Το παιδί δεν κοιμάται χωρίς εμένα. Τι να κάνω;

Το παιδί δεν κοιμάται χωρίς εμένα. Τι να κάνω;
Η παρακάτω απάντηση δεν προέρχεται από κάποιο αυτόματο πρόγραμμα, ούτε από ένα ανώνυμο συντάκτη. Είναι από ένα πραγματικό γονιό, σαν εσένα, με ένα πραγματικό προβληματισμό, όπως οι δικοί σου. Στο «Όσα οι γονείς ρωτούν», η ψυχολόγος Ρομίνα Σαλούστρου απαντά σε αυτά τα προβλήματα, έγκυρα και με ευαισθησία. Αγόρασε τώρα το βιβλίο εδώ. Γιατί γονιός δε γεννιέσαι, γίνεσαι!
Ερώτηση:
Ο γιος μου δεν κοιμάται χωρίς εμένα. Είναι 3 χρονών και προσπαθώ να τον κοιμίσω στο κρεβάτι του, αλλά θα το κάνει μόνο αν κοιμηθώ κι εγώ μαζί του. Για μεγάλο διάστημα κοιμάμαι χωρίς τον άντρα μου και πιστεύει ότι φταίω εγώ. Μου ρίχνει την ευθύνη αποκλειστικά στο να τον μάθω να κοιμάται μόνος του. Προσπαθώ, αλλά τι φταίω που το παιδί δεν κοιμάται χωρίς εμένα; Τι να κάνω;
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Συχνά σε αυτές τις ηλικίες των παιδιών προκύπτουν ερωτήματα σχετικά με το θέμα του ύπνου. Ο ύπνος, είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην ανάπτυξη των παιδιών. Έτσι, όπως και με την τροφή, έχουμε να διδάξουμε τα παιδιά μας, πώς θα κοιμούνται σωστά ώστε να απολαύσουν όλα τα ευεργετικά οφέλη.

Ερχόμενη στο δικό σας παράδειγμα, έχετε αρχικά να απαντήσετε στο ερώτημα εάν θέλετε ο γιος σας να κοιμάται μόνος του. Τα τρία χρόνια είναι μεγάλο χρονικό διάστημα κι επομένως δεν είναι καθόλου παράξενο το ότι αντιδρά ο γιος σας σε αυτή την αλλαγή που προσπαθήσατε να κάνετε. Όπως έμαθε λοιπόν να κοιμάται μαζί σας, έτσι πολύ ωραία μπορεί να μάθει να κοιμάται και μόνος του, απολαμβάνοντας τη φροντίδα σας αλλά και το μεγάλωμά του! Εάν πρόκειται για προσωπική σας επιθυμία κι όχι για απαίτηση του συζύγου που προσπαθείτε να ικανοποιήσετε, τότε με βεβαιότητα σας λέω ότι χρειάζεται απόφαση. Πολύ τρυφερά μιλάτε με κάθε αφορμή στον γιο σας, τον χαίρεστε που μεγαλώνει και του δίνετε νέες δυνατότητες, όπως το να κοιμάται μόνος του, αλλά και νέους τόπους συνάντησης μαζί του, όπως να του διαβάζετε μία ιστορία πριν κοιμηθεί. Εάν είστε σταθερή και παράλληλα δεν νιώσει ότι χάνει τη φροντίδα σας, θα κατανοήσει γρήγορα τη νέα φάση.

Ο άντρας σας λοιπόν σας αναζητά, έστω κι αν δεν συμφωνείτε με τον τρόπο του. Εσείς; Μήπως είναι μια ακόμη σημαντική σχέση που χρειάζεται φροντίδα για να περάσει σε μία νέα φάση; 

Ευχαριστώ. 

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v