Γιατί ο γιος μου είναι πρότυπο στο σχολείο και αντιδραστικός στο σπίτι;

Γιατί ο γιος μου είναι πρότυπο στο σχολείο και αντιδραστικός στο σπίτι;
Η παρακάτω απάντηση δεν προέρχεται από κάποιο αυτόματο πρόγραμμα, ούτε από ένα ανώνυμο συντάκτη. Είναι από ένα πραγματικό γονιό, σαν εσένα, με ένα πραγματικό προβληματισμό, όπως οι δικοί σου. Στο «Όσα οι γονείς ρωτούν», η ψυχολόγος Ρομίνα Σαλούστρου απαντά σε αυτά τα προβλήματα, έγκυρα και με ευαισθησία. Αγόρασε τώρα το βιβλίο εδώ. Γιατί γονιός δε γεννιέσαι, γίνεσαι!
Ερώτηση:
Καλησπέρα. Θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση σχετικά με τον γιο μου που είναι 10 ετών. Θα πάει πέμπτη δημοτικού φέτος. Ενώ στο σχολείο είναι πρότυπο μαθητή (και στη συμπεριφορά και σαν μαθητής με βάση αυτά που λέει η δασκάλα του), στο σπίτι είναι αντιδραστικός. Για όλα θέλει υπενθύμιση, να του τα λες δυο φορές, τσακώνεται με τον αδερφό του που είναι 8 ετών και γενικά θέλει να μας νευριάζει. Είναι πολύ καλό παιδί αλλά δεν ξέρω γιατί τα κάνει. Δεν ξέρω πλέον πώς να του συμπεριφερθώ. Ευχαριστώ. 
Απάντηση:
Αγαπητή αναγνώστρια,

Τα παιδιά, όσο πλησιάζουν ηλικιακά την φάση της εφηβείας, τόσο διαφοροποιούν τη συμπεριφορά τους τείνοντας προς εκείνη. Είναι θα λέγαμε μια αλλαγή, ένα μεγάλωμα, που γίνεται σταδιακά και όχι απότομα. Στην ηλικία των 10 ετών, είναι αναμενόμενο, να μπορείτε να διακρίνετε χαρακτηριστικά στο παιδί σας, άλλα πιο παιδικά, που αντιστοιχούν στην φάση από την οποία πέρασε, και άλλα πιο εφηβικά, που αντιστοιχούν στη φάση στην οποία κατευθύνεται. Αυτό είναι υπέροχο και σε καμία περίπτωση δεν είναι εναντίον σας αλλά υπέρ σας!

Είναι πολύ όμορφο που στο μεγάλωμά του επιλέγει να «δοκιμάζει» τα νέα του εφόδια εντός οικογένειας, έτσι ώστε να τα καταγράψει και να τα αξιοποιήσει και έξω από αυτήν! Με το να ζητά υπενθύμιση, χρειάζεται ουσιαστικά επιβεβαίωση. Να βεβαιωθεί ότι και σε αυτή την φάση δεν είναι μόνος, αλλά τον συνοδεύετε όμορφα από άλλη πια απόσταση. Δώστε του σιγουριά και την εμπιστοσύνη σας ότι και μόνος του τα καταφέρνει.

Ως προς τους τσακωμούς με τον αδερφό του, είναι καλό, σε λογικό βέβαια πλαίσιο, να επιτρέπετε να λύνονται όποια θέματα προκύπτουν μεταξύ τους, χωρίς τη δική σας παρέμβαση. Αυτό είναι καλό και χρήσιμο και για τα δύο παιδιά σας, καθώς μέσα στο πλαίσιο ασφάλειας που φέρει η αδερφική σχέση, καλλιεργείται και αναπτύσσεται έτσι η διεκδίκηση, η διαφωνία, η επεξεργασία και τελικά η λύση ενός προβλήματος. Εμπιστευτείτε τους και σε αυτό το επίπεδο ότι τα καταφέρνουν! Τα αγόρια σας μεγαλώνουν, και στο μεγάλωμά τους χωράει και η αντίδραση και η αλλαγή.

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v