Η γυναίκα μου δεν ενδιαφέρεται για το παιδί και η μεταξύ μας σχέση είναι ανύπαρκτη. Τι να κάνω;

Η γυναίκα μου δεν ενδιαφέρεται για το παιδί και η μεταξύ μας σχέση είναι ανύπαρκτη. Τι να κάνω;
Η παρακάτω απάντηση δεν προέρχεται από κάποιο αυτόματο πρόγραμμα, ούτε από ένα ανώνυμο συντάκτη. Είναι από ένα πραγματικό γονιό, σαν εσένα, με ένα πραγματικό προβληματισμό, όπως οι δικοί σου. Στο «Όσα οι γονείς ρωτούν», η ψυχολόγος Ρομίνα Σαλούστρου απαντά σε αυτά τα προβλήματα, έγκυρα και με ευαισθησία. Αγόρασε τώρα το βιβλίο εδώ. Γιατί γονιός δε γεννιέσαι, γίνεσαι!
Ερώτηση:
Kαλημέρα. Είμαι παντρεμένος εδώ και 12 χρόνια και έχω μια μικρή κόρη. Αυτό που με απασχολεί και με δυσαρεστεί πάρα πολύ είναι η συμπεριφορά της συζύγου μου. Είναι συνεχώς επικριτική και επιθετική μαζί μου για το παραμικρό. Δεν διστάζει να με κριτικάρει και να με προσβάλλει ακόμα και μπροστά σε κόσμο χρησιμοποιώντας ως όπλο το χιούμορ. Αποφεύγει συνεχώς να έχουμε κάποια δραστηριότητα μαζί ως οικογένεια και όποτε γίνεται αυτό (σπάνια) τα τινάζει όλα στον αέρα με την γκρίνια της και την επιθετικότητά της. Κάθε προσπάθεια να επικοινωνήσω μαζί της έχει αποδειχθεί μάταια αφού αυτομάτως μου ρίχνει όλες τις ευθύνες μιλώντας γενικόλογα και όχι στοιχειοθετημένα. Το χειρότερο από όλα, όμως, είναι ότι δεν ασχολείται με το παιδί- εγώ το πηγαίνω στο σχολείο, στα Αγγλικά και στο άθλημα. Εκείνη βρίσκει διάφορες δικαιολογίες για να μην παρίσταται και όταν αυτό είναι απαραίτητο λόγω της δουλειάς μου, αυτομάτως θα μου δημιουργήσει επεισόδιο (χωρίς αιτία). Αντιθέτως χρησιμοποιεί το παιδί (ως ασπίδα με άλλες μητέρες της παρέα της) για τις δικές της δραστηριότητες. Κάθε Σαββατοκύριακο πηγαίνουν παιδικό θέατρο με αποτέλεσμα το οικογενειακό μεσημεριανό απλά να μην υπάρχει. Μετά δηλώνει πιεσμένη και ζητάει να βγαίνει με τις άλλες μητέρες (μόνες τους) και καλά για θέατρο, εξαφανισμένη για κάμποσες ώρες. Συχνά- πυκνά με το πρόσχημα του γάμου ενός συγγενικού προσώπου στην επαρχία παίρνει το παιδί και εξαφανίζεται για δύο τρεις ημέρες. Όλα αυτά βέβαια έχουν ως αποτέλεσμα το παιδί να κουράζεται. Ακόμα και στις σχολικές γιορτές του παιδιού βρίσκει ένα σωρό δικαιολογίες ώστε να μην παρευρίσκεται. Αντιθέτως πάντα βρίσκει χρόνο για το γυμναστήριό της ή για να πηγαίνει για μεσημεριανό φαγητό με τους συναδέλφους της γυρνώντας πίσω το βράδυ. Η απάντηση σε οποιαδήποτε ερώτησή μου είναι είτε η σιωπή είτε κλείνει επιδεικτικά τα αυτιά της δείχνοντας απλά ότι αρνείται να επικοινωνήσει. Τον τελευταίο καιρό προσπαθεί να αφήνει το παιδί σε κάποια άλλη μητέρα δήθεν για να παίξει με ένα άλλο παιδί και ας μην ξέρουμε καλά την εν λόγω οικογένεια. Συγνώμη αν σας κούρασα αλλά δεν σας κρύβω ότι έχω κουραστεί πολύ (ψυχολογικά και συναισθηματικά). Όσον αφορά την μεταξύ μας σχέση; Απλά ανύπαρκτη. Ακόμα και όταν παραβρεθούμε σε μια οικογενειακή υποχρέωση με την πρώτη ευκαιρία χρησιμοποιώντας το χιούμορ θα με προσβάλλει (μπροστά σε κόσμο) δείχνοντάς μου έτσι ότι η παρουσία μου είναι ενοχλητική. Τελικά μήπως η σύζυγος μου δεν είναι τίποτα περισσότερο από έναν τοξικό άνθρωπο; 
Απάντηση:

*Φωτογραφία: thetoddle.com

Αγαπητέ αναγνώστη,

Από το ερώτημά σας αντιλαμβάνομαι ότι περνάτε μια έντονη δυσκολία στην οικογένειά σας. Αυτό που δε μου είναι ξεκάθαρο είναι το πότε ξεκίνησαν αυτές οι δυσκολίες. Αν πρόκειται για χρόνιες δυσκολίες μοιάζει πραγματικά η σχέση σας να χρειάζεται κάποιες σημαντικές αλλαγές προκειμένου να μπορέσει να συνεχίσει διαφορετικά. Το να διατηρείτε αυτόν τον τρόπο μεταξύ σας φαίνεται  να μη συμφέρει ούτε εσάς, ούτε την ίδια, ούτε φυσικά την κόρη σας. Από την άλλη είστε 12 χρόνια μαζί. Εάν υπήρξαν καλύτερες ημέρες και τώρα τελευταία νιώθετε ότι έχετε χάσει τη μεταξύ σας επικοινωνία, τότε πραγματικά χρειάζεται να αναλογιστείτε τι συνέβη, τι άλλαξε, τι μπορεί να επηρέασε την εξέλιξη της σχέσης σας και φτάσατε ως εδώ.

Αναφέρετε ότι οι προσπάθειές σας για επικοινωνία με τη σύζυγό σας αποβαίνουν άκαρπες. Εάν νιώθετε ότι εσείς το θέλετε έχετε να δοκιμάσετε κάθε πιθανό τρόπο που να σας ταιριάζει προκειμένου να βρείτε μια εναλλακτική επικοινωνία. Εάν δεν επιθυμείτε πλέον να προσπαθήσετε χρειάζεται επίσης σε επίπεδο ενηλίκων να είστε ενήμεροι για το τι κάνετε και τι επιδιώκετε με αυτή σας τη στάση. Η μεταξύ σας επικοινωνία είναι εξαιρετικά σημαντική ακόμη και αν πρόκειται για διαφωνία. Μιλήστε λοιπόν εσείς για τη δυσκολία σας, χωρίς να επιρρίπτετε ευθύνες και δημιουργήστε έτσι ένα κλίμα αμοιβαίας εξομολόγησης μεταξύ συντρόφων.

Είναι πολύ σημαντικό τη δυσκολία σας να την αντιμετωπίζετε στο επίπεδο του ζευγαριού. Έτσι η κόρη σας θα μπορεί να βλέπει ευχαριστημένους γονείς και δε θα έχει αγωνία να σας ενώσει ή να σας ευχαριστήσει εκείνη.

Λόγω του ότι ακούγεστε ιδιαίτερα φορτισμένος, επιτρέψτε μου να σας συστήσω να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό που εμπιστεύεστε. Υπάρχουν απαντήσεις στα ερωτήματα που σας απασχολούν. Μην αφήνετε μόνο τον χρόνο να δώσει λύσεις…

Σας ευχαριστώ. 

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v