*Φωτογραφία: goodtherapy.org
Αγαπητή αναγνώστρια,
Το μεγάλωμα ενός παιδιού, όπως πολύ καλά ξέρετε και η ίδια από την εμπειρία σας, είναι μια πολυσύνθετη διαδικασία. Αυτό σημαίνει πως σε διάφορες φάσεις της ζωής και με αφορμή διάφορες αλλαγές, χρειάζεται οι γονείς να βρίσκουν νέους τρόπους να προχωρούν τη σχέση τους με το παιδί, διότι οι παλιοί δεν είναι αποδοτικοί πια.
Στο ερώτημά σας λοιπόν φαίνεται πως έχετε περάσει από αρκετές δυσκολίες. Ένα διαζύγιο δεν αφορά μόνο την περίοδο της διαδικασίας έκδοσής του, αλλά όλη την υπόλοιπη ζωή της οικογένειας. Έτσι, ένα παιδί 2 ετών μπορεί να μην αντιδράσει σε εκείνη τη φάση, καθώς η μικρή του ηλικία δεν του επιτρέπει να αντιληφθεί πλήρως τι έχει συμβεί. Καθώς λοιπόν μεγαλώνει και οι δυνατότητες επεξεργασίας του αυξάνονται, υπάρχει πιθανότητα να εκδηλώνει δυσκολία για κάτι, ακόμη κι αν αυτό έχει συμβεί χρόνια πριν. Αυτό δεν χρειάζεται να σας ενοχοποιεί, καθώς όπως λέτε, έχετε διατηρήσει καλή επαφή με τον πατέρα του και έχετε αναπτύξει καλή σχέση και οι δύο σας με το παιδί σας. Πάνω λοιπόν σε αυτήν την καλή σχέση, θα του επιτρέψετε να εκφράσει και τη δυσκολία του, δείχνοντας εμπιστοσύνη στη σχέση σας και κατανόηση στο συναίσθημά του.
Είναι αναμενόμενο λόγω του φύλου του, σε σημαντικές φάσεις ανάπτυξης, να έχει περισσότερο το βλέμμα του στραμμένο στον πατέρα του καθώς μαθαίνει από το πρότυπό του. Σαφέστατα είστε εξίσου σημαντική σε κάθε φάση καθώς κερδίζει διαφορετικά στοιχεία από εσάς. Το πιο σημαντικό στοιχείο σας που είναι πολύτιμο να του δώσετε είναι η άνευ όρων αγάπη σας. Η δυνατότητα να νιώθει ότι τον αποδέχεστε ακόμη και εάν έχει μια αρνητική σκέψη ή συναίσθημα.
Μπορείτε, λοιπόν, να κατανοήσετε πως όσο μεγαλώνει, αντιστοιχεί να διαφοροποιείται. Στα πλαίσια αυτής της υγιούς διαφοροποίησης μπορείτε να μιλήσετε μαζί του, όχι για να τον μαλώσετε, αλλά για να τον καθησυχάσετε. Πείτε του ότι επιτρέπεται να δυσκολεύεται και ότι είστε εκεί για να μοιραστείτε χρόνο και χαρά. Ρωτήστε τον τι θα ήθελε να κάνετε στον κοινό σας χρόνο και ακολουθήστε τον! Βρείτε κι εσείς νέους τρόπους να συνδεθείτε μαζί του.
Το μεγάλωμα δεν μπορεί να βιωθεί σαν απόρριψη. Το γεγονός ότι σας εκφράζει τη δυσκολία του, είναι απόδειξη ότι έχετε αξιοποιήσει καλά το γονικό σας ρόλο! Εκμεταλλευτείτε λοιπόν την πληροφορία που σας δίνει για νέο προχώρημα.
Σας ευχαριστώ.
*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.