*Φωτογραφία: govalleykids.com
Άγιος Βασίλης: Πώς μπορούμε να συνδέσουμε τον μύθο με την πραγματικότητα
Τόσο εμείς όσο και τα παιδιά έχουμε συνδέσει τον Άγιο Βασίλη με έναν στρουμπουλό γενειοφόρο άντρα, που είναι ντυμένος στα κόκκινα και μοιράζει δώρα με το έλκηθρό του. «Είναι στην κρίση κάθε γονέα, εάν μπορεί να υπερασπιστεί αυτήν την ιστορία ή όχι. Ο λόγος που διαχρονικά έχει παραμείνει γνωστός ο Άγιος Βασίλης είναι ακριβώς γιατί υπερασπίζεται όμορφα συναισθήματα και αξίες», εξηγεί η ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια κ. Ρομίνα Σαλούστρου.
Φυσικά, αυτός ο Άγιος Βασίλης δεν υπήρξε ποτέ, χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπήρξε καθόλου. Στην πραγματικότητα, επρόκειτο για τον Μέγα Βασίλειο, τον Έλληνα Επίσκοπο της Καισαρείας («Άγιος Βασίλης έρχεται και όλους μας καταδέχεται από την Καισαρεία...»), που έμεινε γνωστός για το φιλανθρωπικό του έργο, την καλοσύνη και τη γενναιοδωρία του. Είναι αυτονόητο ότι γύρω απ’ το όνομά του έχει στηθεί μια παγκόσμια εμπορική πολιτική, όμως δεν παύει η ιστορία του Μεγάλου Βασιλείου να διδάσκει τόσο στα παιδιά όσο και σ΄ εμάς τις αρετές της αγάπης και του μοιράσματος με τους συνανθρώπους μας.
Τελικά ο μύθος του Άγιου Βασίλη είναι ένα αθώο ψέμα που επιτρέπεται να λέμε στα παιδιά μας;
Όπως επισημαίνει η ψυχολόγος, κανένα ψέμα δεν είναι βοηθητικό για τα παιδιά, ειδικά μάλιστα αν προέρχεται από κάποια τόσο κοντινά τους πρόσωπα, όπως οι γονείς τους. Ωστόσο, αυτό για το οποίο θα πρέπει να αναρωτηθούμε είναι αν πρώτοι εμείς πιστεύουμε την ιστορία του Άγιου Βασίλη. Αν δεν την πιστεύουμε, δεν υπάρχει λόγος να υποστηρίζουμε το αντίθετο στα παιδιά μας.
*Φωτογραφία: cnn.com
Στο σημείο αυτό, όμως, πρέπει να ξανατονίσουμε ότι ο Άγιος Βασίλης ήταν υπαρκτό πρόσωπο. Πρόκειται για μια λίγο διαφορετική εκδοχή της αλήθειας από αυτήν που προβάλλεται στην τηλεόραση και στις ταινίες για εμπορικούς λόγους, έχουν όμως βασικές ομοιότητες, αν εξαιρέσουμε τα ρούχα και την εμφάνιση. Επομένως, μπορούμε να μοιραστούμε με τα παιδιά μας αυτή την πραγματική ιστορία, τονίζοντας τη σημασία της αγάπης, της μεγαλοψυχίας, της συγχώρεσης, της προσφοράς και της χαράς του να προσφέρεις, κάτι που δεν είναι ψέμα ούτε παραπλανητικό.
«Μαμά, ο Κώστας μου είπε ότι δεν υπάρχει ο Άγιος Βασίλης...»
Τα παιδιά μπορεί να μπερδευτούν από τα μηνύματα που παίρνουν τόσο από εμάς όσο από την τηλεόραση και τους φίλους τους. Αν λοιπόν μας ρωτήσουν τι ισχύει τελικά, ποια θα πρέπει να είναι η στάση μας;
Και πάλι, όπως τονίζει η ψυχολόγος, κάθε γονιός με τη δική του ματιά, αποφασίζει ποια θα είναι η ιστορία που θα μοιραστεί με τα παιδιά του ή όχι. Αυτό όμως που δεν αμφισβητείται είναι ότι ο Άγιος Βασίλης μπορεί να μην υπάρχει ως φυσικό πρόσωπο στις μέρες μας, όμως υπήρξε ένα πρόσωπο αγάπης, που μπορούμε να έχουμε ως παράδειγμα για τη δική μας στάση ζωής. Δεν είναι κακό να το εξηγήσουμε στα παιδιά αυτό, ειδικά αν έχουν μεγαλώσει αρκετά. Όπως αναφέρει η κ. Σαλούστρου, «Τα παιδιά μπορούν πολύ εύκολα να αντιληφθούν κάτι τέτοιο, καθώς η όποια επαφή τους με τη θρησκεία, ακόμη κι αν δεν είναι τακτική, τους έχει δώσει εικόνες για τα πρόσωπα της πίστης, και γνωρίζουν ότι μπορεί να μην τα συναντήσουν στο εμπορικό κέντρο, όμως υπήρξαν».
Είναι επίσης σημαντικό να τονίσουμε ότι ο Άγιος Βασίλης μπορεί να υπάρχει σε πολλά πρόσωπα στην καθημερινότητά μας: στους ανθρώπους που βοηθούν τους άστεγους ή στη γιαγιά μας που πηγαίνει φαγητό σε μια άπορη οικογένεια.
Είναι σωστό να κατασκευάζουμε αποδείξεις ότι ο Άγιος Βασίλης ήρθε σπίτι για ν’ αφήσει τα δώρα;
*Φωτογραφία: telegraph.co.uk
Όταν οι γονείς πιστεύουν ότι αυτό που λένε είναι ψέμα, προσπαθούν να το στηρίξουν με απτές και χαριτωμένες αποδείξεις, όπως το να αφήνουν γάλα και μισοφαγωμένα μπισκότα στο τραπέζι για να δείξουν στα παιδιά ότι ο Άγιος Βασίλης όντως ήρθε σπίτι. Αν κι εσείς τηρείτε κάθε χρόνο αυτό το... έθιμο, τότε πρέπει να σκεφθείτε τι κερδίζετε από αυτό. Μπορείτε, για παράδειγμα, να το χρησιμοποιήσετε για να μεταδώσετε στα παιδιά το νόημα της προσφοράς και της αγάπης. Εξάλλου, το ότι ο χαριτωμένος Άγιος θέλει να προσφέρει χαρά σε όλα τα παιδιά του κόσμου, είναι ένα από τα πιο όμορφα μηνύματα που μπορείτε να δώσετε. Με λίγα λόγια, η κ. Σαλούστρου συμβουλεύει τους γονείς πως «Εάν το κάνουν με χαρά και όχι με ενοχή, μπορούν να αξιοποιήσουν τη φαντασία τους γνωρίζοντας ότι δεν παραποιούν την ιστορία, αλλά ότι τη χαίρονται με τον δικό τους τρόπο!»
Εμείς θα σας συμβουλεύαμε να ζήσετε τα Χριστούγεννα μέσα απ’ τα μάτια των παιδιών σας για να γίνετε κι εσείς παιδιά! Υπάρχει τίποτα ομορφότερο;