*Φωτογραφία: kobieta.interia.pl
Πάγκος από γρανίτη
Το πιο συνηθισμένο ίσως υλικό, που υπάρχει στα περισσότερα νοικοκυριά. Για τον καθημερινό του καθαρισμό, «περάστε» το με ένα βετέξ με ζεστό σαπουνόνερο (το υγρό απορρυπαντικό για το πλύσιμο των πιάτων είναι ιδανικό). Στη συνέχεια, μην ξεχάσετε να στεγνώσετε την επιφάνειά του με ένα καθαρό πανί.
Για τις βρωμιές που επιμένουν, σας έχουμε έναν φυσικό τρόπο να τις ξεφορτωθείτε: καλύψτε τις με μαγειρική σόδα, που θα σκεπάσετε στη συνέχεια με πλαστική μεμβράνη. Αφήστε το μίγμα να δράσει όλο το βράδυ και την επόμενη μέρα αφαιρέστε το με ένα καθαρό, στεγνό πανί.
*Φωτογραφία: hgtvhome
Μαρμάρινος πάγκος
Όπως και στους πάγκους από γρανίτη, έτσι και στο μάρμαρο, για τους καθημερινούς λεκέδες απλώς διαλύστε σε νερό λίγες σταγόνες απορρυπαντικού πιάτων και στη συνέχεια με ένα πανί, καθαρίστε τον πάγκο. Φροντίστε, ωστόσο, το απορρυπαντικό να έχει ουδέτερο PH για να μην φθείρει την επιφάνειά του.
Για τις βρωμιές που αρνούνται πεισματικά να φύγουν, χρησιμοποιήστε το κλασικό – και θαυματουργό- σαπούνι Μασσαλίας. Βουτήξτε ένα πανί σε ελάχιστο νερό με σαπουνάδα από το φημισμένο γαλλικό σαπούνι και περάστε μ’ αυτό την επιφάνειά του. Στο τέλος, σκουπίστε τον πάγκο με ένα στεγνό πανί. Για ακόμα μεγαλύτερες… ενισχύσεις, πριν σκουπίσετε τον πάγκο με το πανί και τη σαπουνάδα, ρίξτε λίγη μαγειρική σόδα. Το σαπούνι, όχι μόνο θα καθαρίσει την μαρμάρινη επιφάνεια, αλλά θα τη γυαλίσει και θα την απολυμάνει.
*Φωτογραφία: pinterest
Για πάγκους από laminate
Ένα μαλακό πανί με ελάχιστο νερό και λίγες σταγόνες υγρό απορρυπαντικό αρκεί για τον καθημερινό καθαρισμό του πάγκου. Για τις βρωμιές που έχουν εισχωρήσει μέσα στα κενά του, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια μαλακή οδοντόβουρτσα για να τις απομακρύνετε. Στο τέλος, ξεπλύνετε τον πάγκο με ένα στεγνό, καθαρό πανί.
Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε είναι να μην χρησιμοποιείτε πολύ νερό γιατί είναι πιθανό να εισχωρήσει στις μικρές σχισμές του πάγκου και η υγρασία μπορεί να το «φουσκώσει».
Για τις εξαιρετικά επίμονες βρωμιές, φτιάξτε ένα σπιτικό καθαριστικό που θα αποτελείται από λευκό ξύδι και νερό σε ίση ποσότητα.
*Φωτογραφία: hgtvhome
Πάγκος κουζίνας με κεραμική επιφάνεια
Και πάλι ένα πανί με ελάχιστο υγρό απορρυπαντικό θα απομακρύνει τους συνηθισμένους, καθημερινούς λεκέδες. Όμως, μπορεί να αφήσει υπολείμματα στα κεραμικά πλακάκια. Η λύση είναι να προσθέσετε λίγες σταγόνες από ξύδι για να διαλυθεί καλύτερα το μίγμα.
Για τους αρμούς, χρησιμοποιήστε μια οδοντόβουρτσα που θα «πιάσει» τις βρωμιές που έχουν εισχωρήσει στο κενά ανάμεσά τους.
*Φωτογραφία: povesteacasei.ro
Πάγκος από μπετόν
Το σαπουνόνερο μπορεί και πάλι να δράσει επαρκώς κατά των καθημερινών λεκέδων. Να θυμάστε, όμως, να χρησιμοποιείτε πάντα ένα μαλακό πανί γιατί διαφορετικά ένα πιο σκληρό ύφασμα, μπορεί να αφήσει σημάδια στον πάγκο.
Ο τσιμεντένιος πάγκος, ωστόσο, είναι αρκετά ευαίσθητος στα όξινα υγρά, γι’ αυτό αν πέσουν πάνω του, φροντίστε να τα απομακρύνετε αμέσως.
Μία πάστα από νερό και μαγειρική σόδα ή, εναλλακτικά, ταλκ μαζί με λίγη αμμωνία διαλυμένη σε νερό, θα κάνουν τους επίμονους λεκέδες να φύγουν.
*Φωτογραφία: hgtvhome
Για ξύλινους πάγκους
Δεν συνηθίζονται ιδιαίτερα γιατί κοστίζουν και είναι αρκετά ευαίσθητοι. Αν, ωστόσο, εσείς τον επιλέξατε για την κουζίνα σας, μπορείτε να τον καθαρίζετε με ένα μη τοξικό καθαριστικό του εμπορίου.
Εναλλακτικά, για κάτι πιο φυσικό, δοκιμάστε το εξής: κόψτε ένα λεμόνι στη μέση και τρίψτε ελαφρά τα επίμαχα σημεία. Για ακόμα πιο δύσκολους λεκέδες, πρώτα ρίξτε λίγο αλάτι στην επιφάνεια του πάγκου- το μίγμα αυτό θα λειτουργήσει σαν ένα φυσικό scrub.
Για να μην χάσει την γυαλάδα του, φροντίστε επίσης να το «περνάτε» ανά τακτά διαστήματα, ένα ειδικό λάδι που θα απλώσετε πάνω του με ένα βαμβακερό πανί.
*Φωτογραφία: alarisavenue.co.uk