Ο γιος μου χτυπάει τα άλλα παιδιά, είναι αντιδραστικός κι αρνητικός. Μπορεί να τον διώξουν απ’ τον παιδικό σταθμό;

Ο γιος μου χτυπάει τα άλλα παιδιά, είναι αντιδραστικός κι αρνητικός. Μπορεί να τον διώξουν απ’ τον παιδικό σταθμό;
Η παρακάτω απάντηση δεν προέρχεται από κάποιο αυτόματο πρόγραμμα, ούτε από ένα ανώνυμο συντάκτη. Είναι από ένα πραγματικό γονιό, σαν εσένα, με ένα πραγματικό προβληματισμό, όπως οι δικοί σου. Στο «Όσα οι γονείς ρωτούν», η ψυχολόγος Ρομίνα Σαλούστρου απαντά σε αυτά τα προβλήματα, έγκυρα και με ευαισθησία. Αγόρασε τώρα το βιβλίο εδώ. Γιατί γονιός δε γεννιέσαι, γίνεσαι!
Ερώτηση:
Έχω ένα αγοράκι 3 χρονών. Εδώ και λίγες μέρες έχει αλλάξει η συμπεριφορά του. Ξεκίνησε παιδικό σταθμό και χτυπάει τα άλλα παιδάκια, κάνει κακά πάνω του που δεν το λέει γιατί δεν μιλάει ακόμη, είναι αρνητικός και πολύ αντιδραστικός. Δεν ξέρω πώς να τον βοηθήσω και στενοχωριέμαι. Μπορεί να τον διώξουν απ’ τον παιδικό;
Απάντηση:

*Φωτογραφία: eclipsenoticias.net

Αγαπητή αναγνώστρια,

Η μετάβαση κάθε παιδιού από το περιβάλλον του σπιτιού στο περιβάλλον του παιδικού σταθμού φέρει δυσκολία αλλά και αλλαγές στην συμπεριφορά του. Αυτό συμβαίνει διότι διαταράσσονται τα μέχρι τότε δεδομένα του παιδιού και το αναπτυξιακό του επίπεδο, λόγω μικρής ηλικίας, δεν επιτρέπει την επεξεργασία. Έτσι λοιπόν χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα προσαρμογής, το οποίο μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με πολλούς παράγοντες όπως η ηλικία, οι ώρες, οι σχέσεις μέσα στην οικογένεια και πολλά άλλα. Σε αυτό το διάστημα είναι πολύ βοηθητικό να είστε ιδιαίτερα φροντιστικοί με το παιδί σας, ώστε να το βοηθήσετε να αντιληφθεί ότι πρόκειται για αλλαγή που αφορά βελτίωση στη σχέση σας κι όχι ζημία. Χρειάζεται εμπιστοσύνη, επανάληψη και υπομονή από πλευράς σας.

Το ερώτημα λοιπόν δεν μπορεί να είναι εάν θα τον διώξουν από τον παιδικό ή όχι, αλλά πώς θα λειτουργήσετε έτσι ώστε η ώρα στον παιδικό να είναι ευχάριστη για εκείνον. Το γεγονός ότι η δυσκολία του συνοδεύεται από επιθετική/αντιδραστική συμπεριφορά και εγκόπριση, απαιτεί περισσότερο την προσοχή σας. Χρειάζεται, καταρχάς, να παρατηρήσετε τη διάρκεια και την ένταση αυτών των συμπεριφορών. Παράλληλα εσείς παραμένετε πολύ υποστηρικτικοί και φροντίζετε. Εάν δείτε ότι η διάρκεια επιμένει κι ότι η ένταση δεν υποχωρεί, μη διστάσετε να μιλήσετε μαζί με το σύζυγό σας σε κάποιον ειδικό προκειμένου να του δώσετε πληροφορίες για όλη την οικογενειακή λειτουργία κι έτσι να μπορέσει να σας κατευθύνει πώς να κινηθείτε.

Σας ευχαριστώ. 

 *Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v