Ο 2 ετών γιος μου αντιδράει πολύ άσχημα στο «όχι». Τι να κάνω;

Ο 2 ετών γιος μου αντιδράει πολύ άσχημα στο «όχι». Τι να κάνω;
Η παρακάτω απάντηση δεν προέρχεται από κάποιο αυτόματο πρόγραμμα, ούτε από ένα ανώνυμο συντάκτη. Είναι από ένα πραγματικό γονιό, σαν εσένα, με ένα πραγματικό προβληματισμό, όπως οι δικοί σου. Στο «Όσα οι γονείς ρωτούν», η ψυχολόγος Ρομίνα Σαλούστρου απαντά σε αυτά τα προβλήματα, έγκυρα και με ευαισθησία. Αγόρασε τώρα το βιβλίο εδώ. Γιατί γονιός δε γεννιέσαι, γίνεσαι!
Ερώτηση:
Γεια σας. Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι που αφορά τις κρίσεις και τα ξεσπάσματα των παιδιών. Ο γιος μου είναι 2 ετών και εδώ και μια εβδομάδα, στα ξαφνικά, άρχισε να αντιδράει στο «όχι» πολύ άσχημα! Όπου κι αν είμαστε, δεν τον ενδιαφέρει. Κάθεται κάτω στο πάτωμα, ξαπλώνει, φωνάζει κλαίει και χτυπιέται! Δεν ξέρω τι να κάνω. Πριν δυο μέρες, διάβασα και το έκανα πράξη, ότι όταν παθαίνουν αυτές τις κρίσεις πρέπει να τα αγνοούμε. Δεν σας κρύβω ότι πιάνει λίγο και βλέπω κάποια διαφορά, αλλά επειδή μου το έκανε δημόσια και ένιωσα πολύ άσχημα, θα ήθελα τη γνώμη σας! Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω και για την ομιλία του: ενώ ο γιος μου έχει πει κάποιες λέξεις, ξαφνικά σταμάτησε κι άρχισε ξανά να βγάζει φωνήεντα και να μιλάει πολύ μπερδεμένα. 
Απάντηση:
Αγαπητή αναγνώστρια,

Η ηλικία των 2 ετών είναι μια σημαντική ηλικία καθώς τα παιδιά αρχίζουν σταδιακά να επιδιώκουν αυτονομία. Η ραγδαία αύξηση των ικανοτήτων τους και η περιέργειά τους να αξιοποιήσουν όλες τις νέες δυνατότητες, είναι που συχνά σε αυτή την ηλικία, προκαλεί αντίδραση στο «όχι» των γονέων. Τα παιδιά φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα με τους κανόνες και τις απαγορεύσεις και αυτός είναι ένας λόγος που συχνά δημιουργεί εντάσεις.

Είναι, ωστόσο, πολύ σημαντικό οι κανόνες να εξακολουθήσουν να υπάρχουν, αλλά να είναι τέτοιοι ώστε να επιτρέπουν στο παιδί να δράσει , να είναι αυθόρμητο και να εξερευνήσει μέσα σε ένα προστατευμένο πλαίσιο. Οπότε, επιλέγετε τι και πού θα του επιτρέψετε να ανοιχθεί και φροντίζετε να μην υπάρχουν πολλά ερεθίσματα από αυτά που θεωρείτε ότι είναι επικίνδυνα, για να μην αναγκάζεστε να λέτε συνέχεια «όχι». Τέλος, το να τον αγνοείτε ενώ εκείνος δυσκολεύεται, μπορεί να νιώθετε ότι έχει κάποιο προσωρινό αποτέλεσμα, ωστόσο δεν αποτελεί λύση, καθώς με τη δυσκολία του αυτή κάτι θέλει να σας εκφράσει. Με το να δείξετε διαθέσιμη, υποστηρικτική και να μιλήσετε μαζί του, τον βοηθάτε να αναπτύξει έναν άλλο τρόπο να επικοινωνήσει τη δυσκολία του, δηλαδή να την εκφράσει, και αυτό έχει περισσότερο όφελος για εκείνον και για εσάς.

Όλα όσα προαναφέρθηκαν είναι πολύ σημαντικά στοιχεία και γνωρίσματα αυτής της ηλικίας, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε πως κάθε παιδί και κάθε οικογένεια είναι διαφορετική. Στο ερώτημά σας αναφέρετε μια αιφνίδια αλλαγή της συμπεριφοράς του και έκπτωση σε ικανότητες που μέχρι τώρα είχε κατακτήσει. Είναι σημαντικό αυτό να το διερευνήσετε, ξεκινώντας πάντα με τον παιδίατρό του, ο οποίος έχει πλήρη εικόνα της εξέλιξης του παιδιού σας. Συζητήστε μαζί του τον προβληματισμό σας και αναφέρετε όλα εκείνα που έχετε δει και σας ανησυχούν. Αν και ο ίδιος θεωρήσει ότι χρειάζεται, θα σας παραπέμψει για περαιτέρω διερεύνηση.

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr



Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v