Είπα σε μια γνωστή μου μαμά ότι μιλάει πολύ άσχημα στο παιδί της και παρεξηγήθηκε. Πρέπει να απευθυνθώ και στη νηπιαγωγό του ή όχι;

Είπα σε μια γνωστή μου μαμά ότι μιλάει πολύ άσχημα στο παιδί της και παρεξηγήθηκε. Πρέπει να απευθυνθώ και στη νηπιαγωγό του ή όχι;
Η παρακάτω απάντηση δεν προέρχεται από κάποιο αυτόματο πρόγραμμα, ούτε από ένα ανώνυμο συντάκτη. Είναι από ένα πραγματικό γονιό, σαν εσένα, με ένα πραγματικό προβληματισμό, όπως οι δικοί σου. Στο «Όσα οι γονείς ρωτούν», η ψυχολόγος Ρομίνα Σαλούστρου απαντά σε αυτά τα προβλήματα, έγκυρα και με ευαισθησία. Αγόρασε τώρα το βιβλίο εδώ. Γιατί γονιός δε γεννιέσαι, γίνεσαι!
Ερώτηση:
Στο στενό μου περιβάλλον, είναι μία μαμά που μιλά στο παιδί της πολύ αυστηρά, με συνεχείς παρατηρήσεις, πολλές φορές άσκοπες, το μαλώνει (είτε φταίει είτε δεν φταίει), διότι το μικρότερο αδερφάκι έχει το άλλοθι. Το αποτέλεσμα είναι ότι έχει χάσει τον ενθουσιασμό του και την αυτοπεποίθησή του και είναι πολλές φορές σκεπτικό. Τώρα μου είπε η ίδια ότι το έδειραν στο σχολείο συμμαθητές του και αν το έκαναν αυτό στη μικρή, αυτή θα τους αντιμετώπιζε. Της είπα ότι οι πολλές παρατηρήσεις αυτά κάνουν και εκείνη θύμωσε και μου μίλησε έντονα σαν να μη θέλει να καταλάβει. Δεν ξέρω τι να κάνω. Να πάω να το πω στη νηπιαγωγό για να ενεργήσει εκείνη , να της κάνει συστάσεις μήπως και εκείνη να έχει δει αλλαγή στο παιδί;
Απάντηση:

*Φωτογραφία: media.beam.usnews.com

Αγαπητή αναγνώστρια,

Είναι υπέροχο που δείχνετε ειλικρινές ενδιαφέρον για το συναίσθημα του μικρού σας φίλου. Πολύ όμορφο που θέλετε να επηρεάσετε με έναν  όμορφο τρόπο τη ζωή μιας άλλης οικογένειας. Οι σκέψεις που κάνατε, οι συνδέσεις και η επεξεργασία, είναι μόνο καλές! Το πόσο ωστόσο επιτρέπεται να μιλήσετε ή να παρέμβετε στο θέμα εξαρτάται από τη σχέση που έχετε με αυτήν την οικογένεια.

Η κοντινότητα μεταξύ των ανθρώπων δεν ορίζεται με βάση τη γεωγραφική τους απόσταση, αλλά και την συναισθηματική. Εάν η μητέρα λοιπόν είναι φίλη σας, έχετε ήδη μια καλή σχέση μέσα στην οποία επιτρέπεται με ασφάλεια να ανοίξετε και ένα δύσκολο θέμα. Εάν η σχέση σας δεν είναι φιλική, τότε θα χρειαστεί να βρείτε έναν ανάλογο τρόπο για να μιλήσετε μαζί της. Η νηπιαγωγός είναι βέβαιο ότι από τη δική της σκοπιά και τη δική της σχέση με το παιδί, μπορεί να μιλήσει μαζί της, ανεξάρτητα από τη δική σας παρέμβαση.

Μπορείτε λοιπόν να της πείτε ότι δεν θέλατε να τη στενοχωρήσετε, αλλά ότι τη νιώθετε πιεσμένη αυτό το διάστημα. Μιλήστε της για το πώς εσείς ανάλογα ξεπεράσατε κάποια δυσκολία σας, ή συστήστε της να δει κάποιον ειδικό που εμπιστεύεστε .

Με αφορμή όλη αυτήν τη δυσκολία, αποφασίζετε κι εσείς ξανά πώς επιλέγετε να είναι η δική σας στάση. Είναι μια αφορμή για σκέψεις και για προσωπικές βελτιώσεις.

Σας ευχαριστώ.

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v