Η κόρη μου κι ένας φίλος της δείχνουν ο ένας στον άλλον τα γεννητικά τους όργανα σαν παιχνίδι. Πώς να της εξηγήσω ότι είναι λάθος;

Η κόρη μου κι ένας φίλος της δείχνουν ο ένας στον άλλον τα γεννητικά τους όργανα σαν παιχνίδι. Πώς να της εξηγήσω ότι είναι λάθος;
Η παρακάτω απάντηση δεν προέρχεται από κάποιο αυτόματο πρόγραμμα, ούτε από ένα ανώνυμο συντάκτη. Είναι από ένα πραγματικό γονιό, σαν εσένα, με ένα πραγματικό προβληματισμό, όπως οι δικοί σου. Στο «Όσα οι γονείς ρωτούν», η ψυχολόγος Ρομίνα Σαλούστρου απαντά σε αυτά τα προβλήματα, έγκυρα και με ευαισθησία. Αγόρασε τώρα το βιβλίο εδώ. Γιατί γονιός δε γεννιέσαι, γίνεσαι!
Ερώτηση:
Η κόρη μου, όταν έρχεται ένας φίλος της στο σπίτι, παίζουν «πιπί»- δείχνουν ο ένας στον άλλον τα γεννητικά τους όργανα. Τους είδα δυο φορές και τους είπα ότι δεν είναι σωστό, άλλα το ξαναέκαναν. Σήμερα μου είπε ότι και ένα παιδάκι στο σχολείο έχει πιάσει το «πιπί» της. Πώς να το χειριστώ; Έχουμε δει και το video με την Νίκη για τον κανόνα του εσωρούχου. Δεν ξέρω τι να της πω για να καταλάβει ότι δεν είναι σωστό κάποιος να την αγγίζει εκεί. Της έχω πει ότι μόνο η μαμά, ο μπαμπάς και η γιατρός μπορούν να την αγγίζουν. Πείτε μου τι κάνω. Ευχαριστώ.
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Στις μικρές ηλικίες τα παιδιά αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τις λειτουργίες του σώματός τους. Μπορούν ακόμη να αισθάνονται ευχαρίστηση μέσα από το σώμα τους και αυτό είναι απολύτως θεμιτό και φυσιολογικό. Η ευχαρίστηση ωστόσο χρειάζεται να πλαισιωθεί με έναν τέτοιο τρόπο που να έχει ασφάλεια. Η ενοχοποίηση της σεξουαλικής έκφρασης του παιδιού δεν μπορεί να είναι βοηθητική. Αυτό που χρειάζεται είναι η φροντίδα για την ασφαλή έκφρασή της.

Είναι σημαντικό οι γονείς, αρχικά, να αντιμετωπίσουν την αναδυόμενη σεξουαλικότητα του παιδιού με θετικό τρόπο. Με αφορμή λοιπόν κάποιο σχετικό περιστατικό, όπως για παράδειγμα το παιχνίδι αυτό με το φίλο της, μιλήστε στην κόρη σας σε προσωπικό χρόνο για να της εξηγήσετε. Χρησιμοποιώντας  λόγια που να ταιριάζουν στην αναπτυξιακή της φάση, πλησιάστε την και επιτρέψτε της να σας εκφράσει τις απορίες της. Σε αυτήν τη φάση διαμορφώνεται η ταυτότητα του φύλου, και οι ανατομικές διαφορές μεταξύ αγοριών και κοριτσιών γίνονται πιο ξεκάθαρες στο μυαλό των παιδιών, επιτρέποντας έτσι να αναδυθεί μια φυσιολογική περιέργεια. Μπορείτε λοιπόν να της μιλήσετε, να της δείξετε κάποιο βιβλίο κατάλληλο για την ηλικία της ώστε να μη χρειάζεται να αναζητά μόνη της την πληροφορία.

Είναι πολύ ωραίο εκ μέρους σας που ήδη έχετε δει κάποια πράγματα μαζί. Όπως σε κάθε νέα γνώση, χρειάζεται υπομονή και συνεχής επανάληψη προκειμένου να κατακτηθεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι το κορίτσι σας κάνει κάτι κακό και δεν σας ακούει. Αντιθέτως, σας ακούει ωστόσο έχει ακόμη απορίες που ζητούν επίλυση. Επομένως παραμένετε τρυφερή πλάι της και φροντίζετε με κάθε αφορμή ώστε το μεγάλωμά της να επιτραπεί μέσα σε κλίμα ασφάλειας.

Σας ευχαριστώ. 

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v