Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ομίλου, «Τα δυο είδη που συναντάμε στις θάλασσες του δήμου μας είναι η μέδουσα Πελάγια (pelagia nuctiluca) και η μέδουσα Κοτυλόριζα (cotylorhiza turberculata). Από τα δύο αυτά είδη, μόνο το πρώτο χαρακτηρίζεται ως τσούχτρα (πρώτη φωτογραφία), με τα πλοκάμια της να φτάνουν έως και τα 5 μέτρα και τσίμπημά της να είναι ιδιαίτερα επώδυνο για τον άνθρωπο.»
(Φωτογραφίες από το αρχείο των «ΑΥΤΟΔΥΤΩΝ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ»)
Προφύλαξη και αντιμετώπιση
Αν παρατηρήσετε μέδουσες στην θάλασσα που κολυμπάτε, είναι προτιμότερο να αποφύγετε το κολύμπι, γιατί συνήθως ταξιδεύουν σε κοπάδια.
Σε περίπτωση που σας τσιμπήσει τσούχτρα:
- Απομακρύνετε τα τυχόν κολλημένα στο σώμα σας πλοκάμια της τσούχτρας, όχι με γυμνά χέρια, διότι αυτό θα οδηγήσει σε κόλλημα των πλοκαμιών στα χέρια σας και κατά συνέπεια μεταφορά του ερεθισμού και σε αυτά, παρά με άμμο, τρίβοντάς την στο σημείο του σώματος που είναι κολλημένα τα πλοκάμια της τσούχτρας, σαν να κάνετε peeling.
- Τοποθετείστε στο σημείο του τσιμπήματος πάγο ή κρύες κομπρέσες. Αυτό περιορίζει τοπικά το πρήξιμο.
- Στη συνέχεια αλείψτε την πάσχουσα περιοχή με κορτιζονούχο κρέμα που περιορίζει την τοπική φλεγμονώδη αντίδραση και ανακουφίζει γρήγορα από το τσούξιμο και την φαγούρα. Αν δεν υπάρχει τέτοια κρέμα χρησιμοποιήστε κομπρέσες με ξυδόνερο (1 μέρος ξύδι και 3 νερό). Με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζεται η φαγούρα και το τσούξιμο.
- Τέλος, αν η έκταση του τσιμπήματος είναι μεγάλη, πάρτε κάποιο χάπι αντιισταμινικό, για να αντιμετωπιστούν συστηματικότερα τα συμπτώματα. Η ανάγκη για χάπια τέτοιου είδους είναι μεγαλύτερη όσο μεγαλύτερη είναι η έκταση του προσβληθέντος δέρματος.
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η περιοχή του σώματος που ήλθε σε επαφή με την τσούχτρα παρουσιάζει μία έντονη κοκκινίλα, με ή χωρίς φούσκωμα, που συνοδεύεται από έντονο τσούξιμο, πόνο ή φαγούρα. Τα ενοχλήματα αυτά προκαλούνται από μία τοξική ουσία που απελευθερώνεται από τα πλοκάμια της τσούχτρας. Κατά κανόνα, ωστόσο, και μετά την εφαρμογή των παραπάνω υποχωρούν. Αν δεν υποχωρήσουν, ίσως χρειαστεί το άτομο να μεταφερθεί στα επείγοντα, όπου ενδεχομένως του χορηγηθεί ένεση κορτιζόνης.
(πληροφορίες: Σπαντιδέας Αναστάσιος, Παθολόγος, από το iatronet.gr)
Αξίζει να αναφερθεί, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του Ομίλου, ότι το φαινόμενο του υπερπληθυσμού στις μέδουσες είναι παροδικό και μειώνεται στην πορεία του καλοκαιριού.
Επίσης, καθώς οι μέδουσες αποτελούν βασικό κρίκο στην διατροφική αλυσίδα των θαλάσσιων ειδών (καταναλώνουν πλαγκτόν και μετά καταναλώνονται από ψάρια), και δεδομένου ότι εκτός θάλασσας αποτελούν σημεία μόλυνσης και δυσοσμίας, δεν θα πρέπει ποτέ να βγάζουμε τις μέδουσες στην παραλία.