Καμιά φορά, οι μαμάδες είναι ο Hulk. Θέλουν να συγκρατήσουν την οργή τους και να είναι ήρεμες και καλές, αλλά ο θυμός ξεχειλίζει σαν χείμαρρος από μέσα τους, τις πνίγει και, τελικά, πλημμυρίζει ό,τι υπάρχει γύρω τους.
Αν υπήρχαν Βραβεία Τέλειων Μαμάδων, σίγουρο το πρώτο θα αποδιδόταν σ’ εκείνη τη μαμά που φωνάζει λιγότερο στα παιδιά της –γιατί η μαμά που δεν φωνάζει ποτέ, δεν έχει γεννηθεί ακόμα. Δεν μπορούμε, λοιπόν, να έχουμε παράλογες απαιτήσεις από τον εαυτό μας. Μπορούμε και πρέπει, όμως, να βάλουμε τα δυνατά μας, ώστε να γίνουμε καλύτεροι, ηρεμότεροι και πιο εγκρατείς.
Η Renee Jain πιστοποιημένη life coach και πτυχιούχος ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, προτείνει μια μέθοδο διαχείρισης θυμού για τις μαμάδες που αποτελείται από 3 βήματα: «Σκέψου-Νιώσε-Κάνε».
Βήμα 1ο: Σκέψου
Οι θυμωμένες σκέψεις συνήθως προηγούνται των φωνών. Με άλλα λόγια, όταν μια κατάσταση δημιουργεί θυμό, οι σκέψεις «τρέχουν» στο μυαλό μας πριν αντιδράσουμε με ουρλιαχτά. Η Renee Jain αποκαλεί αυτές τις σκέψεις Π.Α.Θ.Σ. –Πρώτες Αυτόματες Θυμωμένες Σκέψεις. Τέτοιες σκέψεις μπορεί να είναι:
-Έλλειψη ελαστικότητας: «Πάλι κλαψουρίζεις; Δεν μπορώ άλλο!»
-«Θα ΄πρεπε»: «Πώς τολμάς να το κάνεις αυτό; Θα έπρεπε να έχεις μάθει να φέρεσαι καλύτερα!»
-Καταδίκη: «Δε μ’ αφήνεις ούτε να κοιμηθώ! Είσαι τόσο εξαρτημένος από ‘μένα!»
-Λάθος εκτίμηση: «Αυτό είναι μακράν το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί! Γιατί μου συμβαίνει εμένα;»
-Συναισθηματικές σκέψεις: «Είμαι τόσο θυμωμένη που θέλω να ουρλιάξω!»
-Kουνώντας το δάχτυλο: «Είναι όλα δικό σου λάθος!»
-Εξουσία: «Θα σου δείξω τις συνέπειες της πράξης σου! Πρέπει ν’ ακούσεις και να συμπεριφερθείς σωστά. Εγώ είμαι ο γονιός.»
Μπορείς εύκολα να τις αναγνωρίσεις, γιατί όταν το νευρικό σου σύστημα βρίσκεται εν ειρήνη, δεν σκέφτεσαι ή λες τέτοιου είδους πράγματα. Κι όταν φτάσεις να τα σκεφτείς και να εξωτερικεύσεις, νιώθεις –λίγο μετά- απίστευτες τύψεις.
Δοκιμάστε αυτό: Όταν νιώθετε ότι οι φωνές είναι προ των πυλών, παρατηρήστε τις σκέψεις που γεμίζουν το μυαλό σας. Προσποιηθείτε ότι οι σκέψεις είναι τρένα που περνούν και φεύγουν. Επιτρέψτε τους να περάσουν χωρίς να επιχειρήσετε να τις αλλάξετε. Βάλτε τους την ταμπέλα των «Αυτόματων Θυμωμένων Σκέψεων», αν αυτό σας βοηθάει και αφήστε λίγα λεπτά να περάσουν. Οι σκέψεις θα σας αφήσουν και εσείς θα έχετε την ευκαιρία να τις μετατρέψετε σε κάτι πιο… αγαπησιάρικο.
Βήμα 2ο: Νιώσε
Αρκετοί άνθρωποι, επισημαίνει η ψυχολόγος, δεν έχουν «διδαχτεί» ρητά πώς να… νιώθουν τα συναισθήματά τους. Με τις καλύτερες των προθέσεων από την πλευρά των γονιών και των φροντιστών μας, μάθαμε να προσπαθούμε να ηρεμήσουμε ή να αποσπούμε τους εαυτούς μας απ’ τον θυμό μας. Αυτές οι τεχνικές, ωστόσο, μπορεί να οδηγήσουν σε καταπίεση συναισθημάτων, που ενδεχομένως χρίζουν επεξεργασίας.
Αντί να προσπαθήσετε να καταπιέσετε τον θυμό, προσπαθήστε να παρατηρήσετε και να κατονομάσετε αυτό που συμβαίνει στις αισθήσεις σας. Παρατηρώντας τα άσχημα συναισθήματα την ώρα που συμβαίνουν, καταφέρνουμε να δαμάσουμε κάπως το θυμικό μας και να δώσουμε μια ευκαιρία στη λογική να… μαζέψει το στόμα μας.
Σε φινλανδική έρευνα, άνθρωποι ερωτήθηκαν σε ποιο σημείο του σώματός τους ακριβώς νιώθουν το κάθε συναίσθημα. Όπως θα δείτε στην εικόνα που ακολουθεί, ο θυμός συνήθως «φωλιάζει» στον κορμό. Πού νιώθετε εσείς το αίσθημα της οργής;
Δοκιμάστε αυτό: Όταν νιώθετε ότι θέλετε να φωνάξετε, παρατηρήστε και κατονομάστε πού ακριβώς, σε ποιο σημείο του σώματός σας, νιώθετε την οργή. Μπορεί να νιώθετε οργή που ξεκινά απ’ το στήθος σας ή θυμό που πνίγει τον λαιμό σας ή το στομάχι σας να σφίγγεται.
Εντοπίστε, νιώστε κι «αγκαλιάστε» τα αισθήματά σας για να συμφιλιωθείτε μαζί τους και να τα αντιμετωπίσετε νηφάλια.
Βήμα 3ο: Κάνε
Κάνοντας πράξη τα δύο παραπάνω βήματα (εντοπίζοντας δηλαδή τις θυμωμένες σκέψεις και… νιώθοντας τον θυμό σας), λογικά θα καταφέρετε να φτάσετε και στο τρίτο: να έχετε τον έλεγχο των συναισθημάτων και των αντιδράσεών σας.
Εξασκώντας την τεχνική αναγνώρισης και διαχείρισης των σκέψεων και των συναισθημάτων μας κατά τη διάρκεια μιας κρίσης θυμού, εντοπίζουμε και τελικά κατευνάζουμε τον Hulk που κοιμάται μέσα μας.
Δοκιμάστε αυτό: Την επόμενη φορά που θα βγείτε εκτός εαυτού, παρατηρήστε τις Αυτόματες Θυμωμένες Σκέψεις σας μέχρι να περάσουν, εντοπίστε και αναγνωρίστε πού νιώθετε την οργή και μετά… μην κάνετε τίποτα. Υπάρχει μεγάλη δύναμη στην επιλογή να μην αντιδράσεις.
Πηγή: Psych Central