Η κόρη μου κάνει μαύρες σκέψεις πριν κοιμηθεί και κλαίει. Πώς να το χειριστώ;

Η κόρη μου κάνει μαύρες σκέψεις πριν κοιμηθεί και κλαίει. Πώς να το χειριστώ;
Η παρακάτω απάντηση δεν προέρχεται από κάποιο αυτόματο πρόγραμμα, ούτε από ένα ανώνυμο συντάκτη. Είναι από ένα πραγματικό γονιό, σαν εσένα, με ένα πραγματικό προβληματισμό, όπως οι δικοί σου. Στο «Όσα οι γονείς ρωτούν», η ψυχολόγος Ρομίνα Σαλούστρου απαντά σε αυτά τα προβλήματα, έγκυρα και με ευαισθησία. Αγόρασε τώρα το βιβλίο εδώ. Γιατί γονιός δε γεννιέσαι, γίνεσαι!
Ερώτηση:
Καλησπέρα, η κόρη μου 10 χρόνων. Ενώ όλη την ημέρα είναι μια χαρά, όταν πέφτει για ύπνο σκέφτεται ότι ενώ έχει ένα σκυλάκι που το αγαπά πολύ, όταν μεγαλώσει και πεθάνει, θα στεναχωρηθεί και κλαίει. Κάθε βράδυ έχει και κάτι άλλο στενάχωρο να πει . Πώς να το χειριστώ; Ευχαριστώ πολύ.
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Τα παιδιά καθώς μεγαλώνουν αποκτούν πολύ περισσότερες ικανότητες επεξεργασίας και δυνατότητα αφηρημένης σκέψης που προηγουμένως δεν είχαν. Όσο λοιπόν χάνεται η παιδική «αθωότητα», τόσο η διαδικασία αυτή μπορεί να φέρει πολλά συναισθήματα ακόμη και θλίψη.

Η κόρη σας μοιάζει να μεγαλώνει όμορφα. Το γεγονός ότι έχει πρόσωπα και σχέσεις για τα οποία ανησυχεί, σημαίνει ότι νοιάζεται. Υπάρχουν πράγματα που είναι στο χέρι της και πράγματα που δεν είναι στο χέρι της. Εσείς, για να είστε βοηθητική πλάι της, έχετε να σταθείτε στα πρώτα.

Ακούστε την ανησυχία της, μη βιαστείτε να ανησυχήσετε κι εσείς γιατί έτσι θα ενταθεί το συναίσθημα. Καθησυχάστε την και αφού της επιτρέψετε να εκφράσει το φόβο της και τη θλίψη της, μιλήστε της τρυφερά για τα πράγματα που μπορεί να κάνει. Για παράδειγμα, πόσο περήφανη είστε που αγαπά τόσο το σκύλο της και πώς μπορεί να τον φροντίζει με ευθύνη για να τον χαρεί και να τον μεγαλώσει!

Είναι υπέροχο που επιτρέπεται να εκφράσει την ευαισθησία της και να απευθυνθεί σε εσάς για τα υπαρξιακά ερωτήματα που γεννιούνται και θα συνεχίσουν να γεννιούνται στις επόμενες φάσεις ζωής! Αφορμή για προσωπική επεξεργασία. Σας ρωτά λοιπόν με πολλούς τρόπους, «τι νόημα έχει να παλεύουμε στη ζωή μας αφού τελικά θα τη χάσουμε;». Τι απαντάτε;

Σας ευχαριστώ. 

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v