Ο 6,5 χρονών γιος μου έχει πολλά νεύρα και είναι επιθετικός. Δεν ξέρω τι να κάνω.

Ο 6,5 χρονών γιος μου έχει πολλά νεύρα και είναι επιθετικός. Δεν ξέρω τι να κάνω.
Η παρακάτω απάντηση δεν προέρχεται από κάποιο αυτόματο πρόγραμμα, ούτε από ένα ανώνυμο συντάκτη. Είναι από ένα πραγματικό γονιό, σαν εσένα, με ένα πραγματικό προβληματισμό, όπως οι δικοί σου. Στο «Όσα οι γονείς ρωτούν», η ψυχολόγος Ρομίνα Σαλούστρου απαντά σε αυτά τα προβλήματα, έγκυρα και με ευαισθησία. Αγόρασε τώρα το βιβλίο εδώ. Γιατί γονιός δε γεννιέσαι, γίνεσαι!
Ερώτηση:
Ο γιος μου είναι 6.5 χρονών και έχει πολλά νεύρα και θυμό. Όταν τον ρωτάω κάτι, μου απαντάει πολύ επιθετικά και νευριάζει. Έχει πρόβλημα με την συμπεριφορά του στο σχολείο, δεν ακολουθεί τους κανόνες και φέρεται άσχημα στους δασκάλους και τους συμμαθητές του. Έχω άλλο ένα παιδάκι 3,5 χρόνων και τσακώνονται συνέχεια και τον χτυπά. Δεν ξέρω τι να κάνω. Ευχαριστώ πολύ.
Απάντηση:

*Φωτογραφία: hi.lovetheteam.com

Αγαπητή αναγνώστρια,

Τα παιδιά έχουν μεγάλη επιθυμία και ανάγκη να νιώθουν επαρκή, δηλαδή ότι τα καταφέρνουν καλά σε σημαντικά πλαίσια. Η αναγνώριση και η επιβράβευση είναι πολύ σημαντικά στοιχεία που χρειάζονται καθώς η δόμηση της προσωπικότητάς τους είναι σε εξέλιξη. Αν νιώθουν ότι τα καταφέρνουν, προχωράνε καλά παρά τις δυσκολίες που συναντούν. Αν νιώθουν ανεπαρκή, αντιδρούν με διαφόρους τρόπους δηλώνοντας έτσι τη δυσκολία τους.

Στο παράδειγμά σας αναφέρετε δυσκολίες σε σημαντικά επίπεδα. Δυσκολία που εκφράζει λοιπόν ο γιος σας στη σχέση με εσάς, με τον αδερφό του, με τους δασκάλους, με τους συνομηλίκους, με τους κανόνες. Χρειάζεται αρχικά λοιπόν να δείτε ότι εκφράζει μια δυσκολία γενικά και επομένως αυτή η δυσκολία χρειάζεται άμεσα διερεύνηση και φροντίδα. Αυτό δεν σημαίνει ότι το πρόβλημα αφορά αναγκαστικά το παιδί σας. Κάτι πολύ σημαντικό όμως τον θυμώνει και αυτός ο θυμός τον ακολουθεί και στις δραστηριότητές του. Οι λόγοι που μπορεί να προκαλέσουν θυμό είναι πολλοί. Θα χρειαστεί να μιλήσετε σε κάποιον ειδικό προκειμένου να του δώσετε περισσότερες πληροφορίες όπως για παράδειγμα πότε ξεκίνησε αυτή η συμπεριφορά, πως το έχετε χειριστεί μέχρι τώρα, αν έχει συμβεί κάποιο σημαντικό γεγονός κ.τ.λ.

Με σιγουριά μπορώ να σας πω πως ένα παιδί που θέλει να τα καταφέρνει καλά, όταν νιώθει ότι δεν το κάνει, νιώθει πολύ χειρότερα από τους γονείς του. Έτσι λοιπόν σε αυτή τη φάση χρειάζεται να δείτε πως εκτός από εσάς πρωτίστως δυσκολεύεται πολύ εκείνος. Προσφέρετε λοιπόν φροντίδα, αγάπη και την προσοχή σας με άλλον τρόπο.

Σας ευχαριστώ. 

 *Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v