Μπορεί να χρειάζονται περισσότερο χρόνο από μια κλασική μαρουλοσαλάτα, αλλά η μία είναι πιο γευστική απ’ την άλλη.
Πράσινη σαλάτα με blue cheese, φρούτα και αποξηραμένα σύκα
Τι θα χρειαστείτε
1 πράσινο μήλο
1 αχλάδι
2 κουταλιές της σούπες κρέμα βαλσάμικο με σύκο
100 γραμμάρια σύκα αποξηραμένα
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
50 γραμμάρια ντάκο
Αλάτι και πιπέρι
200 γραμμάρια ανάμικτη πράσινη σαλάτα
250 γραμμάρια blue cheese
Για το σερβίρισμα
1 κουταλιά της σούπας κύμινο σε σπόρους
1 κουταλιές της σούπας κόλιανδρο σε σπόρους
50 γραμμάρια καρύδια
2 κουταλιές της σούπας κρέμα βαλσάμικο με σύκο
Τι πρέπει να κάνετε
Για τη σαλάτα
Κόβετε το πράσινο μήλο και το αχλάδι σε μικρά κυβάκια και τα βάζετε σε ένα μπολ. Προσθέτετε την κρέμα βαλσάμικου και ανακατεύετε.
Κόβετε τα σύκα σε μεγάλα κομμάτια και τα βάζετε κι αυτά στο μπολ.
Προσθέτετε το ελαιόλαδο, τον ντάκο σπασμένο σε κομμάτια, πιπέρι, αλάτι και ανακατέψτε καλά.
Βάζετε την πράσινη σαλάτα, το blue cheese σε κομμάτια και ανακατεύετε ξανά.
Για το σερβίρισμα
Τοποθετήστε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά να κάψει.
Βάλτε τους σπόρους του κύμινου και του κόλιανδρου και τα καρύδια και ανακατέψτε.
Σβήστε με την κρέμα βαλσάμικου και περιμένετε 2-3 λεπτά να καραμελώσουν τα καρύδια.
Κατεβάζετε το σκεύος απ’ τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη μέχρι να κρυώσει το μίγμα. Τέλος, βάζετε τα μυρωδικά και τα καραμελωμένα καρύδια πάνω στη σαλάτα και σερβίρετε.
Πηγή: akispetretzidkis.gr
Σαλάτα με σπανάκι και χυμό από πορτοκάλι και ρόδι
Τι θα χρειαστείτε
250 γραμμάρια τρυφερά φύλλα σπανάκι (ή baby σπανάκι)
1 ρόδι καθαρισμένο
2 κουταλιές της σούπας σουσάμι καβουρδισμένο
2 κουταλιές της σούπας λιναρόσπορος αλεσμένος
2 κουταλιές της σούπας κολοκυθόσπορος
100 γραμμάρια μανούρι
1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας φρέσκος χυμός πορτοκάλι
2-3 κουταλιές της σούπας φρέσκος χυμός ρόδι
Λίγο αλάτι
Τι πρέπει να κάνετε
Ψήνετε το μανούρι σε αντικολλητικό τηγάνι για 1-2 λεπτά από την κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Έπειτα, το κόβετε σε κομμάτια και αφού κρυώσει, το βάζετε στη σαλάτα.
Ψήνετε το σουσάμι σε αντικολλητικό τηγάνι για 2-3 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
Πλένετε και στεγνώνετε πολύ καλά το σπανάκι. Το βάζετε σε ένα μπολ και προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Στη συνέχεια, «χτυπάτε» το ελαιόλαδο με τους φρέσκους χυμούς από πορτοκάλι και ρόδι και, αν θέλετε, αλατίστε.
Περιχύνετε τη σαλάτα και σερβίρετε αμέσως.
Πηγή: argiro.gr
Λάχανο-καρότο με σως πάπρικας
Τι θα χρειαστείτε
1 μικρό λάχανο, ψιλοκομμένο
1 καρότο, τριμμένο
1 πιπεριά κόκκινη, κομμένη σε λεπτές φέτες
1 φλιτζάνι στραγγιστό γιαούρτι
2 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα
2 κουταλιές της σούπας ξίδι
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας γλυκιά πάπρικα
Χυμό από μισό λεμόνι
Αλάτι και πιπέρι
Τι πρέπει να κάνετε
Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε με σύρμα το γιαούρτι, τη μαγιονέζα, το λεμόνι, το ξίδι, το λάδι, την πάπρικα και το αλατοπίπερο.
Έπειτα, προσθέστε στη σος τα κομμένα λαχανικά. Ανακατέψτε μέχρι η σος να πάει παντού και σερβίρετε.
Πηγή: cooklos.gr
Ζεστή σαλάτα με κόκκινο λάχανο και μπέικον
Τι θα χρειαστείτε
1 μικρό κόκκινο λάχανο
4 λωρίδες καπνιστό μπέικον
2 μήλα
1 κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένο μάραθο
100 γραμμάρια αποξηραμένα δαμάσκηνα
1 μανταρίνι
6 κουταλιές της σούπας ξίδι βαλσάμικο
Λίγο δεντρολίβανο
Ελαιόλαδο
Αλάτι και μαύρο πιπέρι
Τι πρέπει να κάνετε
Κόψτε το λάχανο σε χοντρές λωρίδες, χωρίς την καρδιά του κι αφήστε το στην άκρη.
Κόψτε σε μικρές λωρίδες το μπέικον και αφήστε το σε μέτρια φωτιά με μια κουταλιά της σούπας λάδι, μέχρι να γίνει τραγανό. Στο διάστημα αυτό, κόψτε σε μικρούς κύβους τα μήλα.
Όταν το μπέικον γίνει τραγανό, πασπαλίστε το με δενδρολίβανο, ανακατέψτε για ένα λεπτό και τοποθετήστε το σε ένα πιάτο με μια τρυπητή κουτάλα για να στραγγίξει το λάδι.
Βάλτε τον μάραθο και τα μήλα στο τηγάνι και προσθέστε τα δαμάσκηνα. Ανακατέψτε για 2 λεπτά και τέλος ρίξτε τον χυμό από το μανταρίνι.
Προσθέστε το βαλσάμικο, το λάχανο, λίγο αλάτι και μαύρο πιπέρι. Μαγειρέψτε με το σκεύος μισοσκεπασμένο με το καπάκι του για 20-25 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά, ανακατεύοντας κάθε πέντε λεπτά για να βοηθήσετε τις γεύσεις να ενοποιηθούν.
Σερβίρετε προσθέτοντας το μπέικον και το δενδρολίβανο.
Πηγή: jamieoliver.com