Αποφασίσαμε να χωρίσουμε. Πώς να το πούμε στο 3,5 ετών παιδί μας;

Αποφασίσαμε να χωρίσουμε. Πώς να το πούμε στο 3,5 ετών παιδί μας;
Η παρακάτω απάντηση δεν προέρχεται από κάποιο αυτόματο πρόγραμμα, ούτε από ένα ανώνυμο συντάκτη. Είναι από ένα πραγματικό γονιό, σαν εσένα, με ένα πραγματικό προβληματισμό, όπως οι δικοί σου. Στο «Όσα οι γονείς ρωτούν», η ψυχολόγος Ρομίνα Σαλούστρου απαντά σε αυτά τα προβλήματα, έγκυρα και με ευαισθησία. Αγόρασε τώρα το βιβλίο εδώ. Γιατί γονιός δε γεννιέσαι, γίνεσαι!
Ερώτηση:
Καλησπέρα σας. Παίρνουμε την απόφαση να χωρίσουμε με ένα παιδί 3,5 ετών. Οι λόγοι είναι οικονομικοί και ο σύζυγός μου θέλει να πάμε στο χωριό του -κάτι που εμένα δεν με βρίσκει σύμφωνη για πολλούς και διάφορους λόγους. Δυστυχώς, πονάει και τους δύο μας...Το θέμα μου είναι πώς να το πω στο παιδί -δεν αναφέρομαι καν στην ψυχολογία την δική μου γιατί το παιδί έχει περισσότερη σημασία. Ευχαριστώ.

 

Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Από τα λεγόμενά σας αντιλαμβάνομαι ότι διανύετε μια δύσκολη περίοδο. Δυστυχώς, ακόμη και τα οικονομικά θέματα στις δύσκολες αυτές εποχές που περνάμε, είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει αρκετά την οικογενειακή λειτουργία. Σημαντικός παράγοντας, ωστόσο, δεν είναι από μόνος του επαρκής για να καταλήξει ένα ζευγάρι σε διαζύγιο. Η συνύπαρξη πολλών ακόμη δυσκολιών είναι κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μια τέτοια απόφαση. Η επεξεργασία, λοιπόν, του συνδυασμού των δυσκολιών, είναι απαραίτητη προκειμένου να υπολογίσετε εάν υπάρχουν θέματα που μπορείτε να προχωρήσετε μαζί ή εάν οι δυσκολίες είναι ανυπέρβλητες και σας οδηγούν σε ξεχωριστούς δρόμους. Εάν υπάρχει ξεκάθαρη απόφαση, τότε η ανακοίνωση στο παιδί μοιάζει να είναι εύκολη μέσα σε όλη αυτή τη δυσκολία. Εάν παραμένει ακόμη ανοιχτό το ερώτημα ως προς το πώς θα προχωρήσετε, τότε εκεί δεν χρειάζεται να εμπλακεί το παιδί, καθώς το θέμα αυτό αφορά το ζευγάρι και η λύση έχει να παραχθεί σε αυτό το επίπεδο.

Ένα παιδί είναι χαρούμενο όταν έχει γονείς ευχαριστημένους. Όταν, παρά τη δυσκολία και τα προβλήματα, τους βλέπει να προχωρούν, ανοίγοντας του δρόμο και διδάσκοντάς το από τον τρόπο τους μια στάση ζωής. Ξαναακούστε λοιπόν τα λόγια σας και αναλογιστείτε. Έχει νόημα να μην φροντίσετε τη δική σας  ψυχολογία γιατί του παιδιού έχει περισσότερη σημασία; Δρα άραγε ανεξάρτητα η μία από την άλλη;

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v