Ενώ δεν έχουμε χτυπήσει ποτέ το 1,5 έτους παιδί μας ούτε υπάρχει βία στο σπίτι, εκείνο είναι επιθετικό. Γιατί;

Ενώ δεν έχουμε χτυπήσει ποτέ το 1,5 έτους παιδί μας ούτε υπάρχει βία στο σπίτι, εκείνο είναι επιθετικό. Γιατί;
Η παρακάτω απάντηση δεν προέρχεται από κάποιο αυτόματο πρόγραμμα, ούτε από ένα ανώνυμο συντάκτη. Είναι από ένα πραγματικό γονιό, σαν εσένα, με ένα πραγματικό προβληματισμό, όπως οι δικοί σου. Στο «Όσα οι γονείς ρωτούν», η ψυχολόγος Ρομίνα Σαλούστρου απαντά σε αυτά τα προβλήματα, έγκυρα και με ευαισθησία. Αγόρασε τώρα το βιβλίο εδώ. Γιατί γονιός δε γεννιέσαι, γίνεσαι!
Ερώτηση:
Έχουμε ένα γιο 16 μηνών και όποιον βρει τον χτυπάει (γιαγιά, παππού, μαμά, μπαμπά). Ποτέ δεν τον έχουμε χτυπήσει ούτε υπάρχει στο σπίτι βία. Φωνάζουμε κάποιες φορές με τον άντρα μου εάν διαφωνούμε σε κάτι, αλλά όχι έντονα. Κάποιες ώρες μέσα στη μέρα τον κρατάει η γιαγιά και ο παππούς επειδή δουλεύουμε. Χτυπάει και τον εαυτό του –π.χ. τα χεράκια του. Εμείς ποτέ δεν τον έχουμε χτυπήσει –κανείς μας! Γιατί το κάνει αυτό; Πώς πρέπει να φερθώ εγώ;
Απάντηση:

*Φωτογραφία: directadvicefordads.com.au

Αγαπητή αναγνώστρια,

Η ηλικία του γιου σας είναι μια ενδεικτική ηλικία κατά την οποία τα παιδιά είναι ιδιαίτερα θορυβώδη κι επιθετικά. Αυτό συμβαίνει διότι χρησιμοποιούν το σώμα τους, τις κινήσεις τους και τη φωνή τους, προκειμένου να εκφράσουν όλων των ειδών τα συναισθήματα που νιώθουν αλλά και τις ανάγκες τους. Λόγω του ότι ο λόγος δεν έχει ακόμη κατακτηθεί, η έκφραση αυτή μπορεί να διαρκέσει για κάποιο χρονικό διάστημα, μέχρι να αντικατασταθεί από τη νέα που οι γονείς θα φροντίσουν να μάθουν στο παιδί τους.

Στο ερώτημά σας λοιπόν, δεν είναι απαραίτητο ένα παιδί να βλέπει έναν τρόπο προκειμένου να τον υιοθετήσει. Σε αυτήν την ηλικία είναι η αυθόρμητη αντίδραση λόγω του ότι δεν έχουν κατακτηθεί άλλες δεξιότητες. Είναι υπέροχο που στην οικογένεια σας δεν υπάρχουν τέτοιου είδους βιώματα. Έχετε λοιπόν να συνεχίσετε με τον ίδιο τρόπο! Πολύ τρυφερά δίνετε πλέον το παράδειγμά στο παιδί με ποιον άλλο τρόπο μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας. Επιπλέον, το ακούτε και φροντίζετε τις ανάγκες του χωρίς να χρειαστεί να χτυπήσει για να το καταφέρει αυτό.

Είναι πολύ σημαντικό στην προσπάθειά σας αυτή να μην ενοχοποιηθείτε και να υπερασπιστείτε τρυφερά τη στάση σας και το μεγάλωμα του παιδιού σας. Μαθαίνει. Έτσι λοιπόν συνεχίζετε να το διδάσκετε λειτουργικούς τρόπους.

Σας ευχαριστώ. 

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v