Φωνάζω στα παιδιά κι ύστερα νιώθω τύψεις. Τι να κάνω για να με ακούνε χωρίς φωνές;

Φωνάζω στα παιδιά κι ύστερα νιώθω τύψεις. Τι να κάνω για να με ακούνε χωρίς φωνές;
Η παρακάτω απάντηση δεν προέρχεται από κάποιο αυτόματο πρόγραμμα, ούτε από ένα ανώνυμο συντάκτη. Είναι από ένα πραγματικό γονιό, σαν εσένα, με ένα πραγματικό προβληματισμό, όπως οι δικοί σου. Στο «Όσα οι γονείς ρωτούν», η ψυχολόγος Ρομίνα Σαλούστρου απαντά σε αυτά τα προβλήματα, έγκυρα και με ευαισθησία. Αγόρασε τώρα το βιβλίο εδώ. Γιατί γονιός δε γεννιέσαι, γίνεσαι!
Ερώτηση:
Έχω δύο παιδάκια: η κόρη μου είναι 7,5 χρονών κι ο γιος μου 3,5. Ενώ προσπαθώ να τους μιλάω με ήρεμο τρόπο για κάποια πράγματα που πρέπει να κάνουν, όπως το να βγάζουν τα παπούτσια τους όταν μπαίνουμε σπίτι και μετά να πλένουν τα χεράκια τους, επειδή δεν το κάνουν, καταλήγω να φωνάζω κι ύστερα να νιώθω τύψεις. Αυτό συμβαίνει και με ένα πλήθος άλλων θεμάτων. Τι πρέπει να κάνω ώστε να με ακούνε χωρίς να φωνάζω; Πραγματικά προσπαθώ, αλλά όταν συμβαίνουν τα ίδια κάθε μέρα, η υπομονή εξαντλείται. Ευχαριστώ θερμά.
Απάντηση:

*Φωτογραφία: essentialkids.com.au

Αγαπητή αναγνώστρια,

Τα παιδιά, όπως και οι ενήλικες, «μαθαίνουν» με ποιον τρόπο επικοινωνούν. Σε ποια ερεθίσματα αντιδρούν, σε ποια απαντούν, σε ποια υπακούν κ.τ.λ. Για να μαθευτεί μια οποιαδήποτε συμπεριφορά, το βασικό στοιχείο που χρειάζεται να έχει είναι η σταθερότητα. Επομένως, τα παιδιά σας είναι πολύ υπάκουα! Από το παράδειγμά σας, μοιάζει η συμπεριφορά σας να είναι αρκετά σταθερή. Ξεκινάτε ήρεμη, δεν υπακούν στην εντολή σας, αυξάνετε ένταση και τελικά σας υπακούν. Αυτή είναι μια σταθερή ακολουθία την οποία έχουν μάθει τα παιδιά σας, όπως και εσείς, και είναι υπάκουα ως προς αυτήν. Εάν λοιπόν εσάς πια δεν σας αρέσει, χρειάζεται να την αντικαταστήσετε με μια περισσότερο λειτουργική, την οποία θα υπερασπιστείτε εσείς! Θα χρειαστεί, λοιπόν, να αποφασίσετε εσείς με ποιον τρόπο θέλετε να διδάσκετε τα παιδιά σας και σταθερά να τον περάσετε και σε εκείνα, σαν καλή εξέλιξη στη σχέση σας. Εάν ξεκινάτε ήρεμη αλλά καταλήγετε με φωνές δεν αλλάζει κάτι. Εσείς θα εισάγετε τα νέα δεδομένα, όταν είστε έτοιμη, και τα παιδιά σας θα τα αφομοιώσουν στο δικό τους χρόνο, αφού βεβαίως δοκιμάσουν πρώτα τη σταθερότητά τους. 

Τα παιδιά είναι πολύ πρόθυμα να κάνουν αλλαγές εάν είναι προς όφελός τους. Επειδή, όμως, μια οποιαδήποτε αλλαγή έχει και δυσκολία γιατί εγκαταλείπουν το γνώριμο τρόπο αντίδρασης, χρειάζεται να ξέρουν ότι ο νέος σας τρόπος θα είναι σταθερός ώστε να σας πλησιάσουν έτσι!

Σας ευχαριστώ. 

 *Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v