Από τότε που ξεκίνησα δουλειά ο 16 μηνών γιος μου δεν με θέλει καθόλου. Πώς να το χειριστώ;

Από τότε που ξεκίνησα δουλειά ο 16 μηνών γιος μου δεν με θέλει καθόλου. Πώς να το χειριστώ;
Η παρακάτω απάντηση δεν προέρχεται από κάποιο αυτόματο πρόγραμμα, ούτε από ένα ανώνυμο συντάκτη. Είναι από ένα πραγματικό γονιό, σαν εσένα, με ένα πραγματικό προβληματισμό, όπως οι δικοί σου. Στο «Όσα οι γονείς ρωτούν», η ψυχολόγος Ρομίνα Σαλούστρου απαντά σε αυτά τα προβλήματα, έγκυρα και με ευαισθησία. Αγόρασε τώρα το βιβλίο εδώ. Γιατί γονιός δε γεννιέσαι, γίνεσαι!
Ερώτηση:
Γεια σας! Έχω ένα αγοράκι 16 μηνών. Ενώ μέχρι πριν 2 μήνες ήμαστε συνέχεια μαζί, γιατί δεν εργαζόμουν, από τη μέρα που λείπω, έχει προσκολληθεί στον μπαμπά του. Όταν είμαστε οι δυο μας, δεν υπάρχει πρόβλημα. Όταν όμως είμαστε οι τρεις μας, εμένα δεν με θέλει καθόλου. Ούτε να τον ταΐσω, ούτε να τον πάρω αγκαλιά, ούτε να με πιάσει απ’ το χέρι, ούτε να τον κοιμίσω. Δεν μπορώ να καταλάβω τι έχει συμβεί και δεν με θέλει. Θεωρείτε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα;
Απάντηση:

*Φωτογραφία: scarymommy.com

Αγαπητή αναγνώστρια,

Τα παιδιά σε αυτές τις πολύ μικρές ηλικίες έχουν αποκλειστική ανάγκη τη φροντίδα ενός ενήλικα. Είναι υπέροχο όταν υπάρχει δυνατότητα αυτός ο ενήλικας να είναι ο γονιός. Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, είναι συχνά αναγκαίο η μητέρα να επιστρέψει στην εργασία της ή να αναζητήσει νέα εργασία καθώς τα έξοδα αυξάνονται. Η απόφαση αυτή πολλές φορές συνοδεύεται από ενοχή και άλλα αρνητικά συναισθήματα. Το αρχικό στάδιο λοιπόν μέχρι να βρεθούν οι νέες ισορροπίες είναι ένα στάδιο μεταβατικό, με αλλαγές στη συμπεριφορά, τα συναισθήματα και τη στάση.

Η περίοδος που έχετε επιστρέψει στην εργασία σας είναι σύντομη. Όταν έχει προηγηθεί ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα όπου εσείς είχατε αναλάβει τη φροντίδα του μωρού σας, είναι πολύ λογικό και θεμιτό, το μωρό σας να ψάχνει τρόπο να αφομοιώσει τα νέα δεδομένα. Είναι υπέροχο που ο σύζυγός σας, δηλαδή ο πατέρας του, έχει τη δυνατότητα να αναλάβει τη φροντίδα αυτή για το διάστημα που εσείς απουσιάζετε από το σπίτι.

Σιγά σιγά και με εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλο ότι κάνετε καλά πράγματα με το παιδί σας, έχετε να βρείτε πια τη σχέση καταρχήν ανάμεσά σας, ξανά σαν ζευγάρι. Το ζευγάρι έπειτα μπορεί να εμπεριέξει το νέο μέλος και να δημιουργήσει σχέσεις αμφίδρομες. Είστε μαζί σε αυτό, ό,τι καλό καταφέρνει καθένας από εσάς, είναι πλούτος και για τον άλλο. Το μωρό σας όμορφα μπορεί να απολαύσει ότι καλό του προσφέρετε, επομένως συνεχίστε να κάνετε καλά πράγματα για όλους!

Σας ευχαριστώ. 

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v