Πώς να βάλουμε όρια στους φίλους και τους συγγενείς που όλο χαϊδεύουν και φιλούν την κόρη μας;

Πώς να βάλουμε όρια στους φίλους και τους συγγενείς που όλο χαϊδεύουν και φιλούν την κόρη μας;
Η παρακάτω απάντηση δεν προέρχεται από κάποιο αυτόματο πρόγραμμα, ούτε από ένα ανώνυμο συντάκτη. Είναι από ένα πραγματικό γονιό, σαν εσένα, με ένα πραγματικό προβληματισμό, όπως οι δικοί σου. Στο «Όσα οι γονείς ρωτούν», η ψυχολόγος Ρομίνα Σαλούστρου απαντά σε αυτά τα προβλήματα, έγκυρα και με ευαισθησία. Αγόρασε τώρα το βιβλίο εδώ. Γιατί γονιός δε γεννιέσαι, γίνεσαι!
Ερώτηση:
Γεια σας, έχουμε ένα κοριτσάκι 16 μηνών, το οποίο μάλιστα είναι ξεχωριστά όμορφο. Οι φίλοι και οι συγγενείς μας έχουν μια «υπέροικειότητα» με το παιδί μας. Το φιλούν με μεγάλη ευκολία, το πλησιάζουν πολύ κοντά στο πρόσωπο, έχει τύχει κάποιοι να βάλλουν τα χέρια τους στο στόμα του και το παίρνουν πανεύκολα αγκαλιά. Δεν μας σέβονται όπως θα πρέπει ως γονείς. Πιστεύουμε ότι εμείς έχουμε την ευθύνη γι’ αυτό που γίνεται και μας απασχολεί, διότι δεν θέλουμε το παιδί μας να έχει μια υπέρεξοικείωση με τους άλλους και κυρίως με το αντίθετο φύλο. Δεν θέλουμε να μάθει ότι μπορεί με ευκολία να το ακουμπάνε και να ακουμπάει άλλους. Επίσης, ούτε ότι μπορεί να πηγαίνει στα πόδια και στις αγκαλιές των άλλων και ακόμα ούτε ότι είναι σωστό να είναι υπέράνετη με τους γύρω της. Τι να κάνουμε για να σταματήσει αυτό; Έχουμε προσπαθήσει να βάλουμε τα όριά μας, αλλά δεν έχουν λάβει το μήνυμα. Πως μπορούμε να το σταματήσουμε και να σέβονται το παιδί αφού σεβαστούν εμάς πρωτίστως ως γονείς; 
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Η φροντίδα ενός παιδιού απαιτεί διαφορετική προσέγγιση και κοντινότητα ανάλογα με την ηλικία και την αναπτυξιακή φάση στην οποία βρίσκεται. Έτσι, ένα βρέφος χρειάζεται περισσότερη φυσική επαφή, όπως αγκαλιά ή φροντίδα της προσωπικής του υγιεινής, προκειμένου να μπορέσει να αναπτύξει σχέση με τους γύρω του. Είτε λοιπόν πρόκειται για τη σχέση με τους γονείς είτε για τη σχέση με κάποιον κοντινό άλλο, η εξέλιξη είναι ζητούμενο. Όσο τα παιδιά αναπτύσσονται, τόσο περισσότερο χώρο καταλαμβάνει η λεκτική επικοινωνία και τόσο περισσότερο οριοθετούνται σε σχέση με τους ανθρώπους γύρω τους, όχι γιατί κινδυνεύουν, αλλά για να μπορέσουν να χαρούν την όποια σχέση τους συνδέει χωρίς να επιβαρύνονται. Τα όρια λοιπόν, είναι πολύ σημαντικά και σταδιακά, διαμορφώνονται λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της εκάστοτε ηλικίας.

Συνεπώς, εφόσον μιλάτε για κοντινά σας πρόσωπα, είναι όμορφο να μπορέσετε να μοιραστείτε την ανησυχία σας μαζί τους γιατί μόνο εάν μιλήσετε ειλικρινά θα μπορέσουν να σας καταλάβουν. Εφόσον είναι με επιλογή σας κοντινά σας πρόσωπα, στόχος τους δεn θα είναι να ζημιώσουν το παιδί σας. Θέλουν απλά να το χαρούν με έναν τρόπο που εσάς σας δυσκολεύει. Μιλήστε. Επικοινωνήστε μαζί τους όπως θα θέλατε εκείνοι να επικοινωνούν με την κόρη σας! Μην πικραίνεστε, οι σχέσεις είναι επίσης για να εξελίσσονται, κι όχι για να διακόπτονται σε κάθε δυσκολία. Επιπλέον έχετε τη δυνατότητα να μάθετε στο παιδί σας την ομορφιά των σχέσεων. Υπέροχα που είστε μαζί με το σύζυγό σας σε όλο αυτό! Μαζί λοιπόν μπορείτε να παράγετε και άλλες λύσεις. 

Σας ευχαριστώ. 

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v