*Φωτογραφία: nbcnews.com
1. Συμπτώματα που θυμίζουν κρυολόγημα
Αν βήχετε συχνά ενώ δεν έχετε κρυολογήσει, πιθανώς η αλλεργία να κάνει την εμφάνισή της. Εκτός από τον βήχα, όμως, η ρινική καταρροή, το φτέρνισμα, ο πονόλαιμος και ο πονοκέφαλος μπορεί επίσης να σας ταλαιπωρήσουν.
Σε αυτό που διαφέρουν η αλλεργία με το κοινό κρυολόγημα είναι στη διάρκειά τους -για παράδειγμα, ένα απλό κρυολόγημα μπορεί να διαρκέσει μία εβδομάδα, ενώ μια αλλεργία «κρατάει» ακόμα και βδομάδες ή μήνες- αλλά και στην αιτία που τα προκαλούν. Το κρυολόγημα οφείλεται σε ιούς, που μας «επιτίθενται» μέσω του αναπνευστικού συστήματος, των σταγονιδίων ή της επαφής με ήδη μολυσμένα άτομα, ενώ τα συμπτώματά του μπορεί να μην εκδηλωθούν άμεσα. Αντίθετα, στην αλλεργία, ο οργανισμός μας αντιδρά σε ένα αντικείμενο ή σε ουσίες που τον ενοχλούν αμέσως μόλις έρθει σε επαφή μαζί τους.
2. Εκζέματα στο δέρμα
Ένας κλασικός ερεθισμός στο δέρμα μπορούμε πολύ εύκολα να υποθέσουμε ότι προέρχεται από το τσίμπημα ενός κουνουπιού ή από ευαισθησία στη ζέστη. Ωστόσο, και πάλι, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, αφού ακόμα κι ένα κουνούπι μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση.
Εκτός από τα επικίνδυνα πετούμενα, όμως, (τα οποία ξανάφεραν τον ιό του Δυτικού Νείλου στην χώρα μας), ύποπτα μπορεί να είναι ακόμα και τα ρούχα μας. Αν παρατηρήσετε, λοιπόν, ότι η ερεθισμένη περιοχή καλύπτεται ή έρχεται σ’ επαφή μ’ αυτά, πιθανώς ο οργανισμός να αντιδρά στο συγκεκριμένο ύφασμα ή ακόμα και στο απορρυπαντικό που χρησιμοποιείτε.
*Φωτογραφία: wisegeek.com
3. Ερεθισμένα και πρησμένα μάτια
Ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα των αλλεργιών είναι η φαγούρα στα μάτια αλλά και τα ακούσια δάκρυα. Συνήθως, γι’ αυτά τα ενοχλητικά συμπτώματα ευθύνεται είτε η γύρη είτε κάποιο κατοικίδιο ζώο με το οποίο ήρθατε σ’ επαφή.
Αν προσέξετε ότι το πρόσωπό σας αρχίζει να πρήζεται και σε άλλα σημεία, εκτός από την περιοχή των ματιών, πιθανώς αυτό να είναι σύμπτωμα κάποιας τροφικής αλλεργίας.
*Φωτογραφία: iscanews.ir
Μερικές ακόμα χρήσιμες συμβουλές…
Κρατήστε ένα ημερολόγιο αλλεργιών. Σημειώστε με λεπτομέρειες τα συμπτώματα που παρατηρήσατε, αλλά και τι κάνατε αμέσως πριν εκδηλωθούν -αυτά μπορεί να σας δώσουν την απάντηση που ψάχνετε και να διευκολύνουν το έργο του γιατρού σας.
Κάντε το ειδικό τεστ. Μπορεί να είναι είτε εξετάσεις αίματος είτε άλλες τεχνικές κατά τις οποίες εισάγεται στην επιδερμίδα μια μικρή ποσότητα του ύποπτου αλλεργιογόνου. Αν είστε αλλεργικός σε κάποιες από αυτές τις ουσίες, ο οργανισμός θα αντιδράσει με κοκκινίλες ή κνησμό στα επίμαχα σημεία.
Εφόσον εντοπίσετε ότι όντως είστε αλλεργικοί, μην ξεχνάτε να έχετε στην τσάντα σας τα αντιισταμινικά που έχει προτείνει ο γιατρός. Για τις ελαφριές περιπτώσεις, μάλιστα, δεν χρειάζεται συνταγή γιατρού, επομένως αν κάποια φορά τα ξεχάσετε ή «ξεμείνετε», μπορείτε να τρέξετε αμέσως στο πλησιέστερο φαρμακείο για να τα προμηθευτείτε. Για τις πιο σοβαρές περιπτώσεις, (δηλαδή για τα αντιισταμινικά που χορηγούνται μόνο με ιατρική συνταγή), σε περίπτωση αλλεργικής αντίδρασης, φροντίστε να ακολουθείτε τις ακριβείς οδηγίες δοσολογίας που σας έχει δώσει ο αλλεργιολόγος και να μην το παρακάνετε.
Σε κάθε περίπτωση, αν παρατηρήσετε ότι δεν δράσουν, θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως μαζί του. Ενδεχομένως, χρειαστεί να σας χορηγήσει κάποια άλλη πιο «δυνατή» αγωγή. Το ίδιο θα χρειαστεί να κάνετε αν οι αλλεργίες επιμένουν και δείτε ότι εκδηλώνονται πάνω από μια φορές την εβδομάδα.
Πλέον, η αντιμετώπιση των αλλεργιών δεν είναι δύσκολη, γι’ αυτό δεν είναι και κάτι που θα πρέπει να σας ανησυχήσει. Το σημαντικό είναι να αποφεύγετε τις ουσίες που την προκαλούν, να ακολουθείτε τη σωστή αγωγή και να τηρείτε πάντα τις οδηγίες του γιατρού!
Πηγές: Brightside.me και iatronet.gr