Όταν υπάρχει κάποιος τρίτος, η 15 μηνών κόρη μου τον προτιμάει και δεν μου δίνει καμία σημασία. Έχω μπερδευτεί και στεναχωρηθεί.

Όταν υπάρχει κάποιος τρίτος, η 15 μηνών κόρη μου τον προτιμάει και δεν μου δίνει καμία σημασία. Έχω μπερδευτεί και στεναχωρηθεί.
Η παρακάτω απάντηση δεν προέρχεται από κάποιο αυτόματο πρόγραμμα, ούτε από ένα ανώνυμο συντάκτη. Είναι από ένα πραγματικό γονιό, σαν εσένα, με ένα πραγματικό προβληματισμό, όπως οι δικοί σου. Στο «Όσα οι γονείς ρωτούν», η ψυχολόγος Ρομίνα Σαλούστρου απαντά σε αυτά τα προβλήματα, έγκυρα και με ευαισθησία. Αγόρασε τώρα το βιβλίο εδώ. Γιατί γονιός δε γεννιέσαι, γίνεσαι!
Ερώτηση:
Έχω μία κορούλα 15 μηνών και τελευταία δείχνει να μην με προτιμάει. Δεν κάθεται στην αγκαλιά μου, δεν έρχεται σ' εμένα, δεν κοιμάται με εμένα κ.λπ. Με όλους τους υπόλοιπους τα πάει μια χαρά. Είμαστε όλη μέρα μαζί αλλά μόλις έρθει κάποιος τρίτος ή όταν πάμε στους γονείς μας δεν μου δίνει καθόλου σημασία. Έχω μπερδευτεί και στεναχωρηθεί, γιατί δεν με θέλει; 
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Τα παιδιά σε αυτές τις μικρές ηλικίες είναι συχνά προσκολλημένα στους γονείς και συνηθέστερα στη μητέρα. Ο δεσμός που θα αναπτυχθεί μεταξύ μητέρας και βρέφους είναι πολύ σημαντικός καθώς μέσα από αυτή τη σχέση το βρέφος θα πάρει τα πρώτα ερεθίσματα και τις πρώτες εμπειρίες του για τον κόσμο! Επιπλέον το μεγάλο του όφελος είναι η ικανότητα που καταγράφει ότι έχει ώστε αργότερα να ανοιχτεί περισσότερο και αυτόνομα προς τον κόσμο, η αίσθηση δηλαδή ότι τα καταφέρνει.

Στο παράδειγμά σας φαίνεται ότι έχετε κάνει καλή δουλειά. Το γεγονός ότι η κόρη σας πλησιάζει άλλα οικεία πρόσωπα και θέλει να σχετιστεί μαζί τους είναι μόνο καλό! Αυτό σημαίνει ότι έχει πάρει την καλή φροντίδα από εσάς, νιώθει επαρκής και ασφαλής ώστε να αναζητήσει και άλλες σχέσεις. Σε καμία περίπτωση αυτό δεν σημαίνει ότι δεν σας θέλει. Αντιθέτως, είστε η πηγή από την οποία παίρνει αγάπη για να συνεχίσει τα βήματά της! Η σχέση σας είναι σε διαρκή εξέλιξη όπως και η κόρη σας, όπως και εσείς. Το ότι δεν εκφράζει λοιπόν την αγάπη της με τον ίδιο τρόπο, για παράδειγμα με την αγκαλιά, δεν σημαίνει ότι δεν τη νιώθει. Σας την εκφράζει με το μεγάλωμά της και σας ζητά να τη χαρείτε για να προχωρήσει κι άλλο!

Να τη χαίρεστε!

 *Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v