Γιατί η κόρη μου φοβάται τα συνομήλικα παιδάκια ενώ με τους μεγάλους δεν έχει πρόβλημα;

Γιατί η κόρη μου φοβάται τα συνομήλικα παιδάκια ενώ με τους μεγάλους δεν έχει πρόβλημα;
Η παρακάτω απάντηση δεν προέρχεται από κάποιο αυτόματο πρόγραμμα, ούτε από ένα ανώνυμο συντάκτη. Είναι από ένα πραγματικό γονιό, σαν εσένα, με ένα πραγματικό προβληματισμό, όπως οι δικοί σου. Στο «Όσα οι γονείς ρωτούν», η ψυχολόγος Ρομίνα Σαλούστρου απαντά σε αυτά τα προβλήματα, έγκυρα και με ευαισθησία. Αγόρασε τώρα το βιβλίο εδώ. Γιατί γονιός δε γεννιέσαι, γίνεσαι!
Ερώτηση:
Καλησπέρα σας. Έχω ένα κοριτσάκι 15 μηνών. Έχουμε ξεκινήσει από 11 μηνών βρεφονηπιακό σταθμό και σε γενικές γραμμές είναι αρκετά κοινωνική. Πάμε σχεδόν καθημερινά βόλτες. Παρατήρησα τελευταία ότι δείχνει φοβισμένη όταν την πλησιάζουν παιδάκια μικρά (στην ηλικία της). Με τους μεγάλους είναι τελείως διαφορετική, χαρούμενη. Τι μπορώ να κάνω να τη βοηθήσω;
Απάντηση:

*Φωτογραφία: arosun.ir

Αγαπητή αναγνώστρια,

Σε αυτές τις μικρές ηλικίες των παιδιών, είναι αναμενόμενη συμπεριφορά να αισθάνονται άνετα και οικεία με έναν γνώριμο ενήλικα. Αυτό συμβαίνει διότι γνωρίζουν ότι δεν είναι ανεξάρτητα. Η φροντίδα που παρέχουν καθημερινά οι γονείς ή και άλλα σημαντικά πρόσωπα, προσφέρει στα παιδιά το αίσθημα της ασφάλειας και έτσι είναι φυσικό για εκείνα να προσεγγίσουν έναν ενήλικα όταν χρειάζονται κάτι.

Οι σχέσεις με τα συνομήλικα παιδιά έρχεται σταδιακά και σε δεύτερο χρόνο. Οι σχέσεις αυτές διαφέρουν κατά πολύ από τη σχέση με έναν γονέα ή μία δασκάλα, καθώς είναι ισότιμες. Τα παιδιά μαθαίνουν να μοιράζονται, να διαπραγματεύονται, να διαφωνούν, να ζητούν και πολλά άλλα. Όλες αυτές οι δεξιότητες που απαιτούνται για να προχωρήσει καλά μια σχέση, στην ηλικία της κόρης σας αλλά και αργότερα, είναι στη φάση της «γέννησης». Δεν προϋπάρχουν, αλλά δημιουργούνται μέσα από την καθημερινή τριβή. Έτσι λοιπόν, η διαδικασία αυτή έχει και δυσκολία και χρειάζεται τα παιδιά να δοκιμάζουν νέους τρόπους προσέγγισης.

Είναι όμορφο που λαχταράτε να τη δείτε να προχωράει και σε επίπεδο συνομηλίκων! Δώστε χρόνο και αγάπη για να βοηθήσετε. Η δική σας σχέση μαζί της, αλλά και οι σχέσεις σας με τους γύρω σας θα τη διαβεβαιώνει εάν προχωρά καλά η όχι. Χαρείτε την, χαρείτε τις σχέσεις σας και ανοίξτε της δρόμο με τη στάση σας! Ακόμα κι αν υπάρχουν δυσκολίες, υπάρχουν και τρόποι να ξεπεραστούν. Η επικοινωνία μεταξύ σας φυσικά είναι πάντα πολύ βοηθητική, καθώς επιτρέπει να μοιραστεί η όποια αγωνία μπορεί να υπάρχει.

Σας ευχαριστώ. 

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v