*Φωτογραφία: arosun.ir
Αγαπητή αναγνώστρια,
Σε αυτές τις μικρές ηλικίες των παιδιών, είναι αναμενόμενη συμπεριφορά να αισθάνονται άνετα και οικεία με έναν γνώριμο ενήλικα. Αυτό συμβαίνει διότι γνωρίζουν ότι δεν είναι ανεξάρτητα. Η φροντίδα που παρέχουν καθημερινά οι γονείς ή και άλλα σημαντικά πρόσωπα, προσφέρει στα παιδιά το αίσθημα της ασφάλειας και έτσι είναι φυσικό για εκείνα να προσεγγίσουν έναν ενήλικα όταν χρειάζονται κάτι.
Οι σχέσεις με τα συνομήλικα παιδιά έρχεται σταδιακά και σε δεύτερο χρόνο. Οι σχέσεις αυτές διαφέρουν κατά πολύ από τη σχέση με έναν γονέα ή μία δασκάλα, καθώς είναι ισότιμες. Τα παιδιά μαθαίνουν να μοιράζονται, να διαπραγματεύονται, να διαφωνούν, να ζητούν και πολλά άλλα. Όλες αυτές οι δεξιότητες που απαιτούνται για να προχωρήσει καλά μια σχέση, στην ηλικία της κόρης σας αλλά και αργότερα, είναι στη φάση της «γέννησης». Δεν προϋπάρχουν, αλλά δημιουργούνται μέσα από την καθημερινή τριβή. Έτσι λοιπόν, η διαδικασία αυτή έχει και δυσκολία και χρειάζεται τα παιδιά να δοκιμάζουν νέους τρόπους προσέγγισης.
Είναι όμορφο που λαχταράτε να τη δείτε να προχωράει και σε επίπεδο συνομηλίκων! Δώστε χρόνο και αγάπη για να βοηθήσετε. Η δική σας σχέση μαζί της, αλλά και οι σχέσεις σας με τους γύρω σας θα τη διαβεβαιώνει εάν προχωρά καλά η όχι. Χαρείτε την, χαρείτε τις σχέσεις σας και ανοίξτε της δρόμο με τη στάση σας! Ακόμα κι αν υπάρχουν δυσκολίες, υπάρχουν και τρόποι να ξεπεραστούν. Η επικοινωνία μεταξύ σας φυσικά είναι πάντα πολύ βοηθητική, καθώς επιτρέπει να μοιραστεί η όποια αγωνία μπορεί να υπάρχει.
Σας ευχαριστώ.
*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.