Οι δίδυμες κόρες μου είναι προσκολλημένες η μία στην άλλη. Τι να κάνω;

Οι δίδυμες κόρες μου είναι προσκολλημένες η μία στην άλλη. Τι να κάνω;
Η παρακάτω απάντηση δεν προέρχεται από κάποιο αυτόματο πρόγραμμα, ούτε από ένα ανώνυμο συντάκτη. Είναι από ένα πραγματικό γονιό, σαν εσένα, με ένα πραγματικό προβληματισμό, όπως οι δικοί σου. Στο «Όσα οι γονείς ρωτούν», η ψυχολόγος Ρομίνα Σαλούστρου απαντά σε αυτά τα προβλήματα, έγκυρα και με ευαισθησία. Αγόρασε τώρα το βιβλίο εδώ. Γιατί γονιός δε γεννιέσαι, γίνεσαι!
Ερώτηση:
Οι δίδυμες κόρες μου είναι συνέχεια μαζί στο νηπιαγωγείο. Δεν προσεγγίζουν τα άλλα παιδάκια για φιλίες. Δεν μπορώ να πάρω πουθενά τη μια χωρίς την άλλη. Είμαστε 4 χρονών. Τι μπορώ να κάνω;
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Η αδελφική σχέση είναι μια σχέση πολύτιμη. Ταυτόχρονα όμως και οι υπόλοιπες σχέσεις που μπορούν να αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια του μεγαλώματος ή και ολόκληρης της ζωής, αποτελούν επίσης σημαντικότατο στόχο. Έτσι λοιπόν, είναι πολλαπλό όφελος εάν και τις δύο σχέσεις μπορεί κάποιος να ευχαριστηθεί.

Στο παράδειγμά σας, το δέσιμο των κοριτσιών σας είναι καλό! Μια κοινή μέχρι τώρα ιστορία τις έχει ενώσει. Επίσης, το γεγονός ότι είναι δίδυμες τις καθιστά σταθερά στην ίδια αναπτυξιακή φάση, κι επομένως το μοίρασμα αυτό αλλά και της καθημερινότητας κάνει τη σχέση να δυναμώνει σε πολλά επίπεδα! Το στοίχημα, λοιπόν, δεν είναι πώς θα αποδυναμώσετε τη σχέση, αλλά πώς θα την εμπλουτίσετε επιτρέποντας σε νέα άτομα να εισέλθουν. 

Κατά την πορεία του μεγαλώματός τους, το δέσιμό τους θα μεταβληθεί. Καθώς κάθε μια από αυτές θα διαφοροποιείται, η σχέση θα αποκτά άλλη μορφή, καθώς τα σημαντικά στοιχεία για την ύπαρξή της δεν θα είναι οι ομοιότητες των κοριτσιών, αλλά οι διαφορές. 

Τα κορίτσια σας λοιπόν μεγαλώνουν και ξεκινούν να αναρωτιούνται πώς θα προχωρήσουν τώρα που έχουν και άλλες επιλογές στις σχέσεις. Η δική σας πορεία στο κομμάτι των σχέσεων γενικά, αλλά και των φιλικών σχέσεων ειδικά, είναι λοιπόν στο επίκεντρο. Για σκεφτείτε, ποια είναι η δική σας απάντηση σε αυτό το θέμα; Τα κορίτσια σας κοιτούν με αγωνία. Όσο προχωράτε όμορφα εσείς και σας βλέπουν ευχαριστημένη, ανοίγετε δρόμο για να προχωρήσουν κι εκείνες, με δικό τους ρυθμό και στο δικό τους χρόνο.

Σας ευχαριστώ. 

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v