Αγαπητή αναγνώστρια,
Τα παιδιά, κατά την ανάπτυξή τους, αξιοποιούν διάφορους τρόπους για να επικοινωνήσουν με το περιβάλλον τους ή για να εκφράσουν το συναίσθημά τους. Ο λόγος είναι ένας από τους τρόπους αυτούς και ακόμη και όταν έχει κατακτηθεί, δεν είναι απαραίτητο ότι θα αποτελέσει την πρώτη επιλογή ενός παιδιού, ακόμη κι ενός ενήλικα.
Στο ερώτημά σας, λοιπόν, αναφέρετε ότι ο γιος σας δεν μιλά ακόμη, επομένως δεν έχει δυνατότητα να εκφραστεί μέσω του λόγου. Έτσι, χρειάζεται να εκμεταλλευτεί το σώμα του και τη φωνή του για να εξωτερικεύσει σκέψεις και επιθυμίες! Το να τσιρίζει μπορεί να είναι έκφραση ενθουσιασμού, απορίας, ενέργειας, δυσκολίας ή επιθυμίας του να σας έχει κοντά του. Εσείς, που γνωρίζετε το παιδί σας, έχετε στοιχεία για να ερμηνεύσετε πιο εύστοχα το κάλεσμά του αυτό. Προσπαθήστε, όταν τον προσεγγίζετε, να τον ρωτάτε τι είναι αυτό που χρειάζεται για να τον καταλάβετε καλύτερα. Για παράδειγμα, μπορείτε να του πείτε «Βλέπω ότι με το παιχνίδι σου έχεις ενθουσιαστεί! Θα ήθελες να παίξουμε μαζί;» ή «Φαίνεται να έχεις κουραστεί. Θέλεις να σε πάρω μια αγκαλιά να χαλαρώσεις;». Ανάλογα με την ανταπόκρισή του στα λεγόμενά σας, μπορείτε να καταλάβετε και τι θέλει να σας εκφράσει με αυτόν του τον τρόπο.
Η ανάπτυξη κάθε παιδιού είναι πολύπλευρη και έχει το δικό της ρυθμό. Πολύ σωστά, χρειάζεται να έχετε το νου σας όχι μόνο σε ό,τι σας ανησυχεί αλλά και σε εκείνα που έχει κατακτήσει! Ο παιδίατρός σας είναι πάντα ο άνθρωπος στον οποίο αρχικά χρειάζεται να απευθυνθείτε για οποιαδήποτε ανησυχία, καθώς εκείνος έχει την ολοκληρωμένη εικόνα του παιδιού και γνώση να σας κατευθύνει, εάν θεωρήσει ότι κάπου χρειάζεται βοήθεια.
Να τον χαίρεστε!
*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.