Η κόρη μου είναι ντροπαλή και «μαζεμένη». Φοβάμαι ότι δεν θα τα βγάλει πέρα στον παιδικό σταθμό…

Η κόρη μου είναι ντροπαλή και «μαζεμένη». Φοβάμαι ότι δεν θα τα βγάλει πέρα στον παιδικό σταθμό…
Η παρακάτω απάντηση δεν προέρχεται από κάποιο αυτόματο πρόγραμμα, ούτε από ένα ανώνυμο συντάκτη. Είναι από ένα πραγματικό γονιό, σαν εσένα, με ένα πραγματικό προβληματισμό, όπως οι δικοί σου. Στο «Όσα οι γονείς ρωτούν», η ψυχολόγος Ρομίνα Σαλούστρου απαντά σε αυτά τα προβλήματα, έγκυρα και με ευαισθησία. Αγόρασε τώρα το βιβλίο εδώ. Γιατί γονιός δε γεννιέσαι, γίνεσαι!
Ερώτηση:
Γεια σας. Θα ήθελα τη συμβουλή σας πάνω σ’ ένα θέμα. Η κόρη μου θα πάει φέτος για πρώτη φορά στον παιδικό σταθμό (είναι σχεδόν τριών ετών). Τα προηγούμενα χρόνια έμενε σπίτι μαζί μου, χωρίς ιδιαίτερη παρέα από άλλα παιδιά, με αποτέλεσμα να είναι ένα ντροπαλό και «μαζεμένο» παιδί. Φοβάμαι, ότι φέτος θα δυσκολευτεί πολύ να κοινωνικοποιηθεί. Πώς μπορώ να τη βοηθήσω;
Απάντηση:

*Φωτογραφία: familyeducation.com

Αγαπητή αναγνώστρια,

Κάθε αλλαγή στη ζωή φέρνει άγχος και αγωνίες και ερωτήματα. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραμένουμε σταθεροί, έτσι δεν είναι; Η αλλαγή είναι το ζητούμενο.

Η κόρη σας λοιπόν, όπως κάθε παιδί, ανάλογα με την αναπτυξιακή φάση στην οποία βρίσκεται και τα δεδομένα που έχει από το περιβάλλον, ξεκινά να διαμορφώσει μια προσωπικότητα. Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας αυτής, είναι ζητούμενο να παραμείνουν υπό διαμόρφωση μέχρι τα βαθιά γεράματα! Και μάλιστα η πορεία τους να είναι ανοδική, δηλαδή να βελτιώνονται ενώ εκείνη αξιοποιεί τις εμπειρίες της. 

Επομένως, εάν η κόρη σας σε αυτά τα πολύ πρώιμα χρόνια, με πολλούς ηλικιακούς περιορισμούς  και με συγκεκριμένα ερεθίσματα εντός σπιτιού, σας φαίνεται ντροπαλό και μαζεμένο παιδί, αυτό δεν μας δίνει κανένα στοιχείο για την εξέλιξή της, καθώς οι αλλαγές αφορούν όλα τα επίπεδα και οι δυνατότητές της επίσης μεταβάλλονται συνεχώς. Σωματικά, νοητικά, συναισθηματικά, κοινωνικά, βιολογικά, ψυχολογικά αναπτύσσεται. Και απαντώ στο ερώτημά σας: πώς μπορείτε να τη βοηθήσετε. Με το να την κοιτάτε τρυφερά, βγάζοντας τους περιορισμούς από το βλέμμα σας. Με το να την ενθαρρύνετε να αλλάζει και να αλλάζετε κι εσείς μαζί της. Με το αναγνωρίζετε τις απεριόριστες δυνατότητές της. Με το να αξιοποιείτε τις δικές σας απεριόριστες δυνατότητες, δίνοντάς της παραδείγματα για το προχώρημά της. Με το να χαίρεστε το κάθε της άνοιγμα και να απαντάτε στο δικό της φόβο με σιγουριά κι όχι με ανησυχία. Με το να πετάτε και να τη μαθαίνετε να πετάει κι εκείνη, ακόμη κι αν πέφτετε, ακόμη κι αν πέσει. Μπορώ να σας πω τόσα πολλά… Εκμεταλλευτείτε τα!

Σας ευχαριστώ. 

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v