Η 2 ετών κόρη μου ξυπνάει συνέχεια με κλάματα.Τι να κάνω;

Η 2 ετών κόρη μου ξυπνάει συνέχεια με κλάματα.Τι να κάνω;
Η παρακάτω απάντηση δεν προέρχεται από κάποιο αυτόματο πρόγραμμα, ούτε από ένα ανώνυμο συντάκτη. Είναι από ένα πραγματικό γονιό, σαν εσένα, με ένα πραγματικό προβληματισμό, όπως οι δικοί σου. Στο «Όσα οι γονείς ρωτούν», η ψυχολόγος Ρομίνα Σαλούστρου απαντά σε αυτά τα προβλήματα, έγκυρα και με ευαισθησία. Αγόρασε τώρα το βιβλίο εδώ. Γιατί γονιός δε γεννιέσαι, γίνεσαι!
Ερώτηση:
Η κόρη μου, 2 χρονών, ξυπνάει στον ύπνο της με κλάματα. Μέχρι 18 μηνών ξύπναγε πάνω από 20 φορές μέσα στη νύχτα. Αντίστοιχα, το μεσημέρι για θηλασμό και αγκαλιά. Τώρα ξυπνάει ακόμα πολλές φορές και θέλει αγκαλιά για να ξανακοιμηθεί. Δεν με πειράζει που ξυπνάω, νιώθω όμως ότι έχει συνεχώς αγωνία και δεν ξέρω πώς να το χειριστώ.
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Αντιλαμβάνομαι την αγωνία σας. Ο ύπνος είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα και η ρύθμισή του κατά τη βρεφική ηλικία μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολία. Στο παράδειγμά σας, φαίνεται ότι τα ξυπνήματα είναι αρκετά τακτικά κι έτσι η κόρη σας δεν απολαμβάνει τα οφέλη του ύπνου που αντιστοιχούν για την ηλικία της.

Αρχικά, λοιπόν, χρειάζεται να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας. Αφού του περιγράψετε την πλήρη εικόνα, αλλά και τη διάρκεια και εξέλιξη της συμπεριφοράς του παιδιού στον ύπνο του, θα χρειαστεί να αποκλεισθεί κάθε πιθανή οργανική αιτία. Υπάρχουν πολλοί πιθανοί λόγοι εκ των οποίων να προκύπτουν διαταραχές στον ύπνο.

Ακόμη λοιπόν και αν κάποιος από τους λόγους αυτούς συμβάλει στη δυσκολία της, η δική σας στάση είναι πολύ σημαντική έτσι ώστε να τη βοηθήσετε να μάθει να κοιμάται καλά. Αν η δική σας αγωνία επιτείνεται με το δικό της ξύπνημα, τότε συμβάλλετε ώστε να δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος δράσης αντίδρασης, που δεν είναι προς το συμφέρον της κόρης σας, αλλά ούτε και το δικό σας. Επομένως, τρυφερά και χωρίς αγωνία τη φροντίζετε, και καθώς μεγαλώνει και αποκτά νέες ικανότητες καθημερινά, τη διδάσκετε πώς να απολαμβάνει τον ύπνο της και εμπιστεύεστε πως ακόμη κι αν κάτι δεν το έχει ακόμη κατακτήσει, έχει νόημα να το επαναλαμβάνετε καθώς θα κατακτηθεί και μάλιστα με πολλαπλά οφέλη για το παιδί σας! Μην απογοητεύεστε, τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς δίνοντάς σας πολλά περιθώρια για αλλαγή. 

Σας ευχαριστώ.

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v