Η 3 ετών κόρη μου είναι κολλημένη πάνω μου. Πώς να το χειριστώ;

Η 3 ετών κόρη μου είναι κολλημένη πάνω μου. Πώς να το χειριστώ;
Η παρακάτω απάντηση δεν προέρχεται από κάποιο αυτόματο πρόγραμμα, ούτε από ένα ανώνυμο συντάκτη. Είναι από ένα πραγματικό γονιό, σαν εσένα, με ένα πραγματικό προβληματισμό, όπως οι δικοί σου. Στο «Όσα οι γονείς ρωτούν», η ψυχολόγος Ρομίνα Σαλούστρου απαντά σε αυτά τα προβλήματα, έγκυρα και με ευαισθησία. Αγόρασε τώρα το βιβλίο εδώ. Γιατί γονιός δε γεννιέσαι, γίνεσαι!
Ερώτηση:
Είμαι μαμά και έχω δύο υπέροχα παιδιά. Το ένα είναι ένα κοριτσάκι 3 ετών και το άλλο ένα αγοράκι περίπου 3 μηνών. Το πρόβλημα είναι, ότι η κόρη μου είναι κολλημένη πάνω μου, σε σημείο που όταν θέλει να πάει τουαλέτα, ζητάει να κάθομαι δίπλα της. Παιδικό δεν την πηγαίνω λόγω ιώσεων για το μωρό, αλλά την πήγα μπαλέτο δύο φορές την εβδομάδα μπας και αρχίσει να κοινωνικοποιείται. Τις δύο πρώτες μέρες έκατσε, αλλά μετά ζητούσε τη μαμά κι έτσι δεν ξαναπήγε. Δεν ξέρω πώς να το χειριστώ. Θέμα ζήλειας δεν τίθεται γιατί είναι πολύ καλή απέναντι στο μωρό.
Απάντηση:

*Φωτογραφία: letidor.ru

Αγαπητή αναγνώστρια,

Η σχέση γονέα παιδιού, είναι μια πολύ σημαντική σχέση που ξεκινά πριν ακόμη τη γέννηση και διαρκεί για πάντα! Αυτή η σχέση περνά από διάφορες φάσεις μέσα στο χρόνο. Οι φάσεις αυτές δεν εξαρτώνται μόνο από το χρόνο, αλλά και από σημαντικά γεγονότα που συμβαίνουν στην ιστορία της οικογένειας, όπως για παράδειγμα ο ερχομός ενός νέου μέλους! Ανάλογα με τη φάση η απόσταση μεταξύ των μελών αλλάζει, άλλοτε έρχονται πιο κοντά κι άλλοτε παίρνουν απόσταση.

Στο ερώτημά σας, λοιπόν, φαίνεται πως η κόρη σας έχει αγωνία για τη σχέση μαζί σας και θέλει με κάθε τρόπο να επιβεβαιώσει την παρουσία σας και τη διαθεσιμότητά σας, μετά και τον ερχομό του αδερφού της. Η ζήλεια που αναφέρετε, δεν είναι υποχρεωτικό στοιχείο ούτε ωστόσο εκφράζεται με έναν συγκεκριμένο τρόπο.

Είναι βέβαιο πως η αλλαγή είναι μεγάλη για όλους. Η κόρη σας, σαν παιδί, δεν γνωρίζει και δεν οφείλει να γνωρίζει με ποιον τρόπο να διαχειριστεί αυτήν την αλλαγή και πώς να εκφράσει τα συναισθήματά της, που επιτρέπεται να είναι θετικά και αρνητικά. Έτσι λοιπόν, εσείς, ως μητέρα έχετε να της δείξετε ότι είστε παρούσα κι ότι η αγάπη σας δεν χρειάζεται να μοιραστεί αφού έχετε περίσσια για τον καθένα τους. Συζητώντας μαζί της και δίνοντάς της ελευθερίες, θα καταλάβει ότι στόχος σας είναι να την χαρείτε στο μεγάλωμά της κι όχι να την απομακρύνετε. Αγάπη λοιπόν, κατανόηση, τρυφερότητα και επικοινωνία. Τα όπλα σας για να προχωρήσετε όμορφα παρακάτω. Και μην περιορίσετε όλα αυτά στη σχέση με τα παιδιά σας, χαρείτε τα και με τον άντρα σας!

Σας ευχαριστώ. 

 *Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v