Η κόρη μου αρνείται πεισματικά να ενεργηθεί. Τα έχουμε δοκιμάσει όλα. Τι να κάνω;

Η κόρη μου αρνείται πεισματικά να ενεργηθεί. Τα έχουμε δοκιμάσει όλα. Τι να κάνω;
Η παρακάτω απάντηση δεν προέρχεται από κάποιο αυτόματο πρόγραμμα, ούτε από ένα ανώνυμο συντάκτη. Είναι από ένα πραγματικό γονιό, σαν εσένα, με ένα πραγματικό προβληματισμό, όπως οι δικοί σου. Στο «Όσα οι γονείς ρωτούν», η ψυχολόγος Ρομίνα Σαλούστρου απαντά σε αυτά τα προβλήματα, έγκυρα και με ευαισθησία. Αγόρασε τώρα το βιβλίο εδώ. Γιατί γονιός δε γεννιέσαι, γίνεσαι!
Ερώτηση:
Η κόρη μου από τη ηλικία των 2 ετών αρνείται να ενεργηθεί. Ίσως ξεκίνησε λόγω φοβίας, αλλά πλέον φαίνεται ότι αρνείται από άποψη... Σήμερα, 10 μήνες μετά και αφού έχουμε δοκιμάσει τα πάντα (τόσο σε επίπεδο δικής μας στάσης όσο και σε διατροφή, άσκηση, φαρμακευτική αγωγή κ.λπ.), εκείνη είναι πιο πεισματάρα από ποτέ και εμείς εκνευρισμένοι, απογοητευμένοι και εξαντλημένοι. Έχετε να προτείνετε κάτι; Θεωρείτε ότι χρειάζεται να τη δει παιδοψυχολόγος; 
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Η διαδικασία της κένωσης και του ελέγχου των σφιγκτήρων είναι αρκετά απαιτητική για τα παιδιά, ιδιαιτέρως κατά τις ηλικίες πριν τα 4-5 έτη. Αυτό συμβαίνει διότι θέλουν να τα καταφέρουν αλλά δυσκολεύονται και το όποιο αποτέλεσμα εγείρει αρκετά συναισθήματα και στο οικογενειακό περιβάλλον, όπως πίεσης, ενθουσιασμού ή απογοήτευσης. Λόγω αυτού, μπορεί το ζήτημα αυτό να πάρει μεγάλη έκταση και να αναστατώσει όχι μόνο το παιδί αλλά και ολόκληρο το οικογενειακό σύστημα.

Στο ερώτημά σας, έχει σημασία τελικά πώς επέρχεται η κένωση, με ποιο τρόπο, σε ποιο χρόνο και σε ποιο χώρο. Έχει επίσης σημασία το πώς το έχετε αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα, και εάν κάποια από τις ενέργειές σας ήταν βοηθητική. Κάθε περίπτωση είναι τόσο διαφορετική κι επομένως χρειάζεται διαφορετική προσέγγιση. Αρχικά, εάν ήδη δεν το έχετε κάνει, συζητήστε το με τον παιδίατρό σας. Εκείνος, επειδή έχει μια ολοκληρωμένη κλινική εικόνα του παιδιού σας, μπορεί να σας συστήσει πώς να προχωρήσετε. Επιπλέον μπορείτε εσείς ως γονείς να απευθυνθείτε σε έναν ψυχολόγο με γνώση στην οικογενειακή θεραπεία έτσι ώστε να σας βοηθήσει πως να προχωρήσετε εσείς από τη δική σας την πλευρά. Όσο αφορά την κόρη σας, λόγω της μικρής της ηλικίας ίσως θα ήταν για εκείνη βοηθητική η παιγνιοθεραπεία, έτσι ώστε μέσω του παιχνιδιού να εκφράσει τη δυσκολία της.

Οποιοσδήποτε κι αν είναι ο δρόμος που θα ακολουθήσετε, χρειάζεται να πάρετε ευθύνη για το προχώρημά της, όχι για να για ενοχοποιηθείτε για την εξέλιξη του θέματος, αλλά γιατί μπορείτε να αλλάξετε την πορεία! Είναι πολύ σημαντικό και θα χρειαστεί να κινητοποιηθείτε άμεσα για την βοηθήσετε.

Σας ευχαριστώ. 

 *Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v