαλα πάγο και σήμερα του έχει μείνει μια μικρή «γρατζουνιά» κόκκινη. Θα φύγει το σημάδι ή πρέπει να κάνω κάτι άλλο; Είναι 5 χρονών.
Το έγκαυμα είναι μια μορφή τραύματος που μπορεί να επηρεάσει και άλλα συστήματα του οργανισμού εκτός από το δέρμα, γι’ αυτό και ονομάζεται εγκαυματική νόσος. Το θερμικό έγκαυμα στατιστικά είναι από τους συνηθέστερους τραυματισμούς της παιδικής ηλικίας.
Ειδικά με τα παιδιά πρέπει να είμαστε πιο ευαισθητοποιημένοι επειδή το έγκαυμα μπορεί να έχει επιπλοκές που θα δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στο παιδί μελλοντικά. Όλα αυτά εξαρτώνται από την έκταση, το βάθος και τις περιοχές που έγινε το έγκαυμα.
Βασικός κανόνας στην αντιμετώπιση ενός θερμικού εγκαύματος είναι το ταχύτερο δυνατό να απομακρύνουμε το θερμικό αίτιο που προκάλεσε το έγκαυμα. Αφού αφαιρέσουμε τον ρουχισμό το πιο εύκολα προσβάσιμο μέσο είναι το νερό. Άφθονο νερό πάνω στο έγκαυμα μειώνει δραματικά τη θερμοκρασία και σταματά την επέκταση της βλάβης.
Ένα θερμικό έγκαυμα μικρής έκτασης και με μόνα συμπτώματα ερυθρότητα και πόνο ή τσούξιμο αντιμετωπίζεται εύκολα με ενυδατική κρέμα και παυσίπονα. Αν όμως έχουμε ένα έγκαυμα μεγάλης έκτασης με ή χωρίς φυσαλίδες τότε θα πρέπει να ζητήσουμε τη βοήθεια του ειδικού ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή φροντίδα.
Στη φάση της επούλωσης πρέπει ακολουθήσουμε τις οδηγίες του ειδικού ώστε με την πάροδο του χρόνου να έχουμε το καλύτερο δυνατό αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα.
Ο κ. Δημήτριος Μιχελάκης είναι Διευθυντής Πλαστικής Χειρουργικής & Εγκαυμάτων Ευρωκλινικής Παίδων.