Ο μπαμπάς του μωρού μου έχει εξαφανιστεί. Τι να πω στο παιδί για να το προστατεύσω;

Ο μπαμπάς του μωρού μου έχει εξαφανιστεί. Τι να πω στο παιδί για να το προστατεύσω;
Η παρακάτω απάντηση δεν προέρχεται από κάποιο αυτόματο πρόγραμμα, ούτε από ένα ανώνυμο συντάκτη. Είναι από ένα πραγματικό γονιό, σαν εσένα, με ένα πραγματικό προβληματισμό, όπως οι δικοί σου. Στο «Όσα οι γονείς ρωτούν», η ψυχολόγος Ρομίνα Σαλούστρου απαντά σε αυτά τα προβλήματα, έγκυρα και με ευαισθησία. Αγόρασε τώρα το βιβλίο εδώ. Γιατί γονιός δε γεννιέσαι, γίνεσαι!
Ερώτηση:
Ο μπαμπάς του μωρού μου έχει εξαφανιστεί. Δεν δίνει χρήματα και γενικά είναι τελείως απών. Παρόλα αυτά, ζητάει να το βλέπει όποτε του έρθει –δηλαδή, μπορεί να το δει δυο μέρες, όπου στην πραγματικότητα δεν ασχολείται, και μετά να εξαφανιστεί για ένα μήνα. Τι πρέπει να κάνω και τι πρέπει να πω στο παιδί για να το προστατεύσω μελλοντικά; Πόσο συχνά πρέπει να επιτρέπω να βλέπει το παιδί; Μήπως αυτό το πήγαινε- έλα κάνει κακό στην ψυχολογία του;
Απάντηση:
Αγαπητή αναγνώστρια,

Από τα λεγόμενά σας αντιλαμβάνομαι ότι διανύετε μια δύσκολη περίοδο. Πράγματι ο χωρισμός είναι μια δύσκολη συνθήκη, και μάλιστα όταν υπάρχουν παιδιά, η δυσκολία πολλαπλασιάζεται. Δεδομένου ότι κάθε περίπτωση είναι ιδιαίτερη, καθώς αφορά διαφορετικά πρόσωπα και συνθήκες, θα ήταν χρήσιμο να μην περιορίσετε το ερώτημά σας σε αυτήν εδώ τη στήλη καθώς το θέμα σας είναι ιδιαίτερα σημαντικό, τόσο για εσάς όσο και για το παιδί σας.

Αυτό που μπορώ να σας πω με σιγουριά είναι ότι χρειάζεται εσείς οι γονείς να βρείτε ένα κώδικα επικοινωνίας μεταξύ σας και να αποφασίσετε με γνώμονα το κέρδος του παιδιού σας, πότε και πόσο η σχέση αυτή, που είναι σαφώς πολλή σημαντική, μπορεί να αναπτυχθεί. Είναι σαφώς κέρδος για το παιδί να αναπτύξει και να διατηρήσει καλές σχέσεις και με τους δύο γονείς του, καθώς καθένας του προσφέρει διαφορετικά στοιχεία και το εμπλουτίζει στο μεγάλωμά του. Ωστόσο, παρόλο που η σχέση είναι ο στόχος, πολλές φορές υπάρχουν δυσκολίες και μάλιστα κάποιες φορές, ανυπέρβλητες. Εσείς μπορείτε να κρίνετε κατά πόσο οι δυσκολίες που αντιμετωπίζετε, μπορούν να λυθούν. Ζητήστε βοήθεια εάν το χρειάζεστε.

Με βεβαιότητα ωστόσο μπορείτε να προσφέρετε στο παιδί σας την πιο πολύτιμη εμπειρία: τη σχέση μαζί σας. Μην το ξεχνάτε!

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v