Η ηλικία των 2 ετών είναι μια σημαντική ηλικία καθώς τα παιδιά αρχίζουν σταδιακά να επιδιώκουν αυτονομία. Η ραγδαία αύξηση των ικανοτήτων τους και η περιέργειά τους να αξιοποιήσουν όλες τις νέες δυνατότητες, είναι που συχνά σε αυτή την ηλικία, προκαλεί αντίδραση στο «όχι» των γονέων. Τα παιδιά φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα με τους κανόνες και τις απαγορεύσεις και αυτός είναι ένας λόγος που συχνά δημιουργεί εντάσεις.
Είναι, ωστόσο, πολύ σημαντικό οι κανόνες να εξακολουθήσουν να υπάρχουν, αλλά να είναι τέτοιοι ώστε να επιτρέπουν στο παιδί να δράσει , να είναι αυθόρμητο και να εξερευνήσει μέσα σε ένα προστατευμένο πλαίσιο. Οπότε, επιλέγετε τι και πού θα του επιτρέψετε να ανοιχθεί και φροντίζετε να μην υπάρχουν πολλά ερεθίσματα από αυτά που θεωρείτε ότι είναι επικίνδυνα, για να μην αναγκάζεστε να λέτε συνέχεια «όχι». Τέλος, το να τον αγνοείτε ενώ εκείνος δυσκολεύεται, μπορεί να νιώθετε ότι έχει κάποιο προσωρινό αποτέλεσμα, ωστόσο δεν αποτελεί λύση, καθώς με τη δυσκολία του αυτή κάτι θέλει να σας εκφράσει. Με το να δείξετε διαθέσιμη, υποστηρικτική και να μιλήσετε μαζί του, τον βοηθάτε να αναπτύξει έναν άλλο τρόπο να επικοινωνήσει τη δυσκολία του, δηλαδή να την εκφράσει, και αυτό έχει περισσότερο όφελος για εκείνον και για εσάς.
Όλα όσα προαναφέρθηκαν είναι πολύ σημαντικά στοιχεία και γνωρίσματα αυτής της ηλικίας, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε πως κάθε παιδί και κάθε οικογένεια είναι διαφορετική. Στο ερώτημά σας αναφέρετε μια αιφνίδια αλλαγή της συμπεριφοράς του και έκπτωση σε ικανότητες που μέχρι τώρα είχε κατακτήσει. Είναι σημαντικό αυτό να το διερευνήσετε, ξεκινώντας πάντα με τον παιδίατρό του, ο οποίος έχει πλήρη εικόνα της εξέλιξης του παιδιού σας. Συζητήστε μαζί του τον προβληματισμό σας και αναφέρετε όλα εκείνα που έχετε δει και σας ανησυχούν. Αν και ο ίδιος θεωρήσει ότι χρειάζεται, θα σας παραπέμψει για περαιτέρω διερεύνηση.
*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.
Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr