Γιατί ο γιος μου είναι βίαιος στο σχολείο ενώ στο σπίτι είναι πολύ ήρεμος;

Γιατί ο γιος μου είναι βίαιος στο σχολείο ενώ στο σπίτι είναι πολύ ήρεμος;
Η παρακάτω απάντηση δεν προέρχεται από κάποιο αυτόματο πρόγραμμα, ούτε από ένα ανώνυμο συντάκτη. Είναι από ένα πραγματικό γονιό, σαν εσένα, με ένα πραγματικό προβληματισμό, όπως οι δικοί σου. Στο «Όσα οι γονείς ρωτούν», η ψυχολόγος Ρομίνα Σαλούστρου απαντά σε αυτά τα προβλήματα, έγκυρα και με ευαισθησία. Αγόρασε τώρα το βιβλίο εδώ. Γιατί γονιός δε γεννιέσαι, γίνεσαι!
Ερώτηση:
Καλησπέρα σας. Έχω ένα αγοράκι 4 ετών και έχει τον τελευταίο καιρό έχει γίνει πολύ βίαιο στο σχολείο. Πετάει πράγματα χωρίς λόγο και χτυπάει τα άλλα παιδάκια πάλι χωρίς λόγο, με αποτέλεσμα τα υπόλοιπα παιδιά να αρχίσουν να τον απομονώνουν. Έχουμε μιλήσει και έχουμε συμφωνήσει από κοινού πως δεν είναι ωραία συμπεριφορά αυτή και πως πληγώνουμε τον άλλο και πάντα τελειώνοντας με την υπόσχεση ότι δεν θα ξανασυμβεί κάτι τέτοιο μετά ξανά τα ίδια. Τι να κάνω πια; Είμαι σε απόγνωση! Σπίτι είμαστε τόσο ήρεμοι και τα περνάμε τόσο όμορφα και ξαφνικά σχολείο είναι σαν να μεταμορφώνεται σε άλλο παιδί!
Απάντηση:

*Φωτογραφία: tritondigitalcms.com

Αγαπητή αναγνώστρια,

Τα παιδιά κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής τους, στην προσπάθεια τους να επικοινωνήσουν και να σχετιστούν με τους γύρω τους και τον κόσμο, δοκιμάζουν διάφορους τρόπους. Οι τρόποι αυτοί κάποιες φορές μπορεί να είναι λειτουργικοί και κάποιες όχι. Χρειάζεται λοιπόν οι γονείς, να είναι εκεί προκειμένου να διδάξουν το παιδί τους ποιο τρόπο να χρησιμοποιήσει και ποιόν να απορρίψει.

Είναι επίσης σύνηθες, και λογικό, οι αντιδράσεις των παιδιών να διαφέρουν ανάλογα με το πλαίσιο στο οποίο βρίσκονται. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι άλλα παιδιά. Σημαίνει ότι κάθε πλαίσιο έχει διαφορετικό τρόπο λειτουργίας, κανόνες, απαιτήσεις και διαφορετικές σχέσεις. Έτσι λοιπόν, ακόμη κι αν ένα παιδί έχει μάθει έναν τρόπο να λειτουργεί στο σπίτι του, με τα πρόσωπα της οικογένειάς του, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αυτό τον τρόπο θα κρατήσει και σε όλες τις υπόλοιπες σχέσεις. Μπορεί, λοιπόν, η διαφορά του να διαφέρει, γιατί τα πρόσωπα διαφέρουν.

Mοιάζει δύσκολο τούτη τη στιγμή να τον φροντίσετε, ωστόσο δεν είναι αρνητικό στοιχείο η συμπεριφορά του. Είναι καλή αφορμή, να του επαναλάβετε ξανά και ξανά, με πολλή τρυφερότητα, ότι εσείς έχετε χτίσει μια καλή σχέση γιατί κι εκείνος σας δείχνει την αγάπη του. Έτσι, λοιπόν, χρειάζεται να κάνει και εκτός σπιτιού, να εκφράζει την αγάπη του στα παιδιά, τη λαχτάρα του να μοιραστεί μαζί τους, κι όταν κάτι τον ενοχλεί να το πει και αυτό! Τα παιδιά δεν οφείλουν να ξέρουν τι να κάνουν. Γι αυτό δεν υπάρχει λόγος να φτάνετε σε απόγνωση. Σας χρειάζονται να είστε καλά για να τους ανοίγετε τον δρόμο!

Εάν, ωστόσο, η επιθετικότητά του διατηρηθεί, παρά τη συνεχή προσπάθεια σας για αλλαγή, και μοιάζει ότι δεν βγάζει νόημα η συμπεριφορά του, θα χρειαστεί να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό που εμπιστεύεστε ώστε να δώσετε περισσότερες πληροφορίες και να σας κατευθύνει πώς να κινηθείτε.

Σας ευχαριστώ. 

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v