Ανησυχώ γιατί ο γιος μου είναι τρομερά αγχώδης και τελειομανής. Τι να κάνω;

Ανησυχώ γιατί ο γιος μου είναι τρομερά αγχώδης και τελειομανής. Τι να κάνω;
Η παρακάτω απάντηση δεν προέρχεται από κάποιο αυτόματο πρόγραμμα, ούτε από ένα ανώνυμο συντάκτη. Είναι από ένα πραγματικό γονιό, σαν εσένα, με ένα πραγματικό προβληματισμό, όπως οι δικοί σου. Στο «Όσα οι γονείς ρωτούν», η ψυχολόγος Ρομίνα Σαλούστρου απαντά σε αυτά τα προβλήματα, έγκυρα και με ευαισθησία. Αγόρασε τώρα το βιβλίο εδώ. Γιατί γονιός δε γεννιέσαι, γίνεσαι!
Ερώτηση:
Καλησπέρα. Έχω πρόβλημα με τον 7 ετών γιο μου και δεν ξέρω από πού να ξεκινήσω. Είναι τρομερά αγχώδης, θέλει να μην κάνει λάθη στο σχολείο με αποτέλεσμα όταν κάνει λάθος να βάζει τα κλάματα, να θεωρεί τον εαυτό του άχρηστο (κατά τα δικά του λεγόμενα) και να μην ακούει κανέναν εκείνη τη στιγμή. Ενημερωτικά, δεν τον μαλώνουμε στο σπίτι για τα μαθήματα, είναι πολύ τακτικός από μόνος του και το ίδιο και η δασκάλα του. Ευχαριστώ. 
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Η σχολική ηλικία είναι μια πολύ σημαντική αναπτυξιακή φάση των παιδιών με δύο νέους σημαντικούς άξονες. Εκτός από την οικογένεια που προϋπάρχει, σε αυτή τη φάση προστίθενται το σχολείο και η παρέα των συνομηλίκων.

Όσο αφορά το σχολείο, για τα παιδιά έχει μεγάλη σημασία να νιώθουν ότι τα καταφέρνουν κι ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν στην εργασία που τους ανατίθεται. Οι σχέσεις επίσης που αναπτύσσονται με τους συνομηλίκους είναι εξαιρετικά σημαντικές καθώς τα συναισθήματα είναι έντονα και η εμπειρία καθημερινή. Ο συνδυασμός αυτών των δύο στοιχείων και της εμπειρίας του από την οικογένεια, είναι που θα του δώσουν στοιχεία για να καταγράψει εσωτερικά την αυτό-αξία του, δηλαδή την προσωπική του αίσθηση επάρκειας. Αν το παιδί νιώθει ότι τα καταφέρνει, τότε με αυτοπεποίθηση θα αντιμετωπίσει και τη δυσκολία που θα συναντήσει. Αν νιώθει ότι είναι ανεπαρκής, τότε η οποιαδήποτε δυσκολία θα μοιάζει μεγάλη.

Αυτή η εσωτερική αίσθηση επάρκειας ή ανεπάρκειας δημιουργεί άγχος στα παιδιά. Ωστόσο είναι σημαντικό να κάνετε ένα διαχωρισμό. Εάν η αγωνία του αφορά μόνο τη σχολική του επίδοση, τότε είναι χρήσιμο να εξετάσετε το ενδεχόμενο μήπως υπάρχει κάποια μαθησιακή δυσκολία που τον παιδεύει. Εάν η αγωνία του αφορά και άλλα επίπεδα, δηλαδή δεν είναι κοντά με φίλους ή στο σπίτι νιώθετε ότι δυσκολεύεται, τότε θα χρειαστεί να επισκεφθείτε έναν ειδικό για να δρομολογήσετε την αποκατάσταση αυτής της δυσκολίας. Φυσικά ο συνδυασμός των δύο παραπάνω απαντάται συχνά, οπότε μια ολοκληρωμένη διερεύνηση του θέματος θα βοηθούσε καλύτερα.

Όποια κι αν είναι τα επόμενα βήματα σας μην ξεχνάτε να είστε τρυφερή μαζί του! Η αγάπη σας του προσφέρει πολλά!

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

 

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v