Photo: Brightside.me
Διαβάσαμε στο Brightside μια συγκεντρωτική λίστα με όλες αυτές τις φράσεις-συμπεριφορές, που δείχνουν ότι μια σχέση δεν στηρίζεται σε γερά θεμέλια. Εννοείται, πως καμία απ’ τις παρακάτω φράσεις δεν μεταφράζεται σε επείγουσα ανάγκη χωρισμού, μεμονωμένα. Οι φράσεις-συμπεριφορές της λίστας δεν είναι από μόνες τους «κόκκινοι συναγερμοί» για τη σχέση σας, αν όμως επαναλαμβάνονται συχνά υποτιμώντας την, τότε, ναι. Κάτι πρέπει ν’ αλλάξει.
1. «Δεν είμαι υποχρεωμένος/η να σου δίνω εξηγήσεις!»
Εννοείται ότι σε μια σχέση εμπιστοσύνης οι ανακρίσεις και οι εξαντλητικές, επίμονες ερωτήσεις περιττεύουν και βάζουν και τους δυο σε αναξιοπρεπή θέση. Ωστόσο, είναι απόλυτα φυσικό ο ένας απ’ τους δυο να ανησυχήσει (είτε για σοβαρούς είτε για φαινομενικά «αστείους» λόγους) και, τότε, ο άλλος πρέπει να μπορεί να βοηθήσει ώστε το ζήτημα να ξεπεραστεί. Η αδιαλλαξία και η παντελής άρνηση εξυπηρέτησης των συναισθηματικών αναγκών του συντρόφου μας, δείχνει εγωισμό.
2. «Δεν είναι δικό μου πρόβλημα»
Φράσεις όπως «Πρόβλημά σου» ή «Τι θες να κάνω εγώ; Δεν με αφορά!» δείχνουν ότι, αν μη τι άλλο, δεν υπάρχει καμία διάθεση για αλληλοστήριξη και συντροφικότητα. Αν ο σύντροφός σας μένει απαθής απέναντι στα προβλήματά σας, ακόμη κι όταν ζητάτε τη βοήθειά του, τότε μάλλον προτιμάει να είναι μόνος παρά μαζί σας. Το να αγαπάς σημαίνει να μοιράζεσαι τα καλά και κακά –ακόμα κι όταν αυτό σε ξεβολεύει.
3. «Άμα δε σ’ αρέσει, να βρεις άλλον»
Φράσεις όπως αυτές δείχνουν βαθιά υποτίμηση στη σχέση αλλά και αδιαφορία ως προς την εξέλιξη και τη δυναμική της. Επιπλέον, το ν’ ακούς απ’ τον σύντροφό σου την ψυχρή κι εριστική φράση «βρες άλλον» είναι και βαθιά χειριστικό: εκείνος ή εκείνη αρνούνται να αλλάξουν και πιστεύουν ότι οφείλεις να δεχτείς a priori τα ελαττώματά του/της. Μια σχέση αμοιβαίας αγάπης, όμως, δεν μπορεί να μην έχει το στοιχείο του συμβιβασμού και τη διάθεση για αυτοεξέλιξη μέσα απ’ την επικοινωνία και τις αμοιβαίες υποχωρήσεις.
4. «Λες ψέματα»
Οι άνθρωποι που κατηγορούν τακτικά τους συντρόφους τους ότι λένε ψέματα είναι συνήθως βαθιά ανασφαλείς. Είτε κάποιο λάθος του κοινού σας παρελθόντος κλόνισε την εμπιστοσύνη του είτε είναι παθολογικά ζηλιάρης είτε κυριευμένος από ανασφάλεια, το μόνο σίγουρο είναι ότι, αν το «δεν σε πιστεύω» υπάρχει στην καθημερινότητά σας, αυτή η σχέση δεν είναι υγιής.
5. «Κάνε ό,τι θες»
Και, φυσικά, δεν εννοούμε εδώ το συγκαταβατικό «Κάνε ό,τι θες» που σημαίνει εμπιστοσύνη και χαλαρότητα. Εννοούμε το βιαστικό, δεν-με-νοιαζει-τι-μου-λες «Κάνε ό,τι θες», που συνεπάγεται ψυχρότητα κι απόσταση, που δύσκολα γεφυρώνονται. Οι άνθρωποι που σ’ αγαπούν, θέλουν να είναι κομμάτι της ζωής σου, συνδράμοντας με όποιον τρόπο μπορούν -δεν τρέχουν μακριά από διλήμματα ούτε υποτιμούν την ανάγκη σου για μια συμβουλή.
6. «Μην το αναλύεις τόσο πολύ»
Ναι, εννοείται ότι αν πράγματι έχετε την τάση να υπεραναλύετε και να χιλιοσκέφτεστε το κάθε τι, κάποτε ο σύντροφός σας θα το επισημάνει –και πολύ καλά θα κάνει. Αρκεί η επισήμανση αυτή να γίνει με τρόπο τέτοιο που να έχει ως στόχο τη βελτίωση κι όχι την κριτική. Αν έχετε εντοπίσει ότι ο σύντροφος ή η σύντροφός σας απαντούν μ’ αυτόν τον τρόπο, μόνο όταν ζητάτε εξηγήσεις για κάτι, τότε μάλλον απλώς αποφεύγει την ανάληψη ευθυνών.
Πηγή και φωτογραφίες: Brightside.me