Αγαπητή αναγνώστρια,
Ο εθισμός σε οποιαδήποτε δραστηριότητα δεν είναι κάτι που συμβαίνει ξαφνικά αλλά σταδιακά. Επομένως, δεν μπορούμε να ζητάμε άμεση αλλαγή στο αποτέλεσμα, χωρίς προηγουμένως να κατανοήσουμε πού το χάσαμε στην πορεία μας προς αυτό.
Σύμφωνα με όσα περιγράφετε, ο γιος σας φαίνεται να επιλέγει μοναχικές δραστηριότητες στο διαδίκτυο, κι όχι επικοινωνιακές. Σε συνδυασμό με τη συμπεριφορά που περιγράφετε, μοιάζει να δυσκολεύεται στη συναλλαγή του με τους ανθρώπους, ακόμη και τους σημαντικούς όπως εσείς, και αδυνατεί να επικοινωνήσει την ανάγκη ή την επιθυμία του. Χρειάζεται να σκεφτείτε, πέρα από τις ώρες που περνά με το κινητό, τι άλλο κάνει. Εάν έχει φίλους, παρέες, χόμπι, αθλητική δραστηριότητα, τότε είναι πιο εύκολο για εσάς να τον βοηθήσετε. Δηλαδή χρειάζεται, με το παράδειγμά σας, και έχοντας πάντα υπόψη σας την αναπτυξιακή φάση στην οποία βρίσκεται, δηλαδή την έναρξη της εφηβείας, να του δώσετε ένα καλό πρότυπο επικοινωνίας έτσι ώστε αφού το αμφισβητήσει, να μπορέσει να το ακολουθήσει. Αυτό θα γίνει όχι επειδή το ζητάτε εσείς, αλλά μόνο εάν ο ίδιος καταγράψει πως έτσι τον συμφέρει να φερθεί γιατί έχει καλύτερα αποτελέσματα. Επικοινωνήστε λοιπόν μαζί του, μιλήστε του όμορφα και δώστε του τον τρόπο.
Εάν ωστόσο, δυσκολεύεται και σε κοινωνικό επίπεδο, τότε ο χειρισμός σας χρειάζεται περισσότερη προσοχή. Δεν είναι τόσο ο εθισμός στο κινητό που μας παραξενεύει, όσο η μη ανάπτυξή του σε άλλα επίπεδα που είναι σημαντικά για την ηλικία του. Σε μια τέτοια περίπτωση που είναι πιο σύμπλοκη, η επίσκεψή σας σε έναν ειδικό που ασχολείται με εφήβους ή σε ένα τμήμα εφήβων δημοσίου φορέα, θα μπορούσε να σας βοηθήσει στο πώς να προχωρήσετε εσείς αλλά και εκείνος διάφορα θέματα που αφορούν την ηλικία του.
Σε κάθε περίπτωση η σχέση σας είναι πολύ σημαντική και σε εκείνη θα βασιστείτε προκειμένου να την αλλάξετε και για να την ευχαριστηθείτε περισσότερο!
Σας ευχαριστώ.
*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.
Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr