Η κόρη μου έχει φοβία μην πάθει με κάποιον τρόπο κακό. Πώς να τη βοηθήσω;

Η κόρη μου έχει φοβία μην πάθει με κάποιον τρόπο κακό. Πώς να τη βοηθήσω;
Η παρακάτω απάντηση δεν προέρχεται από κάποιο αυτόματο πρόγραμμα, ούτε από ένα ανώνυμο συντάκτη. Είναι από ένα πραγματικό γονιό, σαν εσένα, με ένα πραγματικό προβληματισμό, όπως οι δικοί σου. Στο «Όσα οι γονείς ρωτούν», η ψυχολόγος Ρομίνα Σαλούστρου απαντά σε αυτά τα προβλήματα, έγκυρα και με ευαισθησία. Αγόρασε τώρα το βιβλίο εδώ. Γιατί γονιός δε γεννιέσαι, γίνεσαι!
Ερώτηση:
Η κόρη μου είναι 8μιση χρονών. Έχει πολλές φοβίες με πράγματα που νομίζει ότι θα την βλάψουν σωματικά, όπως το να χτυπήσει, τα σκυλιά που νομίζει ότι θα τη δαγκώσουν ή οι μέλισσες που μπορεί να την τσιμπήσουν, και γενικά φοβάται μην πάθει κακό. Δεν ξέρω τι να κάνω, γιατί δεν έχει περάσει κάποια τραυματική εμπειρία, για να το δικαιολογεί όλο αυτό. Σας παρακαλώ, μπορείτε να μου δώσετε την συμβουλή σας;
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Τα παιδιά στην ηλικία της κόρης σας, και νωρίτερα, από την είσοδό τους στο σχολείο, ξεκινούν να ανοίγονται από το στενό οικογενειακό περιβάλλον προς τον «έξω» κόσμο. Το άνοιγμα αυτό γίνεται με έναν πολύ προσωπικό τρόπο και είναι διαφορετικό για το κάθε παιδί. Οι εικόνες και οι εμπειρίες που έχει από το οικογενειακό περιβάλλον σίγουρα συμβάλλουν και στον τρόπο που θα σχετιστεί έξω από αυτό, μαζί με άλλους ακόμη παράγοντες. Το άνοιγμα, λοιπόν, αυτό για ορισμένα παιδιά μπορεί να φαντάζει «απειλητικό». Αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους, όπως -για παράδειγμα- χαμηλή αυτοεκτίμηση, αίσθηση αδυναμίας ή ανεπάρκειας, απώλεια, τραυματική εμπειρία. Επειδή ακριβώς είναι πολλοί οι λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν σε μια τέτοια συμπεριφορά, δεν θα ήταν βοηθητικό για εσάς να αναπτύξουμε υποθετικά σενάρια. Μια επίσκεψή σας σε έναν ειδικό, έτσι ώστε να μοιραστείτε λεπτομερώς την δική σας ιστορία, θα βοηθούσε σίγουρα να εντοπίσετε τη δυσκολία που υπάρχει στη δική σας περίπτωση.

Όποια κι αν είναι η απόφασή σας, θα είστε βοηθητική με το να δυναμώνετε το κορίτσι σας με κάθε ευκαιρία! Αυτό σημαίνει να της αναγνωρίζετε τα βήματά της, και σαν ομόφυλος γονέας που είστε, να της δίνετε στάση από το παράδειγμά σας -πως παρά τους κινδύνους εσείς προχωράτε κι αναπτύσσεστε! Αυτό ρωτά ουσιαστικά: «Πώς θα προχωρήσω όταν υπάρχει τόσος κίνδυνος;». Δεν υπάρχει καλύτερη απάντηση από το δικό σας προχώρημα. Με αφορμή αυτό το ερώτημα αναρωτηθείτε, εσείς τι απαντάτε;

Σας ευχαριστώ

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v