Ο άντρας μου γίνεται κάποιες φορές βίαιος προς εμένα και το ίδιο και ο γιος μας. Πώς ν’ αντιμετωπίσω αυτή την κατάσταση;

Ο άντρας μου γίνεται κάποιες φορές βίαιος προς εμένα και το ίδιο και ο γιος μας. Πώς ν’ αντιμετωπίσω αυτή την κατάσταση;
Η παρακάτω απάντηση δεν προέρχεται από κάποιο αυτόματο πρόγραμμα, ούτε από ένα ανώνυμο συντάκτη. Είναι από ένα πραγματικό γονιό, σαν εσένα, με ένα πραγματικό προβληματισμό, όπως οι δικοί σου. Στο «Όσα οι γονείς ρωτούν», η ψυχολόγος Ρομίνα Σαλούστρου απαντά σε αυτά τα προβλήματα, έγκυρα και με ευαισθησία. Αγόρασε τώρα το βιβλίο εδώ. Γιατί γονιός δε γεννιέσαι, γίνεσαι!
Ερώτηση:
Καλημέρα. Το πρόβλημά μου είναι η βία μέσα στην οικογένεια. Με τον άντρα μου ζούμε μια φαινομενικά ήρεμη ζωή. Είμαστε και οι δύο προσανατολισμένοι στο μεγάλωμα των παιδιών μας και στις καθημερινές υποχρεώσεις. Πού και πού, όμως, υπάρχει ένταση μεταξύ μας και βία από την πλευρά του. Αυτό που με απασχολεί είναι ότι ο γιος μου που είναι 10 χρόνων ενώ παίρνει το μέρος μου σε αυτές τις διαμάχες, όταν διαφωνούμε οι δυο μας (εγώ και ο γιος μου) συχνά χρησιμοποιεί και αυτός βία προς εμένα. Τότε ο πατέρας του παίρνει το μέρος μου και τον τιμωρεί (όχι σωματικά). Η ερώτηση είναι πώς πρέπει να φερθώ προς το παιδί μου -δεδομένου ότι ο άνδρας μου δεν μπορεί να αλλάξει τώρα στα 50 του. Ευχαριστώ.
Απάντηση:

*Φωτογραφία: mamamia.com.au

Αγαπητή αναγνώστρια,

Τα παιδιά ζουν, μεγαλώνουν και διαμορφώνονται μέσα στο περιβάλλον. Το κοντινό περιβάλλον το δίνει η οικογένεια και επομένως η στάση των παιδιών και η προσωπικότητά τους εξελίσσεται και πλάθεται εντός αυτού.

Στο ερώτημά σας, λοιπόν, είναι αναμενόμενο ο γιος σας να χρησιμοποιήσει έναν τρόπο για να αντιμετωπίσει τη διαφωνία που του είναι οικείος. Λέτε ότι αυτός είναι ο τρόπος που μεταξύ σας το ζευγάρι χρόνια τώρα χρησιμοποιείτε. Λέτε, επίσης, ότι ο σύζυγός σας δεν μπορεί να αλλάξει στα 50 του. Είναι αδύνατο να ζητάτε από το παιδί σας να φέρει την αλλαγή σε ένα τόσο σημαντικό θέμα. Εάν αυτός ο τρόπος σας δυσκολεύει, εσείς ως γονείς έχετε να τον αλλάξετε και να διδάξετε στα παιδιά σας έναν νέο, περισσότερο λειτουργικό.

Μην κοιτάτε ύποπτα το παιδί σας για αυτή του την αντίδραση. Αναρωτηθείτε γιατί δέχεστε με αυτόν τον τρόπο να συναλλάσσεστε και προβλέψτε πόση δυσκολία ακόμη μπορεί αυτή η κατάσταση να φέρει σε όλους σας.

Τα παιδία δεν είναι εδώ για να σας οδηγήσουν, αλλά για να τα οδηγήσετε. Σκεφτείτε προς ποια πορεία βρίσκεστε. Η αλλαγή δεν είναι εύκολη, αλλά η στασιμότητα είναι ακόμη πιο δύσκολη. Ζητήστε βοήθεια για να προχωρήσετε αν δυσκολεύεστε μόνη σας.

 Σας ευχαριστώ. 

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v