Πώς θα κάνω πιο ομαλή την αλλαγή σχολείου για τον γιο μου;

Πώς θα κάνω πιο ομαλή την αλλαγή σχολείου για τον γιο μου;
Η παρακάτω απάντηση δεν προέρχεται από κάποιο αυτόματο πρόγραμμα, ούτε από ένα ανώνυμο συντάκτη. Είναι από ένα πραγματικό γονιό, σαν εσένα, με ένα πραγματικό προβληματισμό, όπως οι δικοί σου. Στο «Όσα οι γονείς ρωτούν», η ψυχολόγος Ρομίνα Σαλούστρου απαντά σε αυτά τα προβλήματα, έγκυρα και με ευαισθησία. Αγόρασε τώρα το βιβλίο εδώ. Γιατί γονιός δε γεννιέσαι, γίνεσαι!
Ερώτηση:
Πόσο εύκολη θα είναι για τον γιο μου η αλλαγή σχολείου, λόγω μετάθεσης, και πώς μπορώ να τον βοηθήσω ώστε να ενταχθεί πιο εύκολα; Σαν χαρακτήρας είναι εσωστρεφής και συνεσταλμένος.
Απάντηση:

Αγαπητέ αναγνώστη,

Η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος είναι μια στεσογόνος συνθήκη. Η συνθήκη αυτή γίνεται ακόμη πιο δύσκολη όταν συνοδεύεται και από άλλες αλλαγές όπως ο τόπος διαμονής, το περιβάλλον και τα πρόσωπα. Η δυσκολία που προκύπτει αφορά όλα τα μέλη της οικογένειας. Τα παιδιά, ωστόσο, ενδέχεται να εκδηλώσουν μεγαλύτερη δυσαρέσκεια λόγω του ότι συμμετέχουν σε μια αλλαγή που δεν είναι δική τους απόφαση. Οι γονείς σε τέτοιες φάσεις, δυσκολεύονται επίσης ιδιαίτερα. Η τρυφερή ματιά στο γιο σας και η έγνοια σας για εκείνον είναι πολύτιμη! Ίσως λοιπόν μια αλλαγή σταθεί αφορμή για περαιτέρω αλλαγές και βελτίωση. 

Σύμφωνα με όσα περιγράφετε, ο γιος σας είναι εσωστρεφής και συνεσταλμένος, επομένως υποθέτετε ότι θα δυσκολευτεί να ενταχθεί σε ένα νέο σχολικό περιβάλλον. Το ερώτημα που έχετε να απαντήσετε για να τον βοηθήσετε είναι το εξής «Τι τον δυσκολεύει με αποτέλεσμα να κλείνεται;». Είναι πολλοί οι λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν τα παιδιά σε συστολή. Οι σχέσεις με του συνομηλίκους, η εικόνα του εαυτού του, οι ενδοοικογενειακές σχέσεις, το μαθησιακό επίπεδο και πολλά άλλα μπορεί να είναι κάποιοι από αυτούς. Όσο πιο ξεκάθαρο είναι τι τον δυσκολεύει, τόσο πιο εστιασμένη και εύστοχη η αντιμετώπισή του. Μιλήστε μαζί του, ακούστε τον και επιτρέψτε του να μοιραστεί οτιδήποτε τον ενοχλεί, ακόμη και εάν δυσκολεύεστε με αυτό που ακούτε. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι συμβαίνει προκειμένου να βρείτε τρόπο να το αντιμετωπίσετε.

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v