Η κόρη μου με θέλει συνέχεια κοντά της ενώ αν είναι με άλλα παιδιά, δεν με ζητάει. Τι να κάνω;

Η κόρη μου με θέλει συνέχεια κοντά της ενώ αν είναι με άλλα παιδιά, δεν με ζητάει. Τι να κάνω;
Η παρακάτω απάντηση δεν προέρχεται από κάποιο αυτόματο πρόγραμμα, ούτε από ένα ανώνυμο συντάκτη. Είναι από ένα πραγματικό γονιό, σαν εσένα, με ένα πραγματικό προβληματισμό, όπως οι δικοί σου. Στο «Όσα οι γονείς ρωτούν», η ψυχολόγος Ρομίνα Σαλούστρου απαντά σε αυτά τα προβλήματα, έγκυρα και με ευαισθησία. Αγόρασε τώρα το βιβλίο εδώ. Γιατί γονιός δε γεννιέσαι, γίνεσαι!
Ερώτηση:
Καλησπέρα σας. Η 3 ετών κόρη μου ,όταν είμαστε μαζί, πολύ δύσκολα θα παίξει ή θα ασχοληθεί με κάτι μόνη της. Με φωνάζει διαρκώς να πάω κοντά της, να παίξουμε, να δω... Να είμαι δίπλα της. Το παράδοξο είναι πως αν είναι με άλλα παιδιά, δεν με αναζητά καθόλου. Δύσκολα στρέφει την προσοχή της σε μένα, τα κάνει όλα μόνη της και με μεγάλη επιτυχία. Είμαστε πολύ δεμένες από όταν γεννήθηκε και έχω φτάσει σε σημείο να αισθάνομαι τύψεις όταν με φωνάζει συνέχεια κι εγώ δεν μπορώ πάντα να είμαι δίπλα της. Πώς όμως, παρουσία άλλων παιδιών, η συμπεριφορά αυτή μεταστρέφεται; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων. 
Απάντηση:

*Φωτογραφία: thrivinghomeblog.com

Αγαπητή αναγνώστρια,

Υπέροχο το παράδειγμά σας! Στην ηλικία λοιπόν της κόρης σας, δηλαδή από 3 έως 5 ετών, τα παιδιά στρέφονται σχεδόν αποκλειστικά θα μπορούσαμε να πούμε, στον ομόφυλο γονέα. Αυτό συμβαίνει διότι σε αυτήν την αναπτυξιακή φάση επιτελείται η ταύτιση, δηλαδή το παιδί προσπαθεί να δει και να μάθει – μιμηθεί το ρόλο του φύλου του. Παράλληλα σε αυτή τη φάση, λόγω της ωρίμανσης που αυξάνει σε πολλά επίπεδα (σωματικά, νοητικά, ψυχολογικά, κοινωνικά κ.ά.), τα παιδιά επιδιώκουν την ανεξαρτητοποίησή τους.

Επομένως, στην περίπτωσή σας, η κόρη σας σας ζητά διότι η ματιά σας, η επιβεβαίωσή σας ότι τα καταφέρνει σε αυτό που κάνει, είναι ιδιαίτερα σημαντική τώρα, καθώς καταγράφει εμπειρίες επιτυχίας και αποτυχίας για να οικοδομήσει την αίσθηση της αυτοαξίας της. Το γεγονός ότι αυτό δεν την εμποδίζει να σχετιστεί με άλλα παιδιά αποδεικνύει ότι έχετε πάει καλά τα πράγματα! Αυτό σημαίνει ότι από τη μεταξύ σας σχέση έχει αποκτήσει αίσθημα ασφάλειας και ικανοποίησης, οπότε δεν φοβάται να ενταχθεί και στην ομάδα των συνομηλίκων.

Φυσικά δεν μπορείτε να είστε πάντα δίπλα της, αλλά αυτό δεν είναι ο στόχος. Μεγαλώνει και όσο σχετίζεται με τους ανθρώπους, τόσο αυτή η ανάγκη της θα μειώνεται, παραμένοντας βεβαίως εσείς πάντα στις σημαντικότερες σχέσεις, που και σε αυτό όπως και σε επόμενο στάδιο, θα της ανοίγετε τον δρόμο!

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

 

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v