Πώς να διώξω τις κατσαρίδες (πριν καν εμφανιστούν)

Πώς να διώξω τις κατσαρίδες (πριν καν εμφανιστούν)

Θυμάστε αυτό που μαθαίναμε στο σχολείο; Ότι κάθε ον, κάθε κρίκος της αλυσίδας που ονομάζεται οικοσύστημα, έχει έναν ρόλο να επιτελέσει κι έναν λόγο για να ζει; Ο ρόλος της κατσαρίδας πρέπει να είναι ο εξής: μας ενώνει όλους κάτω απ' την τεράστια ομπρέλα του κοινού μας μίσους γι' αυτήν. Ακόμα και άνθρωποι σαν τον Γκάντι που θα αντιμετώπιζαν με αγάπη τον χειρότερο κακούργο, βάζουμε το χέρι μας στη φωτιά, ότι ευχαρίστως ποδοπατούσαν με μανία μια κατσαρίδα-εισβολέα.

(Φωτογραφίες: hysteria.gr)

Είστε απαίσιες, περιττές κι ανατριχιαστικές, μισητές μας κατσαρίδες. Κι αν μας επιτρεπόταν θα γράφαμε παραγράφους επί παραγραφών για το μίσος που αναβλύζει πηγαία από μέσα μας για εσάς.

Ωστόσο, προσπαθούμε να δούμε ψύχραιμα την κατάσταση κι αφού τα είπαμε και τα βγάλαμε από μέσα μας, πάμε να δούμε πώς μπορούμε να τις ξεφορτωθούμε οριστικά, γιατί ξέρετε τι λένε: «αρχηγός του σπιτιού είναι αυτός που σκοτώνει τις κατσαρίδες».

Δυο λόγια για τις κατσαρίδες

Απ' όλα τα είδη που έζησαν σ' αυτόν εδώ τον μικρό πλανήτη, γιατί έπρεπε οι κατσαρίδες να ζήσουν διατηρώντας κάθε απεχθές χαρακτηριστικό τους εδώ και 300 εκατομμύρια χρόνια; Γιατί αυτές κι όχι τα σκιουράκια; Εν πάση περιπτώσει, αυτό που έχει σημασία να γνωρίζουμε είναι ότι ζουν σε μέρη σκοτεινά, δροσερά και υγρά, ότι αντιπαθούν τον ήλιο και ότι αγαπημένες τους λιχουδιές είναι η ζάχαρη, το άμυλο και το λίπος. Και -έτσι, πληροφοριακά- μάθετε ότι αυτές οι κτηνώδεις με τα φτερά είναι αρσενικές.

Γενικώς θα τις βρείτε να συχνάζουν κάτω από νιπτήρες, νεροχύτες, ντουλάπια μπάνιου και μεγάλες ηλεκτρικές συσκευές. Αλλά αυτό μάλλον το ξέρετε ήδη...

Πώς θα απαλλαγείτε απ' το απεχθές έντομο

Απολύμανση: Η απολύμανση δεν χρειάζεται να γίνεται περισσότερες από δύο φορές τον χρόνο -το Φθινόπωρο και την Άνοιξη κατά κανόνα. Η εταιρεία που θα την αναλάβει θα χρησιμοποιήσει εντομοκτόνο τζελ το οποίο συνίσταται να μην καθαριστεί για μερικές μέρες μετά το πέρας της διαδικασίας, ούτως ώστε να «κλειδώσετε» το επιθυμητό αποτέλεσμα -δηλαδή την ολική εξολόθρευση. Οι κατσαρίδες -αν δεν εισβάλλουν στο σπίτι από τα παράθυρα ή όποια χαραμάδα- λογικά έχουν στήσει το τσαρδί τους στα φρεάτια, γι' αυτό και οι εταιρείες απολύμανσης ασχολούνται κυρίως με το κεντρικό φρεάτιο της πολυκατοικίας.

Η απολύμανση μπορεί, ωστόσο, να... επεκταθεί και στο κάθε διαμέρισμα ξεχωριστά με ένα μικρό επιπλέον κόστος. (Με μια απλή αναζήτηση στο Google θα βρείτε πολλές εταιρείας απεντομόσεων. Οι τιμές αρχίζουν από 30-40 ευρώ για την πολυκατοικία και η επιπλέον χρέωση για το κάθε διαμέρισμα ξεκινά από 3 μόλις ευρώ.



Χτίστε άμυνες: Κατ' αρχάς, φροντίστε να μην τους αφήνετε αγαπημένα σνακς, όπως υπολείμματα φαγητού ή ψίχουλα, στους πάγκους της κουζίνας, σε τραπέζια ή πατώματα. Για τις ιπτάμενες-το-λέμε-κι-ανατριχιάζουμε-κατσαρίδες, δυστυχώς η μόνη λύση είναι οι σίτες, ενώ για τους εισβολείς θα πρέπει να σφραγίσετε κάθε πιθανή είσοδο. Για τα σιφώνια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τάπες (δείτε εδώ, για παράδειγμα, μερικές), ενώ για ρωγμές σε σωλήνες ή πλακάκια, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε κάποιο ειδικό κολώδες υλικό που θα βρείτε σε αντίστοιχα καταστήματα.

Φυτοφαρμακώστε τις: Κάποια από τα πιο αποτελεσματικά μέσα κατά των κατσαρίδων, βρίσκονται στα καταστήματα με φυτοφάρμακα -αν δεν υπάρχει κάποιο στη γειτονιά σας, τότε θα βρείτε σίγουρα στην Ευριπίδου (και πέριξ)  στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας. Απευθυνθείτε στον υπάλληλο του καταστήματος και θα σας εξοπλίσει με το κατάλληλο όπλο, αλλά -ιδίως αν έχετε κατοικίδια ή παιδιά- φροντίστε να ενημερωθείτε για την τοξικότητά του. 

(Αιμο)βορικό οξύ: Θα το προμηθευτείτε από το φαρμακείο της γειτονιάς σας και θα χρειαστεί να το αναμείξετε με κάτι που θα τις προσελκύσει. Μπορείτε να φτιάξετε μια πάστα από ένα μέρος βορικού οξέος, ένα μέρος αλεύρι κι ένα ζάχαρη ή να φτιάξετε μπαλάκια πατάτας ή ψωμιού με βορικό οξύ. Τοποθετήστε τις δηλητηριώδεις βόμβες στα σημεία που ξέρετε ότι αποτελούν στέκια τους κι αφήστε τα δολώματα να εξαφανίσουν τον εχθρό για μία-δύο εβδομάδες. Πρέπει, ωστόσο, να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί αν στο σπίτι μένουν μικρά παιδιά ή ζώα, αφού το βορικό οξύ είναι ιδιαιτέρως τοξικό. 

Αμμωνία και λαχτάρα να σε... σκιάζομαι: Η οσμή της αμμωνίας λέγεται ότι θα τις κρατήσει μακριά σας, γι' αυτό ένα διάλυμα αποτελούμενο από έναν κουβά νερό και δυο φλιτζάνια αμμωνία συνιστά ένα από τα όπλα σας. Απλώς χύστε το διάλυμα αμμωνίας στον νεροχύτη και τις υπόλοιπες υδρορροές του σπιτιού και... μπορείτε να ελπίζετε ότι φτάνοντας στα φρεάτια, θα τις απομακρύνει.

Κάντε το να φανεί σαν ατύχημα με μαγειρική σόδα και ζάχαρη: Αν θέλετε να δοκιμάστε μια φυσικότερη λύση, δοκιμάστε να τις δηλητηριάσετε με ένα σπιτικό εντομοκτόνο από μαγειρική σόδα και ζάχαρη. Η ζάχαρη θα τις προσελκύσει ενώ η σόδα θα τους δώσει το τελειωτικό χτύπημα. Απλώς φτιάξτε μια σκόνη από ίσα μέρη σόδας και ζάχαρης και ρίξτε την στα σημεία που συχνάζουν.

Δαφνοστεφανωθείτε: Μία ακόμη φυσική λύση είναι να χρησιμοποιήσετε τη μυρωδιά των φύλλων δάφνης που λέγεται ότι απωθεί τις κατσαρίδες. Απλώστε τα σε σημεία όπως τα κουφώματα του σπιτιού, ο νεροχύτης ή κάτω από ντουλάπια και, αν οι κατσαρίδες που φιλοξενείτε είναι αρκετά... παράξενες, θα τραπούν σε φυγή.

Είναι στο (πετρ)ελαιό(ς) σας: Αυτό το κόλπο έχει «δουλέψει» για αρκετές νοικοκυρές που παλεύουν με τον εχθρό. Χύστε απλά λίγο πετρέλαιο στα φρεάτια του σπιτιού και περιμένετε να κάνει το θαύμα του.

v