Ενώ η κόρη μου διαβάζει πολύ στο σχολείο, μένει πίσω λόγω άγχους. Πώς να το χειριστώ;

Ενώ η κόρη μου διαβάζει πολύ στο σχολείο, μένει πίσω λόγω άγχους. Πώς να το χειριστώ;
Η παρακάτω απάντηση δεν προέρχεται από κάποιο αυτόματο πρόγραμμα, ούτε από ένα ανώνυμο συντάκτη. Είναι από ένα πραγματικό γονιό, σαν εσένα, με ένα πραγματικό προβληματισμό, όπως οι δικοί σου. Στο «Όσα οι γονείς ρωτούν», η ψυχολόγος Ρομίνα Σαλούστρου απαντά σε αυτά τα προβλήματα, έγκυρα και με ευαισθησία. Αγόρασε τώρα το βιβλίο εδώ. Γιατί γονιός δε γεννιέσαι, γίνεσαι!
Ερώτηση:
Καλησπέρα σας. Tο κοριτσάκι μου είναι 8 χρονών και πάει στη Δευτέρα Δημοτικού. Έχει πολύ άγχος στην τάξη, επειδή δεν μπορεί να διαχειριστεί τον χρόνο της. Στο σπίτι τα κάνει όλα μόνη της, τα ξέρει, λύνει τις ασκήσεις και στο σχολείο τα κάνει λάθος, γιατί σκέφτεται ότι τα άλλα παιδιά τελειώνουν πιο γρήγορα και εκείνη δεν θα προλάβει. Πιστεύω ότι έχει ανασφάλεια και αυτό την κρατάει πίσω. Δεν ξέρω τι να κάνω. Τη βλέπω στο σπίτι ότι είναι πολύ καλή, συνεπής, σε όλα διαβασμένη και στο σχολείο από το άγχος δείχνει το αντίθετο. Σας παρακαλώ, πείτε μου πώς να το διαχειριστώ. Σας ευχαριστώ πολύ! 
Απάντηση:
Αγαπητή αναγνώστρια,

Πολύ συχνά τα παιδιά με την εισαγωγή τους στο σχολικό σύστημα εμφανίζουν άγχος. Αυτό το άγχος μπορεί να προκαλείται από μια συγκεκριμένη συνθήκη ή να προϋπήρχε και με αφορμή ένα συμβάν ή συνθήκη να βγαίνει στην επιφάνεια.

Το άγχος λοιπόν επίδοσης που περιγράφετε είναι επίσης κάτι που μπορεί να συναντήσουμε τακτικά και σε μεγαλύτερες ηλικίες, ωστόσο αυτό δεν θα πρέπει να σας ησυχάζει καθώς η μη έγκαιρη αντιμετώπισή του μπορεί να δράσει επιβαρυντικά και το κορίτσι σας να δυσκολευτεί περισσότερο στο μέλλον. Η συμπεριφορά που περιγράφετε υπάρχει πιθανότητα να είναι μια εικόνα μιας περιστασιακής αντίδρασης και να αντιστοιχεί στην αναπτυξιακή φάση της κόρης σας, μπορεί ωστόσο να αφορά μια εκδήλωση ενός γενικότερου άγχους που βιώνει. Η επίσκεψή σας σε έναν ειδικό για λήψη πλήρους ιστορικού και αξιολόγηση, σίγουρα θα βοηθούσε να ονομαστεί η δυσκολία και να κατευθυνθείτε προς την κατάλληλη αντιμετώπιση.

Αυτό που μπορείτε από πλευράς να κάνετε είναι να είστε πολύ τρυφερή μαζί της, να τη διδάσκετε μέσα από το παράδειγμά σας πώς μπορούμε να διαχειριζόμαστε το άγχος μας, και σαφώς ότι κάθε άνθρωπος έχει τον προσωπικό του ρυθμό και αυτό είναι απολύτως σεβαστό. Μην ξεχνάτε ακόμη να της δείξετε ότι τα λάθη δεν είναι στόχος, όμως επιτρέπονται!

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v