Ο 2 ετών γιος μου δεν μιλάει. Οι γύρω μου με έχουν τρομάξει. Πώς να τον βοηθήσω;

Ο 2 ετών γιος μου δεν μιλάει. Οι γύρω μου με έχουν τρομάξει. Πώς να τον βοηθήσω;
Η παρακάτω απάντηση δεν προέρχεται από κάποιο αυτόματο πρόγραμμα, ούτε από ένα ανώνυμο συντάκτη. Είναι από ένα πραγματικό γονιό, σαν εσένα, με ένα πραγματικό προβληματισμό, όπως οι δικοί σου. Στο «Όσα οι γονείς ρωτούν», η ψυχολόγος Ρομίνα Σαλούστρου απαντά σε αυτά τα προβλήματα, έγκυρα και με ευαισθησία. Αγόρασε τώρα το βιβλίο εδώ. Γιατί γονιός δε γεννιέσαι, γίνεσαι!
Ερώτηση:
Καλημέρα σας. Έχω ένα αγοράκι 2 χρονών και 2 μηνών. Είναι γενικά ζωηρό παιδάκι, αλλά δεν με ενοχλεί αυτό. Θα ήθελα να σας ρωτήσω πώς πρέπει να βοηθήσω το παιδί μου να αρχίσει να λέει κουβεντούλες. Οι γύρω μου μ’ έχουν τρομάξει και με θυμώνει αυτό –που με ρωτάνε συνέχεια γιατί δεν μιλάει καθαρά και που λένε ότι θα έπρεπε να τα λέει όλα. Στο σπίτι, όταν είμαστε οι δυο μας και του μιλάω, τα καταλαβαίνει όλα και πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα τα καταφέρουμε.
Απάντηση:

*Φωτογραφία: cloudfront.net

Αγαπητή αναγνώστρια,

Ο ρυθμός ανάπτυξης κάθε παιδιού, μπορεί να διαφέρει κατά πολύ από κάποιου άλλου. Η διαφορά αυτή μπορεί να αφορά όλα τα επίπεδα ανάπτυξης και να είναι εντελώς φυσιολογική ή να μας δίνει σημάδια για πιθανές δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα παιδί στο μεγάλωμά του. Σε κάποιες περιπτώσεις, τα στοιχεία αυτά δεν αποτελούν αποδείξεις κάποιας δυσκολίας, παρά μόνο ενδείξεις για να ξέρουμε πού μπορούμε να βοηθήσουμε εάν αυτό κριθεί χρήσιμο για το παιδί.

Έτσι λοιπόν έχετε καταρχήν να ακούσετε τον εαυτό σας, πριν ακούσετε τους γύρω σας. Η καθημερινή επαφή σας με το παιδί και η σχέση η οποία έχετε αναπτύξει, σας δίνει πολλά στοιχεία για το πώς αλληλεπιδρά το παιδί μαζί σας και με το περιβάλλον του. Εάν παρά την απουσία λόγου έχετε αναπτύξει έναν τρόπο επικοινωνίας και σας αντιλαμβάνεται, όπως κι εσείς εκείνον, τότε ο λόγος θα έρθει στην ώρα του και ίσως δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Εάν ωστόσο νιώθετε ότι εξελικτικά δυσκολεύεται στην κατάκτηση νέων δεξιοτήτων κι ότι η επικοινωνία σας δεν προχωρά, τότε μοιραστείτε τις σκέψεις σας με τον παιδίατρό σας. Ο παιδίατρος είναι πολύ σημαντικός καθώς έχει όλη την κλινική εικόνα του παιδιού κι επομένως γνωρίζει να σας ενημερώσει εάν η εξέλιξή του προχωρά σωστά ή εάν κάπου εντοπίζει μια δυσκολία που χρειάζεται παρέμβαση.

Η ηλικία του παιδιού σας είναι ούτως ή άλλως μικρή και υπάρχουν ακόμη περιθώρια για την παραγωγή του λόγου εντός φυσιολογικών πλαισίων. Σιγά σιγά, με δική σας παρότρυνση και τρυφερότητα θα βλέπετε τη διαφορά. Εάν ωστόσο χρειαστείτε βοήθεια, ακολουθήστε τα παραπάνω βήματα. Ο λόγος είναι μια πολυσύνθετη λειτουργία, υπάρχουν δυσκολίες σε πολλά επίπεδα όπως στην παραγωγή αλλά και στην εκφορά του. Αργότερα εάν εξακολουθείτε να εντοπίζετε δυσκολία, η εκτίμηση ενός λογοπεδικού ίσως σας βοηθούσε για το πώς να συμβάλλετε κι εσείς στο προχώρημα του αυτό.

Δώστε χρόνο στο παιδί σας να αναπτύξει τις ικανότητές του και παράλληλα μην ξεχνάτε να αναπτύσσετε τις δικές σας!

Σας ευχαριστώ. 

 *Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v